Kérem Várjon!
Cikkek
Utcán enni
Street Food Maribor
zoranka
2012 June 27.

Nemrég volt szerencsénk részt venni a FIJET nyári akadémiáján, amelyet az idén a szlovéniai Mariborban rendeztek meg. Nem véletlenül, hiszen ez a város Európa kultúrfővárosa az idén. Csak egy hétvégét tudtunk maradni, a többiek biztos élvezték az egyhetes nyári egyetemet, de azért jutott nekünk is érdekesség. Például az innovatív street food verseny, ahol természetesen végigkóstoltuk az összes versenyzőt.

A verseny alapötlet egyszerű volt: a helyi vendéglátóipari-idegenforgalmi főiskola hallgatói találják ki, milyen étel lenne a legalkalmasabb az utcai étel szerepére. Az innovativitás volt az egyik fő szempont, a beadott pályamunkák közül öt került a döntőbe. Mintegy 120 vendéget hívtak meg zsűrizni, akik húszfős csapatokban bejárták a belvárost, a diákok meséltek nekik Maribor gasztronómiai-turisztikai múltjáról, épületeiről, hagyományairól és közben öt állomáshelyen öt ételt lehetett megkóstolni.

Az öt állomáshely mindegyike illeszkedett a nevezett étel stílusához is: a Vinag Pincészet udvara, a Pri Florjanu étterem, a Štajerc étterem-sörfőzde, a Rožmarin és az Ilich cukrászda. A Vinag udvarán marhanyelves-zöldséges szendvicset kaptunk, a legképszerűbb helyi fröccsborral, a Mariborčannal kísérve, a Štajercben zöld sör várt ránk, amelyhez marha golaž (ez helyi értelmezésben inkább pörkölt típusú étel) volt, zöld nokedlivel. A Rožmarinba nyársat szervíroztak a diákok, nekünk elég halas ízesítésű pulykának tűnt a hús, sült újkrumpli és koktélparadicsom volt még a pálcikán, az Ilich cukrászdában tavaszi fagylaltsalátát kaptunk, eperrel, balzsamecettel, joghurtos fagylalttal és tökmagolajjal.

A legizgalmasabb fogás a Pri Florjanuban várt rám, ahol a lényegében a sushit idézték meg, csupa helyi alapanyagot felhasználva: hajdinát, pisztrángot, póréhagymát, tormát. A versenyt a helyi borászatok (Dveri Pax, Hiša Joannes Protner, Steyer, Valdhuber, Vinag, Vino Gaube) is támogatták, mindenütt bor is kísérte az ételeket, az esti eredményhirdetésen nem a mi kedvencünket hozták ki győztesnek, a nyárs vitte el a prímet, mi a maribori sushival vigasztalódtunk, no meg jófajta Prottner és Steyer borokkal. A Prottnerekről hamarosan majd bővebben is beszámolunk, addig ha van kedvük, látogassanak el Mariborba, ahol éppen zajlik a legnagyobb helyi fesztivál, a Lent – július hetedikéig minden nap lesznek érdekes művészeti és egyéb programok, de gasztronómiai tekintetben is izgalmas a kínálat.