Kérem Várjon!
Cikkek
Mecseki medvehagyma
Napi mandula: Gilice Panzió és Étterem, Pécs
Győrffy Zoltán
2008 November 20.

Kirándulunk. Természetesen a Mecsekbe. nem megyünk messzire, elindulunk Komló irányába, aztán Árpádtető előtt balra kanyarodunk. Az út a Melegmányi-völgybe vezet, mi a vízesés helyett most inkább ebédelünk. A Gilice panzió és természetesen az étterme is három éve várja a vendégeket a Mecsek csendes, ámde gyönyörű zugában. A Déli télben már csak egy kis hószállingózás hiányzott, de hát a pannon mediterránban ragyogó napsütésben volt részünk.

Van valami különös romantikája a hegyi vendéglőknek. A Mecsek is rejt ilyen titkokat, számomra a Gilice ezidáig az volt. Nevével találkoztam már, de még nem jutottam el ide. Fotós kollégánk már járt itt, többször is és azért valamit sejtet. Belül nekem olyan vidéki német kisvendéglő, valahol a hegyekben, dombok között, ahol van valami megfoghatatlan melegség, ahol nem érezzük magunkat túlfeszélyezve.

 

Forró hagymaleves érkezik elsőként, ízes, ha meg nem sértjük, már-már házias. Jólesően kanalazzuk és megjegyezzük: a medvehagyma felhasználása itt, ahol tavasszal burjánzik ez a növény – abszolút telitalálat. Ettől válik egy sztenderd hagymaleves helyi specialitássá. Ízletes, kellemes fűszerezéssel. Ráadásul nem kis adag, de tisztességgel "megbírkózunk" a feladattal.

 

 

A főételünk alkalmazkodik a Márton-naphoz is, hiszen novemberben a liba kikerülhetetlen. Itt rozmaringot használnak a pácban, ami határozottan kellemes, bár részrehajló vagyok, egyik kedvenc fűszernövényemről van szó ugyanis. A libamellhez boros mártást kapunk, és itt is felbukkannak a helyi ízek, hiszen cirfandlit használnak hozzá. De a bor most kevésbé domináns, hiszen a kéksajt sokkal erőteljesebb, intenzívebb ízhatású. A libamell pici szárazságát ez a mártás kiválóan kibalanszírozza, frissen sütött krokettekkel mártogatjuk. És nem győzzük felhívni a figyelmet arra, hogy legyünk büszkék a helyi alapanyagainkra, és kóstoljuk meg őket bátran. Az éttermeink már kezdenek nyitni és pécsi, mecseki alapanyagokkal kísérleteznek, ezzel várják a vendégeket. Legyen bátorságunk kipróbálni őket!

 

 

Már-már jóllaktunk, amikor még felhívják figyelmünket a közelgő desszertre. A cirfandliban párolt vilmoskörte nem kis adag. A csokiöntettel sem spóroltak, ráadásul a mandulát sem felejtették le. De tetejében még finom is, nincs szívünk jottányit is hagyni belőle, így viszont komolyan fontolóra veszünk egy rövidebb mecseki sétát, mielőtt visszatérnénk a város forgatagába.  

 

 

Gilice Panzió-Étterem
Pécs, Kozári vadászház 3.
Tel: 72/532-253
E-mail: vendegszolgalat@gilicepanzio.hu
Internet: www.gilicepanzio.hu
Nyitva tartás: H-Szo: 11.00-21.00, V: 11.00-16.00 

 


Receptek 

 

Mecseki zöldfűszeres hagymaleves

A finomra vágott hagymát vajon megdinszteljük, liszttel megszórjuk, felengedjük húslével. Medvehagymával, sóval, borssal tesszük még finomabbá levesünket. Kiforraljuk.  

 

Cirfandlis, kéksajtos libamell

A libamellet rozmaringos pácban érleljük. Porhanyósra kövön sütjük. Közben elkészítjük a cirfandli mártásunkat. (Világos vajas rántást pécsi cirfandli borral felengedjük, és rokfort sajttal ízesítjük. Addig forraljuk a mártást, míg a sajt el nem olvadt, citrommal, sóval, fehérborssal tesszük még pikánsabbá az elkészült mártásunkat). A megsült libamellet rokfortos cirfandli mártással leöntjük, vajon pirított mandulaforgácsokkal megszórjuk. Párolt rizzsel vagy krokettel tálaljuk. 

 

Csokoládés körteálom

A vilmoskörtét kettévágjuk, kimagozzuk. Cirfandli borban pároljuk, amit mézzel, szegfűszeggel, vaníliával ízesítünk. A kész párolt körtéket forró csokoládémártással leöntjük, mandulával meghintjük.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.