Kérem Várjon!
Cikkek
Mészáros Pált ünnepelték Szekszárdon
Az év pincészete 2012
zoranka
2012 augusztus 31.

A szekszárdi Mészáros Pál Borház és Pincészet nyerte el 2012-ben Az év pincészete díjat. Az ezzel járó vándordíjat, emlékérmet, oklevelet az alapító szervezetek vezetőitől Mészáros Pál, a családi vállalkozás vezetője vette át csütörtökön a Mészáros Pincészetben. Az ünnepségen szakmai szervezetek és barátok köszöntötték az ünnepeltet, énekelt a Muslinca-kórus, megkóstoltuk a 2012-es irsai olivért és rozét, no és szemezgethettünk az aznap szüretből, minden termelt fajtából hoztak kóstolót a vendégeknek.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége 2002-ben alapította Az Év pincészete kitüntető címet. Olyan bortermelő gazdasági társaságok kollektív teljesítményét díjazzák az elismeréssel, amelyek az országban és külföldön a magyar bor, a borkultúra és a kulturált borfogyasztás széles körű népszerűsítéséért eredményesen tevékenykednek. A Pannon Borrégióban 2007-ben a Bock Pince, 2008-ban a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet nyerte el ezt a kitüntető címet. 

- Ez igen komplex, sok paramétert figyelembe vevő elismerés, amit a tízpróbához lehetne hasonlítani. Odaítélésénél figyelembe veszik a borok minősége mellett a pincészet külső megjelenését, arculatát, kapcsolatát a borászati közélettel csakúgy, mint fejlesztéseit, jelenlétét a belföldi és külföldi piacon – hangsúlyozta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.

Mészáros Pál évtizedek óta foglalkozik szőlészettel, borászattal. A rendszerváltás után emelkedett 10 hektár fölé a szőlőterülete, ma pedig már több mint száz hektáron gazdálkodnak, és még 40-50 hektárról vásárolják fel a termést. Évente 10 ezer mázsa szőlőt dolgoznak fel, 7-8 ezer hektoliter bort készítenek.

Országos és nemzetközi borversenyeken érmek sorát nyerték el; háromszor került ki a Mészáros Pál Pincészetből Szekszárd város bora, amely címre eddig ötször lehetett pályázni. Két éve fejeztek be egy 550 millió forintos beruházást, gépeket korszerűsítettek, kapacitást bővítettek. Most egy újabb, 700 millió forintos beruházást – szállodaépítést – terveznek.

Az ünnepség hivatalos részét, a köszöntéseket követően, amelyeket tovább nem részleteznénk, Mészáros Pál köszönte meg a díjat és mutatta be a pince legújabb érdekességeit. Előtte azonban megemlékezett a nemrég 83 éves korában elhunyt dr. Diófási Lajosról, a pécsi szőlészeti és borászati kutatóintézet volt igazgatójáról, akinek ő maga is sokat köszönhet. Kadarkából kóstoltunk 17,5 alkoholfokos, ráadásul még 50 gramm cukrot is tartalmazó kései szüretet, de előkerültek a már lepalackozott 2012-es tételek, az irsai olivér és a primőr rozé - ennyivel előre járunk az idei évjárattal, augusztus végén már a kékszőlőket is szüretelik...

Az Év Bortermelője (Vida Péter) után szekszárdi lett Az év ifjú borásza (Bodri Orsi), ráadásként Az év pincészete cím is ide került. Szokták mondani, hogy Szekszárd divatba jött. Nem hinném, hiszen a divat múlandó, de ezek a sikerek azt jelzik, hogy az itteni borászok munkájának, kitartásának eredménye van - borban, borturizmusban, bormarketingben előre tudtak lépni és ezt a szakmai és szélesebb publikum is felismerte. 

Legolvasottabb
Legfrissebb