Kérem Várjon!
Hírek
Zöld Tavasz Veltelinivel 
bori
2021 April 14.

A Borbázis Borkereskedés 2018 decemberében indította útjára üvegvisszaváltási programját, melynek keretén belül évente közel 250.000 üveget juttat vissza az üveggyártás folyamatába. Ezzel a mennyiség megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spórolnak meg.

A Remény színe a Zöld

November óta van lefagyva az ország-világ, nincs valódi hús-vér közösségi élet, nincs borkóstoló, színház, kocsma, kávézó, mozi, étterem és csak maszkok vannak mindenütt. Pandémia tépázta időkben, amikor a közösségi oldalak és az emberek csak az emlékeket ventilálják ki magukból, kell egy friss kezdeményezés! A remény színét vegyük fel és teljen meg lelkünk és poharunk zöld áhítattal… A Borbázis életet visz a tavaszunkba, méghozzá triplazölddel!

Szomjazzuk a Tavaszt!

Milyen volt idén a Furmint Február? Leginkább semmilyen, otthon elmorzsoltál néhány könnycseppet belül, hogy de milyen jó volt tavaly vagy előtte. Áprlisban induljon a Zöld Tavasz Veltelinivel, mert nem csak Ausztria képes jó zöld velteliniket készíteni. Mi magyarok is ott vagyunk a szeren, sőt! Nem kell szégyenkeznünk egy cseppet sem a hazai zöld veltelinik kortyolása közben. Most adjunk időt a zöldveltelininek és magunknak, mert megérdemli és nekünk is jár már a gyönyörű tavasz! Április van, minden zöldellő madárcsicsergéses reggelizésekkel van tele. Virágzik a fűz, mandula, mogyoró, a szőlőben is ideje befejezni a metszést. Kezdjük el, 2021. tavaszán veletek fogunk veltelinizni!

A gyümölcsös és könnyed méltatlanul háttérben

A monarchia borának is nevezhetjük, mivel Ausztria a fő országa, de a cseheknél is jelentős a termelés és Magyarországon is szépen van belőle ültetvény. Az osztrák származású zöldveltelini a tramini és a St. Georgen nevű szőlők természetes kereszteződésével született meg. Nincs köze a többi veltelini fajtához (piros veltelini, korai piros veltelini) nem áll velük rokonságban. Hazánkban majd 1500 hektáron termelik (Ausztriában 13000 Ha) és arányaiban a leggyakrabban az Etyek-Budai, a Balatonboglári és a Soproni borvidéken fordul elő (Neszmély, Pécs és Tolnai is jeleskedik a témában). A lösz talajokon jól érzi magát, de a szárazságot nem kedveli. Cserébe bírja a fagyokat és kevésbé rothadékony. Gyakran könnyed, gyümölcsös, fűszeres borokat készítenek belőle, de pezsgőre is alkalmas a masszív savszerkezete miatt. Nem nagyon lát nálunk hordót, pedig odafigyeléssel a sűrűbb alapanyag bírja a fát. Borainak általában két fő motívuma a gyümölcsösség és a könnyedség. Indulhat vele a tavasz!

Milyen a szőlője és a bora? Tele van jó tulajdonságokkal!

Ő az, aki mindig zöld, még ha cukorral teliek is a bogyók… A zöldveltelini szőlő fürtje jellemzően közép-nagy, vállas, tömött, megnyúlt, gömbölyű, éretten is zöld színű pontozott bogyókkal. Se szeri se száma a jó tulajdonságoknak, a borászok számára a leginkább az, hogy csak egyszerű borászati technológiát igényel. Metszéskor nem szabad túl sok világos rügyet hagyni (alacsonyabb vagy közepes tőketerhelésnél) zamatos, illatos, élénk savtartalmának köszönhetően üde, friss bort termelhetünk rajta. A gasztróban illik a salátákhoz és halételekhez vagy tésztákhoz, de van, aki az “aranyozott húshoz”, a bécsi szelethez kortyolja legszívesebben. Rántott hús bornak is kinevezhetjük! Mehet magában is a veltelinizés, de szódával felhúzva is megállja a helyét, ha rendben van a savkészlete. 

Az üvegvisszaváltás is Zöld!

A Borbázis Borkereskedésnél már több éve fut ez a projekt, ami nagyon boros és nagyon zöld! Kortyolod a jó magyar borokat és hegyekben állnak nálad az üres üvegek? Rendben, nem marad nálad az üveg, hanem kidobod a kukába. Ne tedd! A Borbázis jogosan büszke arra, hogy az első olyan borkereskedés, amely vásárlóinak biztosítja az üvegvisszaváltás lehetőségét. Legyél te is a Borbázis Klub tagja, hogy annak összes előnye mellett üvegeidet is kedvezményre válthasd! Legyél te is környezettudatos borfogyasztó! Hisznek benne, hogy a Föld bolygó ránk bízott értékeivel felelősen kell gazdálkodni - borászatok áldozatos munkáját, vásárlók bizalmát és a környezetünk egészségét megbecsülik. Az üres üvegpalack is érték, nem haszontalan szemét. Újra lehet hasznosítani és ezzel segíteni a környezetvédelmet! “2018 decemberében indítottuk útjára üvegvisszaváltási programunkat, melynek keretén belül évente közel 250.000 üveget juttatunk vissza az üveggyártás folyamatába. Ezzel a mennyiség megközelítőleg 17.250 kWh energiát, 16 tonna szén-dioxidot, 50 tonna hulladékot és 60 tonna nyersanyagot spórolunk meg.” - Borbázis Borkereskedés

Fotó: bor.hu

Áprilisban kezdjük el a Zöld borozást! 

Soroljuk fel, hogy miből áll össze az elején emlegetett triplazöld… Ebben az induló tavaszi zöldellésben (első zöld) vegyük ki a részünket a jóból! Zöldveltelinizzünk (második zöld) együtt, mi segítünk rátalálni a fajtára. Illetve adjunk a felelős és környezettudatos hozzáállásnak (harmadik zöld) is és váltsuk vissza együtt a Borbázisban az üvegeket. Csökkentjük az ökológiai lábnyomunkat és közben még jól is érezzük magunkat, ráadásul segítjük vásárlásainkkal a magyar borászatokat! Ne feledjük, az egészséges borkultúra gyakorlása természetesen segíti az immunrendszerünket ezekben a nehéz időkben. A nemes és felemelő célok beteljesülésekor bónuszként a bortudásunkat is gyarapítjuk, tehát hajrá Zöld Tavasz Veltelinivel!

(x)