Kérem Várjon!
Cikkek
Üzenet a palackon
Egy csók és más semmi
Novák Barna
2019 February 28.

Múlt héten szerdán a Kóstolom borbárban lehullt a lepel a Villa Tolnay új borairól. A Csobánc-hegy lábánál fekvő 20 hektáros borászat, amelynek kóstolópincéje azon az idilli helyen található, ahol Tolnay Klári színésznő és filmrendező férje villája állt, ahová a művész házaspár 1936 és 1944 között járt „feltöltődni a világ zaja elől”, most bemutatta új borait és új arculatát. Bár a népszerű színésznő filmslágerének címünkben szereplő soraira nagyszüleink még elérzékenyülve vágnák rá: „a vágyam csak ennyi” (és erre akár marketing kampányt is fel lehetne építeni), a Villa Tolnay borai mégsem erről szólnak, hanem arról, amit az új címkék is sugallnak, és ami a palackban van: a CSOBÁNC-ról.

A borokról és az arculatváltásról Philipp Oser tulajdonos és Nagy László borász meséltek a hangulatos Káplár utcai borbárban. A borászat tizennégy év után döntött a teljes arculatváltás mellett, amelynek elsődleges célja egy közérthető üzenet küldése a fogyasztó felé. Az eredmény egy teljesen letisztult megjelenés, ahol a fehér címkén a borászat neve alatt kiemelten a termőhely szerepel: CSOBÁNCZ. Így, nagybetűvel és régiesen írva... A palack hátoldalán az évjárat alatt szintén nagybetűvel szerepel még a BALATONI felirat is. Ezzel a belföldi és a külföldi fogyasztó is könnyebben el tudja helyezni a bort a többi bor tengerében. A koncepció tulajdonképpen azzal a törekvéssel rímel, amely az egész Balatont, mint régiót szeretné branddé tenni, és azon belül fókuszálni a termőterületre, jelen esetben a Csobáncra. Így – ahogy elmondta Philipp Oser – ugyan visszaléptek egyet az eredetmegjelölésen, hiszen a címkén egy szó sem mondja, hogy ez valójában a nagyobb Badacsonyi régió, azaz oltalom alatt álló eredetmegjelölésű bor (OEM), hanem „csak” oltalom alatt álló földrajzi jelzésű (OFJ) bor. Ez azonban cseppet sem zavarja őket.

A Villa Tolnay ezen kívül felállított egy maga által meghatározott termékpiramist, amit a palackon 3 csillaggal jelöl. Ez is segíti eligazodni a fogyasztót. 1 csillagos borai a „belépő” borok, mint például a sauvignon blanc, amelyek reduktív, friss tételek (nagyjából, mint amilyen a Tavasz boruk volt). Ezen felül vannak a 2 csillagos tételek, mint a NÉVTELEN vagy a TENGER cuvée borok. Ezeket 2017-ben ugyan kétcsillagosra minősített a pincészet, de lehet, hogy másik évben magasabb besorolást kapnak. És vannak a 2017-ben 3 csillagos borok, amelyek a termékpiramis csúcsát jelentik, ezek CSOBÁNCZ felirattal vannak feltüntetve a szőlőfajta és a dűlő (Panorama) megjelölésével. Ezek közül mi olaszrizling, zöldveltelini, chardonnay és cabernet franc borokat kóstoltunk. A palackok nagyon ízléses, elegáns lágy viasz kapszulával vannak ellátva, a fehérborok fehérrel, a vörösborok vörössel, ezzel is könnyítendő a fogyasztó dolgát.

És akkor lássuk a borokat.

Olaszrizling Panorama 2017

Kezdő borunk máris magasra tette a mércét. Az alig több mint 1 hektáros ültetvény a Csobánc középső részén helyezkedik el, déli fekvéssel, 35 éves tőkékkel. Az eredmény egy nagyon intenzív, ásványos olaszrizling, óriási érési potenciállal. Csobánc nagykövete ez a bor, ahogy Philipp is mondta.  

Zöldveltelini Panorama 2017

2017 nagyon jó évjárat volt, amelyben a zöldveltelini is szép koncentráltságot mutat. Vibráló, elegáns bor, amely a megszokott virágos jegyek mellett a vulkanikus terroirt is mutatja. A bort egyelőre visszatartják a piacról egy-másfél évig, hadd érjen még tovább.

Tenger Cuvée 2017

A Tenger egy új brand, amely 50% chardonnay és 50% egyéb (zöldveltelini, rajnai rizling és olaszrizling házasítása nagyjából egyforma arányban). 500 literes alacsony pörkölésű tölgyfahordóban erjedt. Nagyon kellemesen krémes bor, hosszú korttyal, vibráló savakkal. 

Chardonnay Panorama 2017

A borász szerint ez a bor „Csobánc válasza Burgundiára”. Maga a szőlő egy Mersault klón, tehát nem véletlen az összehasonlítás. Vakkóstolón már volt szakértő, aki egy burgundi village bor szintjén említette. Elegáns, izgalmas tétel, nagyon hosszú lecsengéssel, benne is ott a csobánci jelleg, a vulkanikus ásványosság. A bort érdemes két órával fogyasztás előtt dekantálni.

Cabernet Franc Unfiltered 2017

Utolsó tételünk a szűretlen cabernet franc, amely a Csobánc szoknyájánál levő lazább, homokos talajon terem. 1 hektár terület, 5-6 éves tőkékkel, ez a bor a harmadik szüret gyümölcse, szép, ropogós savakkal, intenzív, fűszeres illatokkal, fekete bogyós gyümölcsökkel. 3-5 év múlva lesz igazán szép, 500 literes hordóban érett, mindössze 3500 palack készült belőle.

A borok összességéről elmondható, hogy rendkívül koncentráltan jelenik meg bennük a csobánci terroir, a bazaltos ásványosság. A borok nagy érlelési potenciáljára pedig bizonyíték egy 2010-es zöldveltelini tétel, amit még búcsúzóul megkóstolhattunk a Kóstolomban. A palackon lévő üzenet tehát nem csak egyértelmű, de igaz is: ezekben az üvegekben maga Csobánc (és egy csobánci csók) van cseppfolyósítva, amiről Tolnay Klári is elmondhatná, hogy „vágya csak ennyi…”