Kérem Várjon!
Cikkek
Jó képet vágtak hozzánk
Videós-borkóstoló
mz
2011 March 07.

Egyszerre hat helyszínen tartott (valós idejű) borbemutatón teszteltünk egy lehetséges alternatív bórkóstolási rendszert. A Budapesten, Debrecenben, Győrben, Pécsett, Szegeden és Kaliforniában, San Josében helyet foglaló kóstolók élő kapcsolatban bontották a borokat. Hat helyszín, 12 bor, amiből hármat feltétlen kiemelnénk.

A technikai háttér (biztosította a KFKI, a Cisco Systems és a Magyar Telekom) neve telepresence, ami lényegében olyan, mint a videokonferencia, csak nagy, szép és gyors. Mi itt Pécsett ültünk félkörben egy meglehetősen nagy monitor előtt, amink tetején három kamera fogta be a társaságot. Az asztalon három mikrofon, s nagyjából ugyanez a másik öt helyszínen is. Aki megszólal, felkerül a képernyőre (magadat sosem látod, sebaj, legalább mindenki odafigyel, hogy milyen arcot vág a boroknál). Hang, kép hibátlan, egy-két másodperces csúszást ha tapasztaltunk. De erről még később.

A kóstolt borok egy-egy olyan borászhoz tartoztak, akik egy-egy helyszínen maguk vezették a kóstolót. Ipacs Szabó István Pécsett (Vylyan), Győrben Liptai Zsolt (Pannonhalmi Apátsági Pince), Budapesten Mérész Sándor (Etyek Kúria), Debrecenben Rakaczki Gábor (Sauska Tokaj), Szegeden Latorczai László (Sauska Villány), San Joséban pedig Mark De Vere master of wine (Mondavi) moderálta a kóstolót. Emitt a (nekünk) három legszebb.

Jó helyre került az Év Pincészete díj 2010-ben, s nem csak a most kóstolt borok alapján. (Mi szívesen vizionálnák egy hasonló pincészet- és márkaépítést Pécsre is, mikor, ha nem most.)  A 2009-es pinot noir már most nagyon is élvezhető állapotában van, pedig lesz még ideje bőven. Elsőre tiszta, piros bogyós gyümölcsök jönnek illatban, szépen elkülöníthetően. Hirtelen mélyül, és válik többrétegűvé az illata, nem győzzük fejtegetni, még egy kis animalitás is villan, és jól áll neki. Ízben egyensúly, kiemelkedő gyümölcsök itt is, kellemes savak, és hosszú lecsengés.

A Vylyan Montenuovo-t én sokszor nem tudtam hova tenni, kevesebb egy csúcsküvénél, de nyílván jóval a belépő kategória fölött van. Aztán persze minek ezt a rendszerezést magamra erőltetni, a 2007-est lehet ünnepre is inni, de most az erősödött meg bennem, különösebb alkalomra sem kell várni, hogy rábontsunk egy palackra. Illatban kicsit visszafogott, de szépen nyílik, s ezzel együtt lesz izgalmas. Ízben rögtön nagyon üt, kerek, telt és hangsúlyos egész, kicsit túl hamar múlik el. Nem ül rá az ember fejére, nem tolakodik (biztos a 14-es alkohol sem válik hátrányára), s bár nem kell sokat fejtegetni, azért rejt elég izgalmat magában, hogyan fejlődik a továbbiakban.

Az est legütősebb tétele még a sor elejéről az apátsági Prior Rajnai Rizling 2009 volt. Jókora lendülettel nyit, könnyed, selymes és letisztult rajnais jegyek jönnek illatban, a sokszor átkozott/szeretett petrolnak (még) nincs nyoma benne. Ízben megint csak a fajtajelleg, talán így lehetne, ezzel a borral tanítani a rajnait. Az alkohol, ami kicsit nekem kilöki az egyensúlyból. Hosszútávfutó, nyugodtan várhatunk még vele, szép savak viszik a hátukon a bort.

Visszatérve a technológiára, nem helyettesítheti, de jó alternatívája lehet a személyes borkóstolóknak, ha utóbbira nincs mód. Igaz, más kategória, új műfaj akár, amit egyelőre inkább az üzleti világban tudunk elképzelni, meg persze olyan borászatban, ami több nagy és fontos telephellyel működik.

A kóstolt borok

  • Etyek Kúria White 2010 (nyáron, lányokkal, az se baj, ha belemegy a szóda)
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet Prior Rajnai Rizling 2009
  • Etyek Kúria Sauvignon Blanc 2009
  • Mondavi Fumé Blanc 2008 (tipikus újvilági, ha gonoszak akarunk lenni, szépen kitalált és lecsiszolt, elegáns, de akár lehetne chardonnay is, viszont Mondavi anno ezzel mentette meg a sauvignon blanc-t a totális piaci lecsúszástól)
  • Sauska Tokaj 113 2009 (vastag, sok, világfajták Tokajról)
  • Sauska Rozé 2010 (korrekt jó ívású, nyáron, nem csak lányokkal)
  • Pannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2009
  • Vylyan Montenuovo Cuvée 2007
  • Sauska 11 2007
  • Mondavi Cabernet Sauvignon 2007 (sok tannin, sok fa, sok alkohol, nehéz játékos)
  • Vylyan Cabernet Franc 2007 (lásd Pécsi Borozó 2011 tavasz)
  • Sauska Tokaj 6 puttonyos Tokaji aszú 2003 (most érdemes kóstolni, nem mintha nem lenne jó később is)