Kérem Várjon!
Cikkek
Vigyázz, kész, furmint!
Furmint Február 2019
Novák Barna
2019 február 04.
Eldördült a start, elkezdődött a Furmint Február. Szerte az országban, de már határainkon túl is ebben a hónapban a furminté a főszerep: borászok, borbárok és borkereskedők állítják rajtsorba ezt a szőlőfajtát, hogy egymást versengve hódítsák meg a borbarátokat. 

Véssük a naptárba: február 7-én rendezik meg Budapesten a 0. (Jubileumi) Nagy Furmint Kóstolót a Vajdahunyadvárban. Mi január 26-án, szombaton, egy furmint előkóstolón jártunk Kézdy Dánielnél, aki a Furmint Február szellemi atyja, ötletgazdája. Helyszínül a budakalászi Kálvária Pince szolgált, amelyet a Kézdy család 2018-ban nyitott meg. Az ízlésesen felújított pince, amely tulajdonképpen három egymásba nyitott régi pinceág, három fontos magyar fajtáról lett elnevezve: kadarka, kékfrankos és furmint. A budakalászi pince rövid idő alatt a hazai borkedvelők kedvelt úti célja lett, és ha így folytatja, igazi boros zarándokhellyé válik. (Erre adottságai egyenesen predesztinálják, hiszen a pince fölött emelkedik a kálváriadomb.)

A kóstolón két tokaji borászat jelent meg személyesen, a Préselő és a Juliet Victor.

Préselő Pincészet – a kipréselt napfény

A Préselő Pincészet nevét valójában az erdőbényei birtokpince alatt talált muzeális értékű kettősprésről kapta. Nagy Zsolt és felesége nyolchektáros családi birtokon gazdálkodnak. Birtokházuk alatt húzódik a látványos erdőbényei pincerendszer 150 éves, többszintes szakasza, amit már önmagában érdemes megnézni. Ültetvényük 60%-ban furmint, 30%-ban hárslevelű és sárgamuskotály, a fennmaradó 10% pedig cabernet sauvignon, merlot és kékfrankos (így ne csodálkozzunk, ha a Préselő szortimentjében habzóborral és rozéval is találkozunk). Nagy Zsolt erre az alkalomra három nagyon szép furmintot hozott nekünk.

Apukám bora 2017

Kedves, barátságos, mosolygós furmint, ahol a gyümölcsös jegyek intenzívebbek, mint az ásványosak. Könnyed, de mégis benne van minden, aminek egy furmintban lennie kell. Körtés, őszibarackos aromáit szépen egészíti ki a fanyar citrusosság. A 65%-ban tartályos érlelésnek a frissességet, a 35%-ban 3 hónapos hordós érlelésnek a fűszerességet köszönheti. Ez lehet talán az a vonal, amit külföldön is könnyebben megértenek, mégis furmint a szó legjobb értelmében. Nem véletlenül sikerült belőle értékesítenie az USA-ba is szép mennyiséget.

Rány Furmint 2015

Összetett bor, szép szerkezetű savakkal, jó évből, egy ismert dűlőről. A Rány vulkáni tufás alapkőzete gyönyörű ásványosságot ad a furmintnak. Könnyen iható, illatában inkább gyümölcsös, jó ez a stílus, ahogy ott vannak a palackos és hordós jegyek szépen összesimulva.

Messzelátó Furmint Késői Szüret 2016

Nem használt gyomirtót a gazda, így a vadak le is rágták a szőlő egy részét. Erdőbénye legmagasabb dűlőiről származik, ahonnan valóban „messze látni”… Ami a bort illeti: a kevésből, ami a termésből megmaradt, nagyon szép bor kerekedett. Gyönyörű aranysárga szín, illatában klasszikus tokaji botritiszes érzet, ízében befőttes, sárgahúsú őszibarack. Zamatos, kellemes bor.

Juliet Victor – irány az ég felé

Váradi József, a WizzAir légitársaság alapítója és vezetője ezzel a mádi borászattal is az eget célozta meg: úgy döntött, csak prémium kategóriás furmintokat készít, azokat is a legjobb dűlőkről (Betsek, Bomboly, Holdvölgy, Király, Szent Tamás, Úrágya, Veres). A pincészet elnevezését a repülésben elterjedt rövidítés kód hozta életre, Váradi József monogramjának nemzetközi olvasata: „J” mint Juliet, „V” mint Victor (JV). A borok elegánsan is egyszerű címkéjét ugyanaz a csapat tervezte, mint az ausztrál Yellow Tail-t. A pincét Géró Zsuzsanna, értékesítési igazgató és Szik Mátyás, a pince szakmai tanácsadója mutatták be.

Birtok Furmint 2017

Birtokbor, amelynek illatában enyhén fanyar birskörte, sőt még egy kis dohányos jegy is megjelenik, ízében citrusos frissesség és ásványosság, a közepesnél magasabb savtartalom, fejlődésének mindenképpen az elején jár.

Furmint 2016

Az előzőhöz képest érettebb tétel, de még mindig érési potenciáljának elején, két dűlő válogatásából (Betsek és Király). Illatában érettebb körtés, almás jegyek, csábító vajasság, harmonikus, szép savak, hosszú lecsengés. Kóstoljuk meg pár év múlva is, ha megtehetjük.

Király Furmint 2017

Fantasztikusan szép, összetett tétel. Színében tiszta citromsárga tónusok, illatában kajszis, ízében citrusos, ásványos, enyhén sós jegyek, amellyel a viszonylag magasabb savérzet az alkohollal harmonikus egységet alkot. Elegáns, feszes, nagy bor. Nagy jövőt jósolhatunk neki.

Édes Szamorodni 2016

Színében aranysárga, illatában a botritiszes jegyek mellett édes sárgabarack, zamatos alma és diszkrét likőrösség váltakozik, a kortyban kandírozott citrusok, érett alma, a lecsengése hosszú, frissítő. Arányait tekintve, mintha nem is szamorodnit, hanem aszút innánk. Bűbájos bor!


A nagyszerű nap végén felsétáltam a pince feletti kálváriára. A dombról gyönyörű kilátás nyílt egészen Szentendréig, de talán még annál is tovább, képzeletben mintha látni lehetett volna egyik irányba a tokaji hegyeket a hólepte furmint ültetvényekkel, a másik irányba pedig a londoni Big Ben-t, amely felé épp egy magyar repülőgép tart…

Zarándokoljunk el mi is a budakalászi Kálvária Pincébe, de először foglaljunk helyet, amíg lehet a 10. Nagy Furmint Kóstolóra, ahol további 200 féle furfangos furmint vár ránk, nem csak Tokaj-Hegyaljáról, de az ország többi borvidékéről is!

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb
Programajánló
2019. Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2019. 03. 01. 9:00 - 17:00
New York Palota Budapest, Erzsébet körút 9–11.
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
2019. 03. 14. 18:00 - 22:00
Kalamáris Pécs, Rákóczi u. 30.
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
2019. 03. 29. 18:00 - 21:00
Kalamáris Pécs, Rákóczi u. 30.
30
31