Kérem Várjon!
Cikkek
Egy lángost, töltött lángost?
Maci Lángosozó, Pécs
MZ
2014 January 16.

Belül puha, kívül roppanós, ízes és akkora adag, hogy egy lángossal két szabadon választott étkezést is letudhatsz belőle. Hát még ha töltöttet kérsz. Egy baconös, savanyú káposztás és sajtos elfogyasztása közben Szalai Gáborral (ismertebb nevén Maci) beszélgettünk.

Ha valaki Pécsett jó (vagy az átlagból kiemelkedő) lángost akar enni, vegye az irányt a Maci Lángosozó felé a Szigeti útra. Tavaly tavaszi megnyitása óta szájról-szájra terjedt a híre és népszerűsége az első pillantásra nem túl frekventált helyen megnyitott büfére. Ezzel együtt is azonban a Maci Lángosozó 2013-ban Pécs egyik legnagyobb gasztronómiai teljesítményének számít.

A recept ugyanis egyszerű: jó alapanyagokból, jól elkészítve, nagy mennyiséget kínál kedvező áron és stabil minőségben. És ha a gasztronómiai szempontból kevésbé lényeges mennyiségi és árbeli szempontokkal nem foglalkozunk, teljesítménye annál inkább elismerésre méltó a maga műfajában: az alapanyag, elkészítés és stabilitás kitételeknek viszonylag kevés pécsi vendéglátóhely felel meg. Nemcsak a büfék, de az éttermek közül sem.

Maci amolyan self-made man: egyedül alakította ki (a jelenleg még spártai berendezésű) lángosozót, ahonnan tíz hónappal ezelőtt még egyedül sütött és adogatta ki a lángosokat az utcafronti kis ablakon. Gyorsan terjedt a híre, kialakult a beltér, ma pedig minden nap rendes sor van a bejáratnál csúcsidőben, és érdemes előre rendelni telefonon.

                                                                                                                Fotók: Wéber Tamás

„Édesanyám nyolc éve ezzel foglalkozik Hódmezővásárhelyen (Évi Lángosos)” – fedi fel a gyökereit Maci. Némi vendéglátózás, majd óceánjárózás után hazatért, beállt a családi vállalkozásba, és amikor eltanulta az üzletmenetet, lehozta a vállalkozást Pécsre. Számításai bejöttek: a következetes munkának köszönhetően már két alkalmazottal dolgozik, és megvetette a lábát a városban.

Amikor arról kérdezem, hogy szerinte mi a „Maci lángos” sikerének titka, azt válaszolja. „Ez nagyon egyszerű. Nincs belőle sajnálva az anyag. Sem a mennyiséget, sem a minőséget tekintve. Mindig ugyanúgy készítjük, a tésztát kelesztjük, majd pálmazsírban sütjük ki. Az emberek ezt értékelik. Én a magam részéről minden nap meg tudnám enni, annyira szeretem.”

Maci annyit még elárul, hogy hosszú távra tervez, és vendégeit hétről-hétre új meglepetéssel várja. Tavaszra tervei szerint kibővül a vendégtér, és az étlapra is felkerül néhány, eddig hiánycikknek számító étel.

Addig is érdemes betérni, és ha van örökbeadásra szánt játékmedvénk, bízzuk nyugodtan Macira!