Kérem Várjon!
Cikkek
Életre kelt a középkor
Reneszánsz Élménybirtok Bikalon
mÁkos
2010 June 04.

Új időszámítás kezdődött a magyar vidámparkok történetében. Pontosabban egy itthon eddig ismeretlen műfaj első képviselője tárta szélesre a kapuit Bikalon április elején, és ezzel megnyílt az első tematikus élményparkunk. A külföldön már jól bejáratott és népszerű kategória Magyarországon a középkorral debütál. A többek között a Puchner Kastélyszállót is megálmodó Kollár László uniós támogatással mintegy kétmilliárd forintból hozott létre a Baranyai élménykörút részeként egy komplett reneszánsz várost – és első ránézésre is profi munkát végzet. A várfalak mögé most debütáló mÁkos kollégánk tekintett be.

Többségünk életében legalább egyszer már járt Sümegen, vagy Visegrádon. Nos akkor mindezeket az emlékeket most jól tegyük félre, mert Bikal valami egészen újat hoz a konyhára, a magyar viszonyok közt mindenképpen.

Nem látványosan műdíszletek között jár az ember, nem lestrapált és unott színészekkel találkozunk. A kulisszák mögé látunk, kapunk egy kicsit a reneszánsz Magyarország életéből. A gondosan felépített és hatalmas területre (mely természetesen elkerített, és ez elősegíti a tájékozódást, illetve a gyerekfelvigyázást) lép be a látogató, és egyből érzi, hogy a sok elköltött forint jól lett elköltve, mert az egész tényleg olyan mint egy reneszánsz falu, a maga kastélyával, mesterségeivel, lakóházaival, udvari bolondjával, solymászaival és mutatványosaival.

A nyitástól (11 óra) zárásig (18 óra) a történelem részeivé válunk, egy mesejáték, ősi hangszeres bemutató, madárreptetés, asszonyverés (karikás ostorral asszony verésének imitálása), lovagi torna szórakoztat minket a belépő áráért. Ezen felül persze lehet térítés ellenében szamárkocsin utazni, íjászkodni és még jópár dolgot kipróbálni. De van itt kézműves műhely, gólyalábazás és még számtalan program egész álló nap.

A megfáradt kiránduló némi étellel és itallal kárpótolhatja magát a hűsben a lejárt lábakért. Az étlap nem túl bő, ez talán garantálja az állandó minőséget. Az alapadagok normál esetben nem túl férfiasak, viszont a kiszolgáló személyzet annál rugalmasabb. Mi a csülök velesült hagymával elnevezésű fogást próbáltuk ki egy kis párolt káposztával (1000 Ft), és nem kellett csalódnunk, friss és omlós fogás ez, tisztességesen elkészítve. (A jópofa korsóba csapolt sör 150 forintos deci árán viszont csak tátogtunk.)

A borlap nem túl parádés, a palackos bor viszont három Matias tétel, zöldveltelini és rozé 250 Ft, portugieser 500 Ft per deci áron. A folyóborról csak annyit sikerült kideríteni a fogadóstól, hogy szekszárdi és tájjellegű, cabernet sauvignon és cserszegi fűszeres 100 forintos egységáron, ezekből kérhető szintén ennyiért kisfröccs is.

Összességében valódi élményt nyújtó vállalkozás a Bikali Élménypark, igaz nem az átlagkeresethez igazodik árakban. A belépővel rengeteg mindent kap a látogató, a jegy nem drágább egy komolyabb élményfürdő árkategóriáinál. A parkon belüli fakultatív programok és ajándéktárgyak talán a költésgesek. Az elképesztő részletgazdagság viszont minden korosztály számára élménnyé és érdekessé teszi a látogatás a reneszánsz korban.