Kérem Várjon!
Hírek
Szigetvár borai
bori
2019 April 15.

Negyedik alkalommal rendezték meg áprilisban a Szigetvár város bora borversenyt, amelynek a Zrínyi Vár Kapitány-terme adta a helyszínét. Dr. Vass Péter polgármester nyitotta meg a díjátadó rendezvényt, amelyen Hóbor Lászlóné, a Szigetvári „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület elnöke is köszöntötte a vendégeket. Havrán István, a Borbíráló Bizottság elnökének beszámolóját és értékelőjét is meghallgathatták a résztvevők, majd az eredményhirdetés következett.

A 2019-es évben 11 termelőtől 36 minta került leadásra, a bírálóbizottság 18 arany, 12 ezüst, 2 bronz és 4 oklevél minősítést osztott ki. A legjobb vörösbor kategóriában: Hóbor Pince Cabernet Franc 2018, a legjobb fehérbor kategóriában: Novák Pince Szulejmán könnye 2018, a legjobb rozébor kategóriában: Hóbor Pince Lizi Rozé 2018, valamint a legjobb óbor vörösbor kategóriában a Hóbor Pince Merlot 2016 diadalmaskodott.

Szigetvár város Bora 2019-ben a Hóbor Pince Cabernet Franc 2018 lett.

  • A szőlőtermés mennyiségét és minőségét legnagyobb mértékben az időjárás befolyásolja. Az év időjárása a mérleg nyelve. A 2018-as év időjárása pozitív irányba lengett ki (szubtrópusi hatás). Lényegesen melegebb volt az 50 éves évi átlaghőmérsékletnél, napfényes órákban jóval gazdagabb volt, csapadék tekintetében nem a mennyiség, hanem az időbeni eloszlása volt kedvezőtlen. A szőlő jó alkalmazkodó képességű növény. A 2018-as év időjárása kedvezett a szőlőnek.
  • A borversenyre benevezett borok a szigetvári és szentlőrinci térségből származnak, a borvidékre jellemző fehér (chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling) és vörös (kékoportó, kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon) fajtákből készültek. A borok között van hagyományos és új technológiával készült, fiatal és idős ültetvényről származó egyaránt. A benevezett borok elegáns megjelenésűek, ízben, zamatban gazdagok. A vörös borok zöme sötét színű, magas tannin tartalmú (csersavdús) tölgyfahordóban való érlelésre alkalmas. A lágy aromák és kerek struktúrák csak érlelés után alakulnak ki. Az időjárás pozitív vagy negatív hatása főleg a must cukortartalmán, titrálható savtartalmán és cukormentes extrakttartalmán érezhető.
  • A borok zöme már több értékelő bírálaton átesett, eredményeik alapján a 2018-as évjárat jónak mondható. Az egyes borvidékek természeti adottságaikban különbözőek. Minden borvidéknek megvannak a maga nagy évjáratai, sőt egy borvidéken belül körzetenként, sőt gazdaságonként is különbségek mutatkozhatnak – mondta el értékelő beszédében Havrán István, a zsűri elnöke.