Kérem Várjon!
Hírek
Román sommelier Közép-Európa bajnoka
bori
2012 October 03.

A Magyar Sommelier Szövetség és a Bormarketing Műhely Nonprofit Kft. 2012. szeptember 30 – október 1. között rendezte meg a Szigetközben, a Dunakiliti Diamant Hotelben az első profi Közép-Európai Sommelier Bajnokságot. A kétnapos versenyen hat ország – Magyarország, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Románia (2 csapattal), Szlovákia – hét csapata, összesen 14 különböző munkahelyen dolgozó sommelier-je vett részt.

Az elődöntőben tett tanulságos megmérettetés után a három legtöbb pontot elért versenyző, Románia, Lengyelország és a Cseh Köztársaság képviseletében jutottak tovább a döntőbe. Az elődöntőben elért pontok, sorrendek a döntőben törlődtek, így minden versenyző egyenlő eséllyel indult. A Bajnokságot Ilulia SCAVO női sommelier nyerte óriási szakmai fölénnyel, Románia képviseletében és a verseny győzteseként elnyerte és viselheti a „Közép-Európa Sommelier Bajnoka 2012” címet. A második helyezett Pawel BIALECZKI lett Lengyelországból, míg a harmadik helyet Jakub PRIBYL szerezte meg a Cseh Köztársaság képviseletében. Az első három helyezett magas szakmai tudását és rátermettségét többéves külföldi éttermi gyakorlattal alapozta meg. Hazánkat Varga Norbert sommelier és Takács Alexandrosz sommelier képviselték.

A díjakat és különdíjakat Iváncsics János, Mosonmagyaróvár alpolgármestere, Káli Ildikó, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, egyben a nemzetközi zsűri elnöke, és a Friss Víz különdíját Leitner László ügyvezető igazgató adta át. A bajnokság ideje alatti kötetlen szakmai megbeszéléseken a résztvevő delegációk vezetői reményüket fejezték ki, hogy a sommelier szakma közép-európai presztizsét növelve ezentúl minden évben, de legalább kétévente megrendezik a profi KÖZÉP-EURÓPAI SOMMELIER BAJNOKSÁGOT, mintegy új hagyományt indítva útjára. 

A kétnapos verseny elsődleges célja a közép-európai országok sommelier-jeinek szakmai tapasztalatcseréje, és főként nemzetközi versenyzési rutinjának fejlesztése volt egy rangos bajnokság keretei között. A versenyen és a kísérő rendezvényeken húsznál is több magyar borászat legszebb boraival és pezsgőivel ismerkedhettek meg a külföldi versenyzők és az érdeklődő közönség, és egyes borászokkal személyes találkozásra is lehetőség nyílt. A kétfordulós verseny hivatalos nyelve az angol volt.

Az elődöntőt követő Gálavacsora menüsorát a Magyar Sommelier Szövetség tagjai mintegy harminc órás egyeztetés és próbakóstolás után véglegesítették a dunakiliti Diamant hotel két elkötelezett séfjével. Ezúttal rendhagyóan a borokhoz társították az ételeket és nem fordítva. A Gálavacsorán a kimondottan magyar, illetve kárpát-medencei szőlőfajtákból készült borok kerültek bemutatásra hagyományos, de egyben újrafogalmazott magyar ételekkel párosítva. A szervezők még arra is odafigyeltek, hogy az elődöntőt és a döntőt megelőző ételek neutrális ízvilágot képviseljenek, kerülve a túlzott fűszerezést, hogy az nehogy kedvezőtlenül befolyásolja a versenyzők ízérzékelési képességét a Bajnokság során.

A döntőt megelőzően a külföldi és magyar résztvevők megtekintették a Pannonhalmi Apátságot, majd annak pincéjében apátsági borokat kóstolhattak. Az izgalom fokozása érdekében az elődöntő eredményének kihirdetésére csak közvetlenül a döntő előtti percekben került sor.

A közönség számára is nyilvános döntőben a versenyen szereplő borokat és párlatokat a zárt „titokszobában” őrzött több tucat tételből a  versenybírák közvetlenül az egyes versenyfordulók előtt választották ki, így biztosítva a versenyzők esélyegyenlőségét és a teljes titoktartást. A döntőn résztvevő három versenyzőre több feladat megoldása várt: egy erre a célra berendezett éttermi térben pezsgőt kínáltak, majd vörösbort dekantáltak a vendégeknek egy szakmailag elvárt protokoll szerint. Ezután egy adott ételsorhoz komplett italsort kínáltak kávéval és szivarral kiegészítve. A legnehezebb feladatnak az elsősorban közép-európai borokból álló hibás borlap kijavítása bizonyult, a borlapon ugyanis többek között a pincészet, a termőhely vagy az évjárat megnevezését kellett korrigálni.

Ezt követően a versenyzők három borról adtak részletes leírást a szőlőfajta, évjárat és termőhely megnevezésével, továbbá 5 párlatot kell felismerniük illat- és ízjegyeik alapján egy, a párlat színét elfedő, fekete pohárból. Minden feladat megoldása megadott időkereten belül történt. A Bajnokság leglátványosabb pontjának a közös „meglepetés” feladat bizonyult, melynek során a versenyzőknek egy „magnum” (azaz másfél literes) pezsgős palackból kellett 13 poharat teletölteniük visszalépés nélkül oly módon, hogy minden pohárba ugyanakkora mennyiség jusson, és  egyben a palack is teljesen kiürüljön. 

A döntőt követően a külföldi és magyar vendégek ellátogattak a mosonmagyaróvári FUTURA élményközpontba, ahol a technikai csodák láttán pillanatok alatt elfeledkeztek a két napot végigkísérő versenydrukkról. Majd a vacsorával egyidejűleg, a Bajnokság támogatóinak köszönhetően ismét magyar borokat, pezsgőket és pálinkákat kóstolhattak. A Bajnokság kiváló lehetőséget nyújtott arra, hogy a szervezők a termelőkkel karöltve bemutassák ezen magyar termékeket a külföldi sommelier-k és szakmai újságírók számára. A rendezvényen a borok mellett egy különleges magyar víz, a szigetközi Friss Víz is bemutatásra került - a maga természetességével.

Az első profi Közép-Európai Sommelier Bajnokság a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Igazgatósága pályázati támogatásával valósult meg.