Kérem Várjon!
Hírek
Helyi ízek - helyi értékek
Pécsi Borozó
2012 June 04.

A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület 2011 októberében kezdte meg nagyszabású, határon átnyúló IPA „Helyi ízek-helyi értékek” Gasztokulturális kapcsolatok kiépítése a határ két oldalán projekt megvalósítását. A pályázati projekt alapvető célja magyar és horvát Baranya gasztrokulturális históriájának a feltérképezése és a hagyományok átörökítése a jelenbe és a jövőbe.
A 12 hónapos munkaprogram megvalósítását a hazai oldalon a - témában komoly szakmai tapasztalatokkal rendelkező - Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség segíti, a határ túloldalán pedig két szervezet: a Horvátországi Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Batinai Borászok Egyesülete. Az összesen 95.000 EUR összköltségű uniós forrásból finanszírozott projekt tevékenységei és költségei azonos aránnyal merülnek fel a horvát és a magyar oldalon. Több projektelem az összes partner együttes részvételével valósul meg hatékonyan. A feladatok eredményes megvalósítása érdekében három egymásra épülő tartalmi szakaszra bontottuk a projekt munkatervét:

1. trimeszter: 2011. október 1. - 2012. január 31.- Előkészítés, feltárás
Az előkészítés, feltárás szakaszában elkészült egy a további munkákat is megalapozó jegyzék, adatbázis, melyben összefoglaltuk a magyar és horvát határ mindkét oldalán elterülő Baranya tájegység gasztronómiai és borászati hagyományait, rávilágítottunk egyedi jellegzetességekre és a meglévő különbségekre. Az adatbázisban megjelennek a helyi termékek (borok, sajtok, füstölt áruk, tradicionális főtt ételek), valamint a helyi elkészítési módok (termelési kultúra) egyaránt. Az összeállított anyag kiváló alapot teremtett a magyar-horvát-angol nyelvű projekt honlap kialakításához. A háromnyelvű honlap elérhető a: gasztrobaranya, baranjagastro internet címeken. A honlap azon túl, hogy tartalmazza az elkészült tanulmány főbb elemeit (11 tájegység gasztronómiai arculata, az itt élő nemzetiségek ételkészítési hagyományai, ünnepi és évszakos ételei, amelyek kipróbálható receptek formájában is helyet kaptak a honlapon) folyamatosan információt szolgáltat a projekt keretében megvalósított és megvalósítandó eseményekről. Így többek között gasztrofesztiválok, borturisztikai rendezvények, tradicionális ünnepek és örökségi rendezvények egyaránt besorolódnak a frissülő eseménynaptárba.

A mai sajtótájékoztatónk alapvetően a már működő honlap gasztrokulturális és örökségturisztikai szolgáltatásainak a bemutatását szolgálja. A prezentáció során – a témához hűen – több érzékszervre kiterjedő élményekkel szeretnénk igazolni szülőföldünk Baranya igazi gazdagságát!

2. trimeszter: 2012. február 1. – 2012. május 30.- Megismertetés, értékteremtés
A megismertetés és értékteremtés szakaszának legfontosabb projektjei, a gyermekvetélkedő, illetve a képzések és tanfolyamok. Gasztronómiai hagyományaink megismertetésének fontos célcsoportja az iskolás korosztály. Mi hetedik és nyolcadik osztályos fiatalokat szólítottunk meg gasztronómiai vetélkedőnkkel. Cél, hogy minél szélesebb kört tudjunk bevonni a közös gondolkodásba, és ezt mindenképpen a fiatalok bevonásával kell elkezdeni. A vetélkedő játék során a gyerekeknek csapatokba szerveződve elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldaniuk: online tesztet töltöttek ki, illetve helyi termékek felhasználásával kellett ételt készíteniük és azt dokumentálniuk. A verseny zárásaként a legjobb két csapat jutalomutazáson vesz részt Horvátországban, ahol az ottani gyerekekkel egy helyi specialitás közösen készíthetnek el. Az érdeklődő lakosságnak és a falusi turisztikai szolgáltatóknak is megvalósult a képzése a projekt keretén belül. Az érdeklődőknek négy alkalommal különböző helyszíneken „Gasztroakadémiát” szerveztünk (Pécs, Orfű, Kővágószőlős,), ahol az elméleti alapozáson túl a helyi termékek megkóstolására is lehetőség nyílt. A Baranya Megyei Falusi Turizmus Közhasznú Szövetség aktív közreműködése segítette elő a falusi turisztikai szolgáltatók színvonalas 2*2 napos képzésének a megvalósítását.

3. trimeszter: 2012. június 1. – 2012. szeptember 30. Értékmentés, dokumentálás
Projektünk „záró szakaszában” még jelentős feladatok állnak előttünk. Több rendezvényen szeretnénk megjelenni Horvátországban, hogy erősítsük a projekt szellemiségét, az együttműködést és a közös gondolkodást. Ehhez már elkészítettünk egy egyedi arculattal rendelkező installációs rendszert. Fontos, hogy segítsük horvát partnereink megjelenését hazai gasztronómiai rendezvényeinken. Az alábbi rendezvények kerülnek támogatásra a közeljövőben a „Helyi ízek-helyi értékek” projekten belül: Cirfandli Fesztivál, Gasztronómiai Fesztivál, Nadaschfest (Mecseknádasd), Baranyai Gazdanapok, Pécsi Napok Örökség Fesztivál, Bor és Dal Ünnepe Magyar Kultúra hete, Eszék Expo, Szurduk Fesztivál, Nemzetközi Halpaprikás Verseny, Szalma Fesztivál, Eszéki Magyar nap, "Jesen u Baranyi". Több marketinganyag elkészítése is megvalósul: gasztroflyerek, könyv gasztronómiai hagyományainkról, valamint négy db. promóciós kisfilm is.

Programunkban szerepel egy termelési kultúráinkat, gasztronómiai értékeinket bemutató vándorkiállítás megvalósítása is, itt a Néprajzi Múzeummal tervezzük az együttműködést.