Kérem Várjon!
Cikkek
Terroir, dűlők, évjáratok
Élőben jelentkezünk Villányból
zoranka&b-közép
2019 November 22.
November 22-én fél tízkor elkezdődött a nemzetközi cabernet franc fórum Villányban. A Bock Borászat konferenciatermében mintegy 150 borász, borszakíró, kereskedő, érdeklődő hallgatja az előadásokat. A Pécsi Borozó élőben jelentkezik (kisebb technikai akadály elhárítását követően) a helyszínről.

A média szekció kezdésre ideért, a tegnapi siklósi és kisharsányi kóstolókat követően ma többen fél óra, óra plusz alvásra cserélték a reggelit. Köszöntőkkel kezdtük a programot, Bock József, a Villányi borvidék elnöke, Debreczeni Mónika, a Vylyan birtokigazgatója és Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke üdvözölte a vendégeket. Látunk itt természetesen sok-sok villányi borászt, de vannak szekszárdiak, balatoniak, beszéltünk kereskedőkkel, az érdeklődőbb borfogyasztóknak fenntartott helyet is elfogytak. (9.45)

Terroirkutatásokkal kezdünk, dr. Teszlák Péter (PTE SZBKI) vezeti fel a délelőtti előadás-sorozatot, cabernet franc és más kékszőlők összehasonlításával, majd a fenolok és flavonoidok után dr. Czigány Szabolcs (PTE TTK) a Villányi borvidék tériformatikai felmérését célzó kutatást mutatta be. Talajtani adatok, meteorológiai adatok, térben elhelyezett ortofotóra épülő 3d videók, megtudjuk, hogy 293 m legmagasabb parcella. Rengeteg adat, laikusnak túl sok is, se a szőlősgazdák tudatosabb gazdálkodási tevékenységéhez minden bizonnyal hozzá tud járulni.

Az elméleti felvezetést követően már mindenki nagyon várja a kóstolási részt. Jön a tizenkét kiválasztott villányi cabernet franc Horkay András bemutatásában.

A Pécsi Borozó tudósítása itt ketté válik, a szerkesztő csak kommentál, de a véleményt a borokról a rögtönzött villányi b-közép írja. Csaba, Krisztián és Pali bá középfokot végeztek a WSET rendszerében, okleves borbíálói minősítést szereztek Villányban, ketten még szőlész-borász képzésre is járnak. Nem mellesleg rendszeresen kóstolgatnak, ismerik a villányi zamatokat, kíváncsiak várjuk az első reakciókat. (11.00)

A minden évben zajló villányi cabernet franc összekóstolás során kiválasztott 12 bor képviseli a borvidéket, 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bor kerül a poharakba. Az első hármat már ki is töltötték. (11.15)

A klasszikusok

SZEMES PINCE Villányi Cabernet Franc 2018
DHC Villány Classicus
Származási helye: Remete, Jammertál, Csillagvölgy

Visszafogottabb szín, közepes illatintenzitás.  Meggy, cigánymeggy, csipkebogyó. Hűvösebb illat, visszafogott fűszeresség. Kortyban cseresznye, meggy, picit édeskés, jó sav és tannin arány, fiatal, de már most arányos, szép, harmonikus bor. (86/100)

BAKONYI PÉTER PINCÉJE Cabernet Franc Siklós 2017
DHC Villány Classicus
Származási helye: Siklós, Makár, Városhegy

Fiatalos, harsányabb szín, viszont elég mély is egyben. Piros gyümölcsök, enyhe fűszeresség. Szeder, szilva, meggy. Piros ringló, telt korty, van savháttere, jó a lendülete, enyhén kesernyés zárás, cigánymeggyel, szederrel. (87/100)

LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE Cabernet Franc 2017
DHC Villány Classicus
Származási helye: Kisharsány, Bocor dűlő

Érettebb, édesebb aromatika, gyümölcsök jönnek itt is elsősorban, de határozottabb a hordóhasználat is. Meggy, szilva, ringló, erősebb, édesbe hajló tanninérzet, némi fűszerpaprika, mély, intenzív, érett gyümölcsös, fűszeres lecsengés. (88/100)

Összefoglalva a három DHC classicus nem tér el nagyon, pont lépésről-lépésre léptünk felfelé a rétegzettség, komplexitás és töménység lépcsőin. Inkább stilisztikai, mintsem pontszámbeli különbségek vannak itt. (11.45)


A prémiumok

GERE ATTILA PINCÉSZETE Villányi Franc Csillagvölgy-dűlő 2017
Kategória: DHC Villány Premium
Származási helye: Csillagvölgy

Sűrű, mély, intenzív megjelenés, feketebogyósok, herbális jegyek, hordófűszerek, Kortyban szilva, de nem lekváros. Bogyós gyümölcsök, vanília, földes jegyek, fahéj, konyakmeggy és étcsoki. Hosszú érlelési potenciál. (90/100)

HEUMANN PINCÉSZET Trinitás Villányi Franc 2016
Kategória: DHC Villány Premium
Származási helye: Siklós

Érett gyümölcsök, kicsit alkoholos illat. Szeder jön, ahogy kortyban is az vezeti a gyümölcsöket. A hordó erőteljes, de nem tolakodó. Jó savak, feszes struktúra. Pici bors, pici lekvár a lecsengésben. Komplex bor. (91/100)

RICZU TAMÁS BORÁSZATA Villányi Franc 2016
Kategória: DHC Villány Premium
Származási helye: Kisharsány, Bocor-dűlő

Nagyon behízelgő, összetett, tartalmas illat. Telt, érett gyümölcsök, krémes korty, ami elegáns, nem birtokolni akar, csak élvezetet nyújtani. Vaníliával, borssal, fahéjjal, szeggűszeggel kiegészített tömény gyümölcskoncentrátum. (92/100)

RUPPERT BORHÁZ Villányi Franc 2015
Kategória: DHC Villány Premium
Származási helye: Diósviszló

Elegáns, visszafogott illat, lassabban nyílik. Fűszeres, herbális, gyümölcsös. Kortyban rendezett szerkezet, fekete bogyósok, szilva, tannin picit szárít, a korty elég hosszú. Ebben a sorban most kissé visszafogottan mutatkozott be. (90/100)

SAUSKA Villányi Franc 2015
Kategória: DHC Villány Premium
Származási hely: Villány

Nagyon kerek illat, élvezetes, érett gyümölcsök, fekete meggy, finom fűszeresség. Kortyban is szépen folytatódik, van teste, súlya, ereje, de nem erőszakos, nem terhel. Nagyon egyben van, nagyon jó arányokkal. (91/100)

GERE TAMÁS & ZSOLT PINCÉSZETE Villányi Franc Várerdő-dűlő 2012
Kategória: DHC Villány Premium
Származási helye: Várerdő Dűlő

Illatban érettség, megnyugvás, szilva, fekete szeder, erdőföld, szarvagomba, dohány. Kortyban pici szatmári szilvalekvár, némi vanília és szegfűszeg, visszatérnek a földes jegyek, tartalmas, hosszú korty. (90/100)

(12.15)


A szuperek

VYLYAN SZŐLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET Mandolás 2016
Kategória: DHC Villány Super Premium
Származási helye: Mandolás dűlő

Szépen nyílik az illat, behízelgő, gyümölcs, fűszer, mélység van benne egyaránt. Érett szolva, lekvárok, erdei gyümölcsök, bogyósok, nagymama barátfüléjéből kicsorduló lekvár, étcsoki és konyakmeggy. Szájban kiteljesedik, komplex és hosszú, érett gyümölcsök, kerek, bársonyos tannin, kitűnő sav.  (92/100)

CSÁNYI PINCÉSZET Teleki Tradíció 1881 Villányi Franc – Kopár 2015
Kategória: DHC Villány Super Premium
Származási helye: Kopár

Nyolcvanas évek retró konyakmeggy illat. Bors, csoki, dohány. Hihetetlen érett gyümölcsök, viszont lendületet adó savháttér. Csillagánizs, feketebors, étcsoki. Semmi sem túlzó, minden a helyén, integrált, kedves, tartalmas, maradandó bor, a béközép bestbuyként szavazta meg. (91/100)

MOKOS PINCÉSZET Villányi Franc 2015
Kategória: DHC Villány Super Premium
Származási helye: Palkonya, Weingarten dűlő

Kerek, fűszeres, gyümölcsös illat. Kortyban visszafogottabb, hűvösebb a karaktere is. Van benne gyümölcsös és florális jegy is, jók a savak,  tannin kissé szárít. Jók a gyümölcsök, az arányok, kicsit visszafogottabb az összeképe. (89/100)

(12.45)


Húzós sor volt, de talán az eddigi legizgalmasabb volt az eddigi évek villányi tizenkettes sorai között, nem volt kiugrás, legalább lefelé nem lógott ki egyik bor sem. A tempó feszes volt, nehéz volt követni, kóstolni, írni, de megoldottuk, négyen összeraktuk.
Folytatjuk egy kicsit mással. Bor -turizmus, -kultúra, -gasztronómia, -imázs a 25 éves Villányi-Siklósi Borúton címmel dr. Szabó Géza (PTE TTK) előadása következik. Izgalnas mutatók, számok, összehasonlítások. Borturizmusban Villány az élen. Nincs új a Nap alatt.

Az előadás vége nem száraz, hiszen kapunk szőlőmaglisztes lepényt, stifoldert és sajtot, helyi műhelyekből (pl. vókányi Trinitás Sajtműhely), hozzá némi Redy is érkezik, ráhangolódunk a következő programpontra.

És akkor most ebédszünet, egy óra múlva folytatjuk.

(13.00)


Kicsit elhúzódott a szünet, de máris folytatódik Darrel Joseph előadásával. A közép-kelet európai térséggel gyakran foglalkozó, Bécsben élő amerikai borszakíró, aki a Decanter World Wine Awardson is bírálja a magyar borokat, négy boron kersztül igyekszik bemutatni a terroir és a borász kézlenyomatát a palackban.

(14.45) 

BOCK PINCE Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2015
Származási helye / Origin: Magyarország, Villány
Nagy test, igazán bockos jegyek. Marcipános szaloncukor, szedres étcsoki, bársony, bors, gyümölcs, kis lekvár, likőr, édesfűszer.
Tartalmas bor. (90/100)

RICZU TAMÁS Villányi Franc 2015
Származási helye / Origin: Magyarország, Villány
Igazán gyümölcsös illat, piros bogyósok, fekete bogyósok, enyhébb hordófűszerezettséggel, jó balansz, jó lendület, szép savak.
Egészen hosszú, szép lecsengésű bor. (91/100)

Előbb jöttek a magyarok, egy prémium, dűlőszelektált (Fekete-hegy) és egy szuperprémium, a siklósi Akasztófa-dűlőből. Jó páros volt, érezni lehetett a termőhely közti különbséget, a vastagság, gazdagság, krémesség a villányiban, a strukturáltság, a picit jobban savra hangoltság a siklósiban jelent meg.
És a külföldiek. Egy francia borász, aki Ausztriában készített bort, méghozzá egy osztrák fajtaként nehezen nevezhető fajtából, hiszen alig hetven hektár van belőle a sógoroknál. És egy biodinamikus francia, a Loire-völgyből, elég tipikus terroir-jegyekkel.
Sokkal hűvösebb, feszes, szikár borokat kaptunk, talán éretlenebbnek is tűnőket, mint a villányiak.

CHARLY ROL Cabernet Franc 2016
Származási helye / Origin: Ausztria, Krems
Illatában paprika. Elég sok zöldpaprika. Hordófűszerek és éretlenség. Kell neki idő, míg a zöld vonal megnyílik, és jön több illat, jönnek kerekebb zamatok, de még mindig a zöldpaprika, feketeribizli viszi a prímet. (86/100)

DOMAINE DU COLLIER Saumur Rouge La Ripaille 2014
Származási helye / Origin: Franciaország, Loire
Kis fülledtség, de aztán nyílik. Illatában bőr, szeder, némi zöldpaprika, némi hordófűszer. Kortyban is érettebb, érleltebb aromatika. Húsos korty. Elég jól beáll a korty, van tartalmas, hossza, van benne még potenciál. (88/100)

(15.45)


És jönnek a dűlők. Villányi kísérletek a cabernet franc fajtával, az előadó a kísérleteket végző Cellarius Kft. ügyvezetője, Ruppert Ignác. Tíz villányi dűlő, azonos szüreti időpont, azonos feldolgozás, erjesztés, érlelés. Natúr cabfranc-ok Villányból. Most nagyon kíváncsi vagyok, hogy reagál a béközép...

(16.00)

Krisztián videózik, mi kóstoljuk a dűlőket szorgalmasan.

(16.05)

Hihetetlenül izgalmas 40 percen vagyunk túl. Tíz villányi borvidéki dűlő, 2019. október 14-én szüretelt szőlők. Feldolgozás a Stier Pincészetben, Lőrincz Norbinak nem kis munkája van benne, meg persze a Cellariusnak is.

Krisztián úgy foglalta össze, hogy nagyon érdekes kísérlet bemutatójának részesei lehettünk, ahol abszplút kijött az adott terület különbsége, és szinte valamennyin úgy éreztük, a frissességük ellenére óriási nagy potenciál van bennük. A második sor tetszett jobban és abból is Makár, meg talán annaál is jobban az Ördögárok! Előremutató, a 2019-es évjáratban rejlő potenciált, és a villányi borvidék dűlőinek sokszínűségéről kaphattunk egy remek érzékszervi bemutatót. Megmutatkozik a talaj szerkezeti különbsége, a kitettség, és a terhelés, amely befolyásolhatja a végső produktum beltartalmi értékeit.

Két sorban jött 5-5 bor, a felvezetésben Várerdő, Csillagvölgy, Hársos, Feketehegy és Imrevölgy. Pusztán alkoholfok alapján. majd Mandolás, Csicsó, Makár, Kopár és Ördögárok. A második sor határozottan vastagabb, testesebb, érettebbnek tűnő volt, De az első öt is azt mutatta, 2019-ből érdemes lesz betársazni komolyabb vörösökkel, például villányi cabfranc-okkal. Nem tapasztaltam még hasonló kísérletet idehaza, értékes, hogy minden évben kijönnek valamilyen új, kicsit formabontó, hasznos információkat előbányászó kutatással.

(16.40)

Kedves Olvasóink, immáron 8 órája próbáljuk meg visszaadni, mi is zajlik ma Villányban, milyen borok érkeznek a poharaklba, milyen a hangulat. Most értünk el a nap csúcspontjához. Feszült várakozás. Hat muzeális bor következik.

Ahogy Polgár Zoltán most megfogalmazta, már nem borokat, már ikonokat kóstolhatunk.

VYLYAN SZÖLŐBIRTOK ÉS PINCÉSZET Cabernet Franc 2008
Származási helye: Mandolás dűlő
Egy nagyon izgalmas, húsos-földes, mély, illatú, bár kissé visszafogott, tartalmas bor.

POLGÁR PINCE Cabernet Franc Barrique Családi válogatás 2007
Származási helye: Hunyadi dűlő
Illatában picit füstösebb, szemcsésebb tanninérzetű, még élő, szép gyümölcsöket mutató jó savú bor.

WENINGER & GERE PINCÉSZET Cabernet Franc Selection 2006
Származási helye: Villány
Meleg évjárat, meleg, kedves aromatika, pici szilvalekvár, a sűrű, vastag lekvárból, plusz sonka, erdei gyümölcs, kakaó.

CSÁNYI PINCÉSZET Chateau Teleki Villányi Cabernet Franc 2002
Származási helye: Hársos
Első illatban bakelit és málnakompót, szép fűszerek, kortyban narancshéjas szederlekvár.

TIFFÁN EDE PINCÉSZET Cabernet Franc 1999
Származási helye: Sterntal
Még mindig élő, szépen lecsendesült aromák, még jó sav viszi, még gyümölcs is érezhető,  letisztult érlelt aromatika.

BOCK PINCE Villányi Cabernet Franc 1993
Származási helye: Csillagvölgy, Jammertal
Hihetetlen gazdag, élő, jó savú, lendületes bor, szilva, szeder, ribizli, dohány, föld, csak lassan, nyugodtan érdemes elkortyolni.

(16.50)

Összességében nagyon nagy tapasztalat volt a mai nap. Kóstoltuk a jelent, a jövőt és a múltat. A két külföldi, két magyar párhuzamot értettem legkevésbé, az elméleti előadások hosszán, tematikáján némelyik esetben változtattam volna.

De a lényeg a három sor volt, a 12 jelent, a 10 jövőt és a 6 múltat megmutató villányi cabernet franc. Tanulságos, szórakoztató és elgondolkodtató. Komplex napunk volt, komplex borokkal. Még az unalmasabb percek sem tudták elvenni a kedvet és lelkesedést, amit a borok, amit a résztvevőkön tapasztaltunk.

Holnap nem lesz élőzés, holnap pincetúra van, háromszáz vendég érkezik megkóstolni az összes villányi cabernet franc-t, 
mi is maradunk, de majd inkább csak felvillantunk egy-két fotót, hangulatot, érzést.

Köszönjük, aki olvasott bennünket, kitartott, elmentünk vacsorázni, ránk fér.

(17.20)

Programajánló
2019. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
2019. 11. 09. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
2019. 11. 20. 15:00 - 17:00
PAB Székház Pécs, Jurisics M. u. 44.
21
22
23
24
25
2019. 11. 25. 18:00 - 20:00
PTE KTK B025 Pécs, Pécs, Rákóczi út 80.
26
27
28
29
2019. 11. 29. 18:00 - 21:30
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
30