Kérem Várjon!
Cikkek
Kulen a pécsi borokhoz
Gálaesten mutatkoztak be a pécsi borok és a horvát kulen
Fűri Márta
2013 February 19.

Az idei Turizmus gálával egybekötött gourmet vacsoraestnek február 15-én a pécsi Corso Hotel adott otthont. Az est már a vendégek megérkezésekor meglepetést tartogatott: Bartos Erika Hoppla meséi című, Pécsről szóló gyermekkönyvének bővített harmadik kiadását kapták ajándékként az Alexandra Kiadó jóvoltából. Az esten részt vett dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere is, aki a turizmushoz kapcsolódó pécsi eredményekről, fejlesztésekről is áttekintést adott.  

A Radó Pince citrusosan friss 2012-es Pécsi Chardonnay-ja nyitotta köszöntőitalként a borsort, melyet többek között Szabó Zoltán, a Matias Borászat, Andreas Ebner, a Wekler Családi Pincészet, a Danubiana Borászat, a Hárs Pincészet, az Eberhardt Pincészet és a Hetényi Pincészet válogatott borai követtek.

Hideg előételként citrusokban érlelt fogas filét szolgáltak fel mogyoró sabléval és céklahabbal, ezt követően szarvasgomba olajjal illatosított cherrys fácán eszenciát kóstolhattak. Meleg előétel gyanánt csirkemell gorgonzolás polentával petrezselyem emulzióval díszelgett a tányéron, majd a főételt hozták a szorgos pincérek: bárány steak tárkonyos burgonyapürével, szárzeller tortával és paradicsomos pecsenyelével tette próbára az ízlelőbimbókat. Desszert gyanánt csokoládé duót kóstolhattak mandulával és meggyzselével – az ételsort Heimüller Péter, a Bistro 48 séfje komponálta a borokhoz.

                                                                                                                   Fotók: Villányi Máté

Rövid szünet és némi zenés-táncos betét után drávaszögi-baranyai kulent kínáltak a vendégeknek. A helyi termékek, azon belül a jellegzetes alakú füstölt, fűszeres kolbászféleség, a kulen népszerűsítésébe kezdtek ugyanis magyar és horvát Baranyában a napokban, hogy e gasztronómiai különlegesség készítésének és fogyasztásának hagyományait átörökítsék a fiatalabb generációkra. A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a horvátországi jagodnjaki járással közösen indított, mintegy 106 ezer eurós, főként európai uniós pályázati forrásból finanszírozott, egy évig tartó projekt keretében adatbázist állítanak össze a helyi termelőkről, elkészítik a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok naptárát, marketingkiadványokat, gasztrotérképet és receptfüzetet jelentetnek meg.

A határon átnyúló együttműködés résztvevői kitelepülnek a Pécsi Utazás Kiállításra, a 2013-as Kulinijadára, az Orfűi Gasztronómiai Fesztiválra és a Fekedi Stifolder Fesztiválra is. Az érdeklődőknek hat alkalommal gasztroklubot szerveznek, amelyeken mindig egy-egy helyi terméket mutatnak be különböző borokkal párosítva. A jagodnjaki kulentermelők távlati célja egy kulenklaszter létrehozása a magyar egyesület szakmai segítségével. A kulentermelők azt szeretnék, hogy külön védjegy és minőségbiztosítási rendszer kidolgozásával támogassák ezen élelmiszer minőségi előállítását, s elismerjék készítőit.  

Az immáron tizedik alkalommal megrendezett turizmus gálán a Szabó János fafaragó mester által készített díjakat Hegyi Zsuzsanna, a Magyar Turizmus Zrt. Dél-Dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője, valamint Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnöke adta át a díjazottaknak.

A 2012-es év Dél-Dunántúl Turizmusáért Díj részesültjei:

  • Az év turizmusbarát vállalkozása: Alexandra Kiadó a Hoppla meséi könyvért - Matyi Dezső tulajdonos és Bartos Erika írónő vehették át az elismerést;
  • Az év legjobb fesztiválja: Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, átvevője: Jágerné Katona Zsuzsanna kulturális referens;
  • Az év innovatív borturisztikai szolgáltatója/intézménye: Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar, dr. Horváth Béla dékán és dr. Huszti Zsolt docens vették át a díjat;
  • Az év turizmusbarát települése: Szigetvár Város Önkormányzata, átvevője Mátyás Gergő, a szigetvári TDM elnöke;
  • Az év turisztikai innovációja: Zsolnay Kulturális Negyed, a díjat dr. Páva Zsolt polgármester és Márta István, a Zsolnay Kulturális Negyed igazgatója vették át.

Az est folyamán volt hallgatói külön köszöntötték dr. Aubert Antalt, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának egyetemi docensét, aki az országos Turisztikai Gálán a 2012. év idegenforgalmi oktatója díjban részesült.


Az est célja a Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 HUHR/1101/1.2.4/0007 azonosítószámmal rendelkező “Coolin” című projektjének népszerűsítése valamint a kulen és helyi termékek minél szélesebb körben való megismertetésére. Az RTL Klub online műsortárában, az alábbi linken megtekinthető a rendezvény összefoglalója: http://www.rtlklub.hu/most/38069_gasztrotura_gasztronomiai_magazin_mindazoknak_akik_szeretnek