Kérem Várjon!
Cikkek
Kell az ölelés
Pinot blanc kalandok: Trdenić Pinot Blanc 2017 (Horvátország)
Győrffy Zoltán
2018 September 28.

Kisebb egészségügyi szünet után folytatjuk a pinot blanc sorozatot, immár visszanyerve a szaglásomat és ízlelésemet, ráadásul már csak elvétve érkezik a fulladásos köhögésroham, vagyis borra fel! A következő palackot ajándékba kaptam, így pár tételt megelőzött a sorban, ajándék bornak előbb tekerd le a csavarzárját.

A bor útja Szabó Zolin keresztül vezetett hozzám (köszönet ezúton is érte!), egyenesen a horvát Moslavina régióból, ami Kutina városa környékén található, sokan itt találkoznak az autópályával a nyaraláshoz vezető útjuk elején, már amennyiben Pécs felől indulnak délnek.

Kutina mellett van Popovača, ahol a Trdenić család pincészete található, akik 1937 óta foglalkoznak borászattal. Az aktuális generáció egy testvérpár, Tomislav és Krešimir, akik remek fehérborokat készítenek az őshonos škrlet fajtából, de emellett izgalmas pinot blanc és pinot gris (azaz szürkebarát) borokat is termelnek. A birtok 15 hektáros, az éves kapacitás olyan 140.000 palack.

A 2017-es pinot blanc-nak nincs kiemelkedően intenzív illata, némi kajszi, sárga szilva, plusz fehér szirmú mezei virágok. Szájban elég könnyed, édes gyümölcs, sárgadinnye, szőlő és méz. Elég egyszerű struktúra, jó savak, kerek, a végére picit elnehezedő korty, talán a maradékcukor teszi. Ettől még száraz, csak az érzet édeskés.

Nincs túlbonyolítva, de korrektül el lett készítve, nekem kevés derül ki belőle a fajtáról, de ha egyszerűen fehérborként nézem, akkor megugorja a lécet.

Van a pincének elvileg egy private collection verziója is a fajtából 2015-ből, ezek után érdekel, hogy az vajon milyen lehet…

Ha jól tudom, olyan 40 kuna körül van az ára (ami olyan 1800 Ft), a szelekció 60 horvát kuna, vagyis 2700 magyar forint. 84/100 pont.