Kérem Várjon!
Cikkek
Kékfrankosok szigorlaton
Szekszárdi Kékfrankosok a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetemen
Guld Zsuzsanna
2010 November 02.

Közel 100 érdeklődője volt a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem idei tanév első alkalmának október 27-én, melyet Heimann Zoltán nyitott meg. Egy rendkívül összetett és tartalmas, „valóságos” egyetemi előadásnak lehettünk részesei, amelyet dr. Nagymarosy András, a földtudomány kandidátusa tartott, hiszen nemcsak a kékfrankosokról beszélt, hanem részletesen kitért a Szekszárdi borvidék talajszerkezetére, klímájára, összehasonlító elemzést tartott a külföldi kékfrankosokkal.

Hét kiváló borász 8 remek szekszárdi kékfrankosát kóstoltuk az est folyamán, az alábbi kóstolási sorrendben:

  1. Hetényi János Pincészete – Szekszárdi Kékfrankos 2009
  2. Hetényi János Pincészete – Szekszárdi Kékfrankos Barrique 2009
  3. Merfelsz Pince – Szőlőhegyi Kékfrankos 2009
  4. Remetebor – Vesztergombi József – Kékfrankos 2007
  5. Heimann Családi Birtok – Heimann Kékfrankos 2007
  6. Mészáros Pál Pincészete - Bodzási Kékfrankos 2007
  7. Takler Pince – Kékfrankos Reserve 2007
  8. Vesztergombi Pince – Szekszárdi Kékfrankos 2006

Az első két bort párhuzamosan kóstoltuk, dupla pohár segítségével, ami nagyon tanulságos volt, hiszen így rögzül a legjobban, mi is az a barrique érlelésből adódó másodlagos aromajelleg, mitől olyan értékes. A pincészet képviseletében Hetényi Emese mesélt a szőlőről, borkészítési technológiáról, miszerint szőlőterületeik 36 hektárt tesznek ki a decsi-szőlőhegyen, illetve a Kürtöshegyen. A kékfrankos Decs-Aranyhegy szőlőterületen, terméskorlátozással (2-3 fürt/tőke) készült, kis túléréssel. 2009. október második hetében került a szőlő a pincébe, ahol hagyományos módszerekkel történt a héjon erjesztés, oxidatív technológiával, 3 hétig. Az almasavbomlás és az alkoholos erjedés is spontán módon ment végbe. Erjedés után a tétel egy része első töltésű barrique hordókba, másik része hagyományos 3.200 l-es tölgyfahordóba került.

Hetényi János Pincészete – Szekszárdi Kékfrankos 2009
Tiszta, gyümölcsös illatjegyek, simulékony savak, kerek, szép és harmonikus tétel. Egy igazi szekszárdi kékfrankos fajtajelleggel megáldva.

Hetényi János Pincészete – Szekszárdi Kékfrankos Barrique 2009
Az elsődleges és másodlagos aromajegyek kiegészítik egymást, szépen ott vannak illatban és ízben is. Amit a szőlőtől kapott: gyümölcs és gyümölcs. Amit a barrique hordótól kapott: feketecsokoládé és kávé. A bor abszolút egyensúlyban van, nemhiába kapott több regionális és országos elismerést.

Merfelsz Pince – Szőlőhegyi Kékfrankos 2009
Elsőre kissé visszafogott illatban ez a 70 dkg/tőke terméskorlátozással készült 6 hétig héjon erjesztett kékfrankos. Majd kibontakozik, megmutatja magát mind illatban, mind ízben. Szép bor, teli aszalt gyümölcsökkel, bár többek szerint nem igazán „szekszárdias” tétel.

Remetebor-Vesztergombi József – Kékfrankos 2007
Már a kezdet csábító, amikor csak a színét vizsgáljuk ennek a bornak, ami Bodzásból származik 280m magasságból. Lilás színárnyalat fogad, aztán később sem okoz csalódást, sőt! Kellemes fűszeres, fajtajelleges illat a következő percekben majd egy korty után megállapítjuk, hogy tanulmány jellegű savpalettával rendelkezik, árnyalt bor, olyannyira sokrétű, mint amilyen gazdag a szárazpróbája. A bort Vesztergombi József mutatta be.

Heimann Családi Birtok – Heimann Kékfrankos 2007
Baranya-völgyi dűlőterületről származik ez az illatbombával megáldott kékfrankos, melyből kiugrik a gyümölcsök gazdagsága. Öreg tőkék bora, 1969-es telepítésű villányi vesszőkből. A hosszabb palackérlelésnek köszönhetően felfedezhető benne némi animalitás, de a kedvesebb fajtából, ami jól áll neki. Rendkívül szép, összetett bor, gazdag illatvilággal és összetett ízekkel, melyet Heimann Zoltán mutatott be nekünk.

Mészáros Pál Pincészete – Bodzási Kékfrankos 2007
A borház képviseletében Derda Tamás borász beszélt erről a tételről. Terméskorlátozással, alacsony tőketerhelés mellett válogatással került a szőlő a feldolgozóba, ahol a héjon erjesztés alatt végbement a biológiai almasavbomlás, ennek köszönhetőek a bor lekerekedett, bársonyos savai, majd 2 éves tölgyfahordós érlelés következett. A bort gazdag illatvilág és komplex ízvilág jellemzi, marcipános, édes-fűszeres jelleggel, szép, kerek savakkal.

Takler Pince - Kékfrankos Reserve 2007
A pincészet szortimentjében kiemelt hely illeti meg a kékfrankost. A Strázsa-hegy, Zenta–völgy, Porkoláb-völgy és Decsi-hegy csodálatosan beérett, átlagban 1,2 kg/tőke átlaggal szüretelt alapanyagaiból készült. Komoly sűrű bor, szép tanninokkal, hosszú utóízekkel. Illatában és ízében érett meggy és málna érződik, kiegészülve az újfahordós érlelés diszkrét jegyeivel, 16 hónapig érlelődött új, magyar 500 literes tölgyfahordókban.

Vesztergombi Pince – Szekszárdi Kékfrankos 2006
Fiatalosságra utaló összetett illatjegyek (köztük menta) jellemzik ezt a szép kékfrankost, mely egy tannindomináns bor. Aromatikájában szép, kiérlelt ízek: pörkölt kávé, kakaó, a végén kesernyésséggel, ami azonban nem bántó.

November 24-én folytatódik a Szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem, amikor is „A Szekszárdi borvidék helye, lehetőségei, korlátai, feladatai - borpárosokon keresztül bemutatva” címmel Gál József, a Csányi Pincészet vezérigazgató-helyettese, a Liszt Pincészet korábbi főborásza mutat be borokat.