Kérem Várjon!
Cikkek
Malatinszky 007
A 2007-es Malatinszky évjáratot teszteltük
mz&wt
2010 April 27.

A 2007-es évjáratú borait mutatta be Malatinszky Csaba Budapesten a Matheus Pálinkaházban múlt hétfőn. A Le Sommelier, a Noblesse, a Kúria kategóriákon át teljes és kimerítő soron át teszteltük szűk körben, premier előtt a Malatinszky-borokat. A Pinot Bleu és a Cabernoir továbbra is házi kedvenc, a franc-ról nem is beszélve.

Az autópályának köszönhetően nemcsak a Pannon Borrégió került közelebb Budapesthez,  hanem a főváros is elérhetővé vált, lehetővé téve a rapid látogatásokat Pécsről. Így eleget téve a meghívásnak a Pécsi Borozó is képviseltette magát a kóstolón. Az esten a birtokán bioorganikus gazdálkodást bevezető Malatinszky Csaba kalauzolta végig a részt vevőket az évjáraton, s miközben egymás után mutatta be borait, a birtok mindennapjairól, borkészítésről, filozófiájáról is számot adott. Íme a borok kóstolási sorban, köztük Malatinszky Csaba gondolataival.

Serena 2009
Új fehérbor a pincészetnél. Chardonnay, rajnai rizling és muscat ottonel hármasa. Friss, gyümölcsös illat, kis sauvignon blancos feeling. Zöldfűszeres, citrusos illat, nagyon jól iható, kellemes savakkal rendelkező bor. A trió harmadik tagjából épp annyi van benne, hogy megbolondítsa már, de még ne váljék jellegzetessé a fajta. Könnyű és kedves.

„Régen az volt a szokás, hogy a tőkék közé zöldborsót vetettek el, oda ahol a leghamarabb indult el a vegetáció. Amikor megkezdtem a máriagyűdi területek vásárlását, azt néztem, hogy hol érik a leghamarabb be a borsó, mi rendszerint korán szüretelünk"


Chardonnay 2007
Szalmasárga szín. Illatában tiszta, intenzív, kis tölgy, vajasság és gyümölcsök. Ízében, trópusi gyümölcsök, a végén kis fásság. Hosszú lecsengésű, elegáns bor. Lehet őrizgetni is. Baráti beszélgetésekhez akármennyit.

„A ’97 évjárattól kezdve minden évben készítünk chardonnayt. Sokat törődtünk ezzel a borral, s a kezdetekhez képest a chardonnay fejlődött legtöbbet.”

 
Tenkes 2007
Cabernet sauvignon és merlot. Elegáns cseresznyés, meggyes illat, a végén kis kávéval. Nem túl nagy beltartalmú, de arányos, jó ivású bor, végén kis  fanyarság és kifinomult tanninok. Best buy.

„A Le Sommelier sorozat zászlósbora a Tenkes. Először 2005-ben készült a házasítás, mely mindig különböző tételekből áll össze.”


Pinot Bleu 2007

Kékfrankos és pinot noir. Illata friss, intenzív gyümölcsös, szilva és cseresznye, kis dohány. Ízében nagyon kerek, gyümölcsös, élénk savú bor. A kékfrankos adja neki a gerincet és a határozottságot, a pinot noir a játékot. A lecsengés kissé fanyar. Nagyon jó passzban van, jó ivású, kerek bor. Személyes kedvenc.

„Második évjárata a házasításnak. Sokáig kísérleteztem a pinot noirral, de nem igazán voltam elégedett az eredménnyel. Hol zöldnek, hol túl érettnek tűnt. Tehát a pinot mellé egy olyan burgundi fajtát kerestem, amellyel vannak hasonlóságai, és odafigyelve rájuk izgalmas párost alkothatnak”
– magyarázta a borász. Mint megtudtuk, most már túlnyomórészt kékfrankosból áll a bor. Malatinszky szerint a két aromatikus fajta házasítása sokféleképpen használható fel, és nemcsak a gasztronómiában. Ugyanakkor annak a szándéknak is eleget tesz a kékfrankossal, hogy a kínálatban jelenjen meg egy jellegzetes helyi fajta, miután a kadarkával és az oportóval nem volt elégedett.

Noblesse Merlot 2007
Merlothoz képest elég visszafogott illatát egy kis dohányos illat teszi izgalmassá. Korrekt, nem bonyolult, jó ivású bor. Most nem volt a legjobb formában, de nem kell félteni.

„Kevés olyan szakképzett kóstoló van, aki egy pohár borból vissza tud menni egészen a tőkéig. Kevés, de van ilyen, és ők megérzik, hol fekszik a szőlő, hogyan volt gondozva és feldolgozva.”

Noblesse Cabernet Sauvignon 2007
Nagyon szép illatokkal nyitó bor, kis grillázs, cigánymeggyes illat. Fűszeres íz, kicsit szárítót tannin, de már most szépen összesimult, jól iható, szép bor. Kiforrott és határozott.

„Az alapanyag a kisharsányi területeinkről származik. Nem igazán használom a dűlőneveket. Vannak legendák, és vannak kísérletek is, hogy egy-egy dűlőt kiemeljenek a többi közül. Én azt vallom, ha egy területről tíz évben van tíz kimagasló évjárat, akkor elmondhatjuk, hogy különleges terroir adottságokkal rendelkezik. Ha nem kimagasló, hanem egyszerűen jó, akkor felesleges kiemelni.”


Noblesse Cabernet Franc 2007
Nagy meglepetés, a noblesse sorozatból kiugró bor. Ragyogó  vörös szín. Mély, erdei gyümölcsös illat, kis tejeskávé. Nagyon arányos, bársonyos ízvilág, kellemes, finom tanninokkal zár. Kérünk még.

„A terroir borászkodás nem csodabogárság. Magyarországon a változatos táj az egyedi borok megfelelő háttere lehet.”


Cabernoir 2007
Vibráló már illatában is: feketegyümölcsökkel krémes, meleg, fűszeres kis kávéval.  Ez a bor is nagyon egyben van, nem lóg ki belőle semmi. A kevés tannin a végén egyáltalán nem zavaró. Az egyik személyes kedvenc. 60 % cabernet sauvignon, 35% cabernet franc, 5 % pinot noir.

„Eredetileg úgy terveztem, hogy lesz egy főborom, meg még egy vörös, és esetleg egy fehér. Azonban mindig úgy éreztem, hogy még ezt is, meg azt is meg kell csinálnom, s mára széles lett a portfólióm. Ha megtetszik valami és látok benne fantáziát, akkor ki kell dolgozni. Házasítás esetében van egy régi sauvignon-pinot noir alapú hagyomány, amit követek, de szeretek kísérletezni, többször összepróbálni a különböző variációkat, mert mindig a legjobbat keresem.”


Kúria Merlot 2007

A kóstolón nagyon szép formáját mutatja, sokkal kerekebb mint a noblesse. Jelen állapotában semmi nem hiányzik belőle, bársonyos, meleg, de mégis szép gyümölcsökkel élő bor.

„Egyszer meg akartak bántani azzal, hogy a merlot-m sehogy sem tudja az illető beilleszteni egy villányi sorba. Én ezt bóknak vettem, mert örültem, hogy kiérződik egy másfajta jelleg. Holott ez ugyanúgy villányi bor, Malatinszky bor, mint a többi.”


Kúria Cabernet Sauvignon 2007

Intenzív, mély illat. Érett, minden paprikásság nélkül. Fekete, érett erdei gyümölcsök, kis meggymagos keserűséggel. Nagy testű, selymes, kerek bor, szép savakkal. Nagy potenciál. Az este egyik meglepetése.

Kúria Cabernet Franc 2008 (hordóminta)
Kezdetben még elég nyersnek tűnő bor, de később, kis szellőzés után illatban az erdei gyümölcs, a meggy és a dohány robban. Kóstolva is ez a koncentráltság köszön vissza. Testes, meleg bor, most még kissé kócos, a korty végén kis kesernyével. Hosszú, mandulás lecsengés. Nagy potenciál, érdemes betárazni belőle. (Amit már akár most megtehetünk.)

„A borokhoz kell igazítani a kommunikációt, nem pedig a kommunikációhoz a bort.”

Kövesföld 2007

70%  cabernet sauvignon és 30% cabernet  franc házasítása. Illatában nagyon zárkózott volt, később is csak nehezen nyílott. Erdei gyümölcs és diós-csokoládé. Kóstolva nem túl intenzív, nem tolakodik, de  bársonyos korty, kis alkohol a végén, szép tanninokkal. Most nem volt a legjobb passzban, de nagy bor lesz, érdemes várni rá.

„A mai európai borászkoknak mintha a kör négyszögesítése lenne a feladata. A nagy borokban is a gyümölcsösséget, a frissességet kell felmutatni, de közben legyen összetett, legyen benne a terroir és persze tannin is, utóbbiból azonban ne túl sok, és az se legyen túl érett. Emellett pedig érlelhető is maradjon a bor.”

Kúria Cabernet Franc 2007
Igazi, bombasztikus franc. Narancs, meggy és dohány árad a pohárból, de mégsem tolakodó. Szép sav-tannin egyensúly, ami nem nyomja el a gyümölcsösséget. Nagyon hosszú lecsengésű, kis szárító tanninnal zár. Még korai bontani, de ilyen borok miatt érdemes franc-t telepíteni a borvidéken.

„Ez a pincészet zászlós bora, mely minden évben elkészül. A VinCe-n volt szerencsém egy 2002-2009 terroir kóstolót tartani, és ott is bebizonyosodott az, amiben hiszek, hogy a magyar bor egyik kitörési pontja az itt termesztett cabernet franc lehet. Magas lehetőségek rejlenek ebben a fajtában, s erre egyre többen döbbennek rá.”