Kérem Várjon!
Cikkek
Négy bor, egy város
Pécs tizenhatodszor választott bort
zoranka
2012 May 25.

Az Aranykacsában teltház várta a borbörze legszebb borait, hogy közülük kiválassza a legjobbakat. Természetesen mi is kíváncsiak voltunk, ezért végigkövettük az estét. Idén a korábbi évek gyakorlatától eltérően nem egy maradt a végén, hanem négy, ugyanis minden kategória győztese megkapta a Pécs Város Bora 2012 címet. Nem így szavaztunk, de ezt az eredményt vártuk a 12 bor végigkóstolása után.

Terített asztaloknál foglalt helyet a publikum, pécsi politikusok, egyetemi emberek, vállalkozók, borászok és borfogyasztók, hogy részt vegyenek a XVI. Pécs Város Bora gálán. Korábban a szélesebb publikum már szavazott, a Pécsi Borbörze legtöbb szavazatot elnyerő borai jutottak a döntőbe, kategóriánként 3-3 bor, már ahol. Rozéból ugyanis csak kettő indult, fehérből meg holtverseny miatt 4 is bekerült. Nem bántuk.

A négy fehérborhoz osztottuk be a tölgyfafüstben érkező abált hasalja szalonnát, medvehagyma pestóval. Az alapból jó ötlet, mármint a szalonna, sajnos nem a legsikeresebb megvalósításban került a tányérra. A reduktív, friss boroknak a füst nem tett jót, a vége olyan lett, mintha csillagszórókat égettek volna mellettünk. A szalonna kissé íztelen és sótlan volt, a medvehagyma meg túl intenzív és magányos ízű. Utánasózva a szalonna már egyes borokhoz egész jól ment. Nem annyira a negyedik helyen végzett Lisicza Borház Sauvignon Blanc 2011-hez, ami most egy kicsit túl citrusos orcáját mutatta, illatban még hízelgett, de aztán éles savakkal, gyors eltűnéssel folytatta. Harmadik helyre futott be Walter Gyula 2011-es furmintja, szép bor, kerek, erőteljes test, illatban visszafogottabb. A szalonna szerette a furmintokat, mert a végül második Szabó Zoltán 2011-es furminttal is jól barátkozott. Én szívem szerint ezt a bort választottam volna, de már ekkor sejtettem, hogy a közönség a hosszúhetényi borász 2011-es zöldveltelinijére adja a voksát. Ahhoz képest egész szoros volt a szavazás, 5 szavazattal a veltelini lett a nyerő, így már nem csak a Zsolnay Negyed Bora, de Pécs Város Bora is az idén.

A rozékat a leves mellé szolgálták fel és ez a fogás lett a legemlékezetesebb az estéből, bár talán a legnaturálisabb is ez volt. Petrezselyem krémleves, sült paprikával és ormánsági tökmagolajjal. Szép zöldség-ízek, a paprika és a tökmagolaj valóban hozzátett, a rozék csúsztak, a közönség szavazatai alapján a Radó Pince 2011-es rozéja jobban, mint a Lisicza 2011-es rozé, hiszen az előbbi érdemelte ki a Pécs Város Bora 2012 címet.

A vörösboroknál izgalmas volt a választás. A Schunk Pince 2011-es merlot-ja egy szép bor lehet majd, ha érlelik és hagyják fejlődni. Most még korai lett volna. Viszont volt egy ifjoncabb és egy őszesebb versenyző is, a Matias Borászat a 2009-es zweigeltet hozta el, míg Andreas Ebner a 2006-os 7-es hordóval indult versenybe. A zweigelt a 2008-as, sok helyütt díjazott bor új évjárata, talán még nagyobb reményekkel. A 7-es hordó meg most érett, jó testű, ott van a csúcson. Nem volt egyszerű a döntés, mindössze 3 szavazat lett a különbség a végére, a vacsoravendégek végül a Matias pécsi zweigeltje mellett voksoltak. Az étel itt szarvasmarha hátszínnel töltött szűzpecsenye volt, vargányás párolt káposztával és burgonyás knédlivel. A hússal töltött húsokat nem mindig értem, főleg, ha mindkettő száraz, nem nagyon adnak pluszélményeket. Viszont a vargányás káposzta nagyon finom volt és a knédlit meg szeretem, elfogultságot jelentek be.

A desszertboroknál volt talán a legtöbb kérdés bennem. A Matias 2009-es cirfandli épphogy félédes, talán15 gramm cukorral, ehhez képest magas alkohollal és még jelentősebb alkoholérzettel. nem igazán rúgott labdába, főleg a desszertként kínált, füstölt sajttal megbolondított házi birsalmafagylalttal nem tudott mit kezdeni. Az Ebner 2011-es cirfandli könnyed édesség, kevés alkohol, szép illatok, kicsit karcsú korty. A Wekler Családi Pincészet Cupido’s Ice Wine 2009-es olaszrizling jégbora meg sok cukrot tartalmaz, vannak szép illatai, de a korty valahogy egysíkú édességbe fut ki. A szavazáson végül Andreas Ebner cirfandlija nyerte el a Pécs Város Bora címet.

Összességében jó borokat kóstolhattunk, a fehérboros mezőny kifejezetten jó volt, a vörösborok sem okoztak csalódást, a rozék és desszertborok esetében beszélhetünk picit féken tartott élményekről. Kóstolják bátran Pécs borait, és ne feledjék: jövőre a borbörzén is találkozzunk!