Kérem Várjon!
Hírek
Magyarország 21 új bornagykövete
Novák Barna
2019 March 04.

A naptári tavasz első napján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) bemutatták Magyarország 21 új, folyékony bornagykövetét. A sajtótájékoztatót Gál Helga, a minisztérium bor- és gasztronómiai tanácsadója vezette, aki pedig évek óta - ha lehet így nevezni - a magyar bor szilárd nagykövete.  

A felszólalást elsőként Menczel Tamás, a Tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenéséért felelős államtitkára kezdte: „magyar ember tudja, itt borról van szó, és az komoly dolog.” Elmondta, hogy a külügyi borválogatás célja, hogy a Magyarországról kialakított képet javítsuk, erősítsük, és hogy a magyar bor arra a helyre kerüljön, amelyet megérdemel. 2001-ben volt az első borválogatás és 2014-től minden képviseletre szállítanak. A borokat 140 állomásra viszik, ami azt is jelenti, hogy a KKM Magyarország legnagyobb borexportőre.

A válogatás kritériumai, hogy a borok meghatározott, ellenőrzött területről származzanak, a termőterület jellegzetességei felismerhetőek legyenek benne, magyar szőlőfajták legyenek, és hogy az egész magyar minőségi borpaletta megkapja a lehetőséget.

A küldetéssel két célt szeretnének betölteni. Az egyik, hogy ha a külföldi diplomaták külképviseleteinken a borokat akár kóstolók alkalmával, akár ajándékként otthon kortyolgatva megismerik, magát Magyarországot értékeljék fel. A másik, ennél materiálisabb cél, hogy ha minél többen ismerik meg a magyar bort, annál több exportlehetőség nyílik, amiből maguk a termelők tudnak profitálni.

A borokon kívül második évben született meg az a színvonalas kiadvány, amely a Magyar Konyha folyóirattal való együttműködés része.  Ez a kiadvány a 21 kiválasztott bor mellé 21 magyar ételt kínál recepttel együtt. Az olvasók a Magyar Konyha februári számához megkapták ezt a kiadványt, de angol nyelven is készült 2000 példány, amelyeket eljuttatnak a külképviseleteinkre.

A sajtótájékoztató második részét Mészáros Gabriella, nemzetközi borakadémikus tartotta, aki a kezdetek óta a külügyi borválogatás zsűrijének elnöke. Beszédében hangsúlyozta, hogy az elmúlt közel húsz évben sikerült a folyamatos fejlődést fenntartani úgy, hogy eközben egyre nehezebb helyt állni a nemzetközi versenyben. A borválogatás elsősorban azt célozza meg, hogy azt „az ominózus origót”, ahol elkezdjük méltatni, elkezdjük elismerni és elismertetni a magyar borokat, mindig tudjuk picit feljebb és feljebb tolni. Erre nem csak azért van égetően szükség, mert megművelt szőlőterületeink vészesen csökkenek, hanem mert „uniformizált borokkal”, amik nem a termőterület adottságaira koncentrálnak, sehol nem fogunk tudni megjelenni. Célunk a „megismételhetetlen Kárpát-medencei karakter” megjelenítése, amellyel a világ bortengeréből ki tudjuk dugni a fejünket. Hozzátette, hogy kis termékmennyiséggel mindig sokkal célzottabb piacokon lehet és érdemes megjelenni, ezért erre a borválogatásra továbbra is szükség lesz.

Az idei válogatás kapcsán méltatta, hogy a zsűritagok között Master of Wine hallgatók, szakképzett újságírók vettek részt, akik sokat kóstolnak és így megbízhatóan tudnak összehasonlítani. Közülük is kiemelte Robert Smyth angol újságírót, akit avatott szakértőnek, és boraink „jóindulatú, kívülálló kritikusának” nevezett. Ezzel kapcsolatban hozzátette, hogy bármennyire is szépnek tartjuk saját borainkat, ha nemzetközi szinten nem mérettetjük meg, és ott nem kapunk róluk pozitív visszajelzéseket, akkor lehet, hogy változtatni kell a megszokott irányokon.

A borsorról elmondta, hogy a 21 kiválasztott bor nagyon széles spektrumát mutatja be a Kárpát-medence adottságainak. Külön öröm volt számára, hogy első alkalommal bekerült egy kövidinka is. Bár ennek a fajtának nem az elegancia a fő erénye, de könnyen érthető, fanyarkás ízvilága máris tetszést aratott a diplomaták között rendezett kóstolón is. Hangsúlyozta, hogy az ismertebb magyar fajták (furmint, olaszrizling) mellett ott a helye a kevésbé ismerteknek is, mint amilyen a sárfehér, a kövérszőlő vagy a kövidinka, de persze csak ha mellé minőség is társul. Mészáros Gabriella kiemelte azt is, hogy a megszokott nagyok mellett új nevek is megjelentek a borsorban, például a szekszárdi Márkvárt pince, amelynek Mónika cuvée-je szintén azonnal tetszést aratott az említett kóstolón. Ezzel kapcsolatban még hozzáfűzte, hogy évről évre kötelesség biztatni azokat is, akik eddig még nem vettek részt a munkában.

A Magyar Konyha kiadvánnyal kapcsolatban pedig hozzátette, hogy a bor és étel párosításokkal közelebb tudjuk hozni a külföldi számára azt, amit a Kárpát-medence nyújtani tud. Megismételte, amit az államtitkár korábban elmondott: a magyar bort tényleg tegyük oda, ahová való, szó szerint és jelképesen is - a pincéből a hófehér terített asztalra.

És végül a 21 új magyar bornagykövet:

Grand Superior kategória:

  • Garamvári Tokaji Furmint Brut 2015
  • Dúzsi Tolnai Olaszrizling 2017
  • Gedeon Kunsági Kövidinka 2017
  • Füleky Tokaji Furmint 2015
  • Figula Balatonfüred-Csopaki Olaszrizling, Öreghegy-dűlő 2017
  • Mészáros Szekszárdi Kadarka 2016
  • Eszterbauer Szekszárdi Kadarka, Nagyapám 2017
  • Gere Attila Villányi Franc, Csillagvölgy 2016
  • Thummerer Egri Bikavér Grand Superior, Nagy-Eged 2015
  • Kikelet Tokaji Szamorodni (édes) 2012
  • Szt. Tamás Mád (késői szüretelésű) 2016
  • Royal Tokaji Aszú 6 puttonyos, Szt. Tamás dűlő 2016
  • Pendits Tokaji Aszú 6 puttonyos, Bio 2013

Party borok kategória:

  • Sauska Tokaji Brut NV
  • Szeremley BalatonBor, Badacsonyi Olaszrizling 2016
  • Château Henye Tokaji Furmint 2017
  • Kreinbacher Somlói Öreg Tőkék Bora 2016
  • Kolonics Nagy-Somlói Furmint 2017
  • Márkvárt Szekszárdi Mónika Cuvée 2017
  • Tiffán Villányi Portugieser 2017
  • Barta Tokaji Egy Kis Édes Furmint 2017