Kérem Várjon!
Cikkek
A Tenkestől a Mátráig
Luca-napi varázslatok 2010
bori
2010 December 08.

A hagyományokhoz híven a Pécsi Kulturális Központ az idén is megrendezi a Luca-napi varázslatokat. A háromnapos boros-kulturális programsorozaton a gyöngyösi Borpalota és a kisharsányi Vylyan mutatkozik be, köztük az újborok versenyének díjnyertes borait kóstolhatják meg az érdeklődők. December 12-14. között irány a Dominikánus Ház.

A Luca-napi Varázslatok 2010. rendezvénysorozat belépőjegyei 2010. december 6-tól kaphatók a Pécsi Kulturális Központ Információs Irodájában (7621 Pécs, Széchenyi tér 1., tel: 72 / 336 622, e-mail: info@pecsikult.hu). A jegyek korlátozott számban vásárolhatók a terem befogadóképességének határáig (50 fő).

A háromnapos eseménysorozat belépőjegyei:

1. nap: 1000 Ft
2. nap: 800 Ft
3. nap: 1000 Ft



1. nap, 2010. december 12., 18 óra

„Ahol a Nap és a hegy összeér”

Borpalota Pincészet, Gyöngyös


„Mert minden bölcsesség alja, melyet a magyar a hazai borból és a műveltségből tanult, ennyi: szeretni kell az életet, s nem kell törődni a világ ítéletével. Minden más hiúság."

(Márai Sándor: Magyar borok)

A mátrai borvidék hétezer hektárjával a második legnagyobb borvidék hazánkban, Illatos, zamatos borai megtalálhatók ugyan az áruházak, borszaküzletek polcain, ám sok szó nem esik róluk. Pedig volna miről beszélni. Ezen az estén a gyöngyösi Borpalota Kft jóvoltából különleges fehérborokkal várjuk a borbarátokat a Dominikánus Házban.

Az alábbi borokat kóstolhatják az érdeklődők:
Hárslevelű 2008
Zweigelt Rosé 2010
Chardonnay 2009
Sauvignon Blanc 2009
Zenit-Cserszegi Fűszeres 2009
Cabernet Franc-Zweigelt 2009
Szürkebarát-Olaszrizling 2008
Muscat Cuveé (félédes) 2009

A Mátrai Borvidéken Budapesttől 80 km-re, Gyöngyös belvárosában működik a Borpalota Borászati és Borforgalmi Kft. Elődjük 1906. május 13-án alakult meg Gyöngyös-Visontai Bortermelők Szövetkezete Rt. néven, 255 üzletrésszel és 5781 korona alaptőkével. 
Saját épületre és pincére volt szükségük, így megvásárolták az Oroszlán Vendégfogadót, melynek helyére telepítették a részvénytársaság pincészetét, erre az alapra pedig az irodaházát. Az eklektikus stílusban épült gyönyörű épületet 1907-ben adták át. Az épület alatt található korszerű pincészet ekkor 40.000 hl bor tárolására volt alkalmas. Az épület az elmúlt száz év történelmi viharai közt is megmaradt annak, aminek építették, borászat és máig Gyöngyös egyik reprezentatív építménye.

Napjainkban a Borpalota művelésében 140 hektár szőlőterület van, többek közöttSzürkebarát, Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Zefír, Chardonnay és Tramini.

Közreműködik: Zajzon Tamás és Zajzon Gábor



2. nap, 2010. december 13., 18 óra

Az „Új borok mustrája”

A Luca-napi borverseny ünnepélyes eredményhirdetését december 13-án 18 órától rendezik meg, a helyszínen természetesen mód nyílik a díjnyertes borok kóstolására is. Minden évben sokan küldik be újboraikat az egész régióból, minden évben találkozunk kellemes meglepetésekkel is.


3. nap, 2010. december 14., 18 óra

A bor lelke
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Kisharsány

„Igyál a jó borból: lelked vidámsága tesz mellette tanúságot. Büszke, bátor, hős és szerelmes lesz belőled.
Az asszonyszív hasonlít sokban a boroshordóhoz. Mindegyik elbódít, de gyönyört is nyújt, ha iszol belőle. De csínján bánj mindkettővel. Mértéket tarts mindkettőben, mert különben bele fogsz veszni mindkettőbe. Üres hordó, üres nőszív egyaránt keveset ér. Ha te miattad lett üres mind a kettő: hordódat még megtöltheted magad, de a nőszívet már csak más töltheti meg."

(Eötvös Károly)

A borvidéken általános pincemodellel szemben - miszerint a szőlőtől elkülönülten, a városban, falvakban építik a pincéket-, A Vylyan a kisharsányi Fekete-hegyen, a szőlőterületeinek szívében alakította ki a birtok központot. Ezzel is a termőhelyhez, szőlőültetvényekhez való kötődésüket szeretnék szimbolizálni.

A kezdetektől fogva a villányi termőhely jegyeit hordozó, lehető legszebb borok készítését tűzték ki célul. A régi idők tudását, az új idők kihívásainak megfelelően fogalmazzák újjá. Szüretről szüretre a szőlő és az évjárat sajátosságait szem előtt tartva alakítják borkészítésüket - állandó „receptúra" nincs. A szőlő és a bor évjárati adottságára figyelnek, szeretnék azt minél jobban kifejezni, nevelgetik, mint a gyermeket, segítik abban, hogy kiteljesedhessen.

Közreműködik: Borisz Jaksov