Kérem Várjon!
Hírek
Tavaszhozó egri csillagok
bori
2021 March 11.

Március 15-én jelképesen megérkezik a tavasz, március idusán megérkeznek a friss Egri Csillagok. Pontosan tíz éve jelentek meg először, illene is egy nagyobb csinnadratta, de pandémia idején online tudjuk csak megünnepelni őket. Hétfő este érdemes lesz a Pécsi Borozó Facebook csatornáját követni!

Az Egri Csillag az az egri házasítás, amely kifejezi a termőterület sajátosságait és tered ad a borvidék fajtalehetőségeinek. Az első Egri Csillag borok hivatalosan minden év március 15-én debütálnak Magyarországon. Ezek a borok elsősorban könnyed, friss, fiatalos, lendületes borok, tavasztól már érdemes keresni a társaságukat, szeremcsére egyre több helyen emelhetjük le őket a polcról és ismerkedhetünk meg Eger üde, fehérboros zamataival.

Persze készülhet Egri Csillag superior, sőt grand superior váltizatban is, ott már komolyabb, érlelhető fehérborokat rejt ez a márkanév. Hétfőn a hangsúly az új borokon lesz, a 2020-as évjárattal ismerkedhetünk meg - persze becsempészünk évjáratos borokat is.

Az idei Egri Csillag Fellövés online valósul meg.

A Pécsi Borozó Facebook-csatornáján érdemes csatlakozni március 15-án, hétfőn, 18 óra tájékán, ahol négy borkedvelő szakíró, Szabó Edit (Borsmenta), Ercsey Dániel (WineSofa), Horkay András (CEWI) és Győrffy Zoltán (Pécsi Borozó) faggatja majd a borászokat, egész pontosan a Dula Pincészet, Eszterházy Károly Egyetem SZBI, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Juhász Testvérek Pincészete, Petrény Winery, St. Andrea Borászat, Thummerer Pincészet, TÓTH és TÓTH Debrői Borok, Tóth Ferenc Pincészet és a Varsányi Pincészet képviselőit.

Közös borozgatás, akár egy palack Egri Csillag mellett, közös beszélgetés, nem csak borokról, egy virtuális kerekasztal, ahol kíváncsiak vagyunk egymás véleményére, gondolataira. A kétórásra tervezett program nem csak haladó borosoknak, de abszolút kezdő borbarátoknak is javasolt!

A LEGENDA

Egerben és környékén a kereskedőket és a vándorokat valaha az őrkunyhók fénye vezette, segítette útjukon. Ezeket az őrkunyhókat jórészt az egri szőlős gazdák építették a Nagy-Eged és a város észak-keleti végein fekvő szőlőikbe útjelző, egyben védelmi célzattal. Az egyik őrkunyhó, a Csúnyamunka romjai még mai is fellelhetők Ostoroson. Az utasbarát jelzőfényeknek hírem ment országszerte. Akkoriban terjedt el az a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!