Kérem Várjon!
Cikkek
Furmintok még februárból
Megkésett kóstoló
kenszei
2013 March 08.

Van ez a Furmint Február. Jó, hogy van. A furmint ugyanis még a mai napig nem ment át a köztudatba. Persze van az a réteg, aki egész évben ismer és issza, de legalább kóstolgatja. De ez még mindig jelentős kisebbség. A furmint és a dűlők játéka Tokajban hihetetlenül izgalmas és előremutató, bár az emberek döntő többsége nem ezt keresi a borban. És nem azon az áron. Nem könnyű küldetés ez a furmint. SzabóZé budapesti furmintfebruározása révén jutottunk hozzá pár borhoz, március legelejére csúszott a kóstoló, egész évben furmint.

Volt tíz furmintunk. Egy dugós volt nagyon. Egy szétesett, hordóminta volt. Egy penészes dugóval bírt, ami átütött és érezhető volt a borban is. Maradt hét. Ezekről írunk röviden. 

Gróf Degenfeld Tokaji Furmint 2011
Erőteljes fahatás illatában és ízében is, a korábbi kóstolás emlékei szerint nem volt ez ennyire fás. Most kevés a fajta, szinte csak a vaníliás, krémes jegyek jönnek, némi ásvány azért van a háttérben. Nem igazán mozgatta meg a fantáziámat, furán kurtának tűnt a korty is. Sok fa, kevés izgalom és fajta.

Szabó Zoltán Pécsi Furmint 2011
Érett fehérboros jegyek, sok gyümölcs és virág, egyenes, mély az illat. Nem az ásványokról, hanem a fajtáról szól, nem a dűlőt, inkább a vidámságot találjuk meg benne. Könnyedén csúszik a korty, de semmiképpen sem légies, széles és tartalmas a szájban, nagyon jó savakkal és érett gyümölcsösséggel. A lecsengés is hosszú, boldog ízt hagy a szánkban.

Árpád-hegy Pince Tokaji Furmint Veres-dűlő 2011
Itt még több a fa, mint az első tételnél, ténylegesen semmit nem érzünk a hordón kívül. Mind illatban, mind ízében. Átverhetnek vele, mondhatnák akár, hogy barrique chardonnay, el kéne fogadnom. Ebben a formában maximum a tölgyfát lehet elemezni. Nem tudtam élvezni.

Szarka Pince Juharos Tokaji Furmint 2011
Az első üvegdugós tétel, elsőre erőteljes hordóval és mineralitással egyszerre. Az édes hordós illatok a levegőn folyamatosan épülnek be, válnak egyre kevésbé erőteljessé, több lesz a mineralitás, jön virágosság és alma is. Ízben már nehezebb dolga van a furmintnak, nehezebben tud kibújni a fajta (esetleg a dűlő) a hordó árnyékából. Az ásványosság megvan, de inkább a háttérben, visszakóstolva sem igazán áll össze a korty, túl erőteljes a tölgy.

Dénes Sághegyi Furmint 2010
Gyönyörű illattal nyit azonnal, van benne nagy adag citrus, erőteljes ásványos jegyek, nagyon tiszta és direkt. Az évjáratot meghazudtolóan telt, érett ízekkel van tele, szaftos gyümölcsök, szép sóssággal karöltve, erőteljes, de nem túlzó savak, igazán izgalmas a korty. Az alkohol is csak tizenkét egység, nagy kortyokban képes csúszni, nagyon szép tétel, egyszerre tud komoly és mégis szórakoztató lenni.

Bott Határi Tokaji Furmint 2011
A másik üvegdugós tétel egészen zamatos illatokkal mutatkozik be, húsos gyümölcsök jönnek gazdagon, háttérben ásványos jegyek, de nem a megszokott tokaji stílusban, a levegőn mézes jegyek is csatlakoznak, igazán hosszan szálazható. A szájban egészen lédús élményt nyújt, a gyümölcsei szélesek és érettek, savai a helyükön. Egy idő után teljesen a barack uralkodik el az ízben, a lecsengésben itt is megkapjuk a mézes jegyeket. Egészen egyedi tétel, nagyon élvezhető, nagyon kedves, de van benne komolyság is bőven.

Lenkey December Tokaji Furmint 2005
Ha minden igaz három évig erjedt, egészen odáig, hogy száraz tétel lett belőle. Aztán eltöltött öt évet a hordóban, szóval nem éppen a megszokott utat követi. Illatában nagy adag töppedt jegy, aszalványok, sok méz, egészen édes vidékekre viszi el az agyat. Ennek megfelelően várom a cukrot a szájban. Helyette egészen szokatlan, oxidált gyümölcsös ízek, teljesen száraz verzióban, alkoholnak nyoma sincsen (12%), az illat után nem tud vele mit kezdeni az agy, szinte a tökéletes diszharmónia megtestesítője, de mégsem negatív az élmény, egyszerűen teljesen szokatlan, nem igazán lehet hova tenni. Valószínűleg több napig érdemes ismerkedni vele.