Kérem Várjon!
Cikkek
Stílus, elegancia, harmónia
Napi mandula: Kalamáris Vendéglő, Pécs
Mester Zoltán
2008 November 18.

"Rohanó világunkban, jól esik megpihenni, barátokkal falatozni. Figyelj a melletted - előtted ülőre, kóstolj és beszélgess! Érezni fogod az ízek és a baráti szavak igazi erejét!” Rippl Bélának, a Kalamáris Vendéglő tulajdonosának szavai csengtek a füleinkben, mikor a Déli Tél kampány részét képező mandulás menüsor végigkóstolására siettünk a Kalamárisba.

Mindig is gyengéd érzelmeket tápláltunk a Kalamáris Vendéglő iránt: a tudatossága, mellyel a minőséget és a vendéglátást képviselik, példaértékű. Konyhájában egyszerre ötvöződik a kor divatja, elvárása, a modern ízlésírányzat a magyar konyha értékes hagyományaival, amit pedig a baranyai ízek, gasztronómiai kincsek bevonásával tesznek egyedivé, és „pécsivé”. Az ízek mellett hangsúlyos szerepet kap az esztétikai érték, amit elegáns belső tér vesz körbe, s teremt sajátos hangulatot.

Nem is húztuk sokáig az időt, megrendeltük a mandulás menüsort. Skrut György szakácsmester jó szokásához híven kijött a konyhából, és elmondta nekünk, hogy mivel fogja kényeztetni az érzékszerveinket. A kapros, tejszínes zöldségleves vajas galuskával kellemes meglepetés, és izgalmas változatosságot jelentett. A megszokott éttermi leves kínálattal szembemenő kezdés nemcsak az érdeklődésünket keltette fel, de meg is indított valamit bennünk.

Ami a második fogásnál tetőzött. A köret roston sült zöldségek egyébként is kedvenc, most különösen jó kísérő volt a sertésszűz szeletek és a sós burgonya mellé. Omlós, telt ízű, válogatott hússzeletek, megfelelően készre sütve - véletlenül sem a „jó barnára” iskola, így a sertésszűz nem száradt ki, és kiteljesedhetek az ízei is. Cirfandli mártással tálalták, amivel pikáns felhanggal különleges ízvilágot kaptunk. És az élményt a Kalamárisban megszokott, elegáns tálalás tette teljessé.

Nyugodt és andalító zárás volt a desszert, mandulás-almás palacsinta, melyet fahéjas mártással emeltek ki a hétköznapokból. Ötletes, kreatív kompozíció, aminek (szívfájdalom, bármennyire is lassan próbáltuk), hamar a végére értünk. Elégedetten, és kellemes teltségérzettel távoztunk, amit külön értékelnünk kell, hiszen a mennyiség helyett a minőségre került a hangsúly. Az adagok nem óriásiak, nem a szemre akarnak hatni. Egy kitalált ételsorral lakhatunk jól, mégsem fulladásig.

Ebben rejlik a Kalamáris egyik ereje, és hatása: ha nyitottak vagyunk, bízzuk magunkat a szakácsmesterre. Egy főétel árából három különleges fogással gazdagíthatjuk gasztroélményeinket. Ami jövőbeni kalandozásainkhoz jó kezdés a mandulás menüsor.

Kalamáris Vendéglő
Pécs, Rákóczi út 30.
Tel:   72/312-573 
E-mail: kalamaris@enternet.hu
Internet: http://kalamarisvendeglo.gportal.hu
Nyitva tartás: H-V: 11.00-22.00

 

Receptek

 

Kapros, tejszínes zöldségleves, vajas galuskával

Hozzávalók: 10 adagra

0,30 sárgarépa, 0,15 petrezselyem gyökér, 0,10 karalábé, 0,05 zeller, 0,05 gomba, 0,15 zöldborsó,0,15 vöröshagyma, 0,20 vaj, keményítő,0,15 tejszín, 1 csomag kapor, 0,35 liszt,2 db tojás, só, őrölt bors, 2,5 liter húsleves

Vajon lepirítjuk a kockára vágott vöröshagymát, a kockára vágott zöldségeket és a zöldborsót. Felöntjük húslevessel, utána ízesítjük sóval, borssal, Bele tesszük az apróra vágott kapor felét. A zöldségek puhulásáig főzzük. A keményítőt vízzel kikeverjük, majd a forró levest besűrítjük. Tálalás előtt ízesítjük tejszínnel és kaporral.

Betétnek vajas galuskát adunk. A vajat a tojással habosra keverem, sóval ízesítem, belekeverem a lisztet, annyi vízzel összedolgozom, hogy galuska állagot kapjak, majd a forró levesbe szaggatjuk.

 

Sertésszűz szeletek Cirfandli mártással, roston sült zöldségekkel és petrezselymes mártással

Hozzávalók: 10 adagra

1,60 sertésszűzpecsenye, 0,3 liter étolaj, só, gorombára őrölt színes bors, kakukkfű, 0,2 liter cirfandli bor, 1,5 liter húsleves, 0,15 vöröshagyma, keményítő, fehér bors, 0, 50 cukkini, 0,20 padlizsán, 0,10 lilahagyma, 0,15 karalábé, 0,15 színes paprika, olívíolaj2 csomag petrezselyem zöld, 1 kg burgonya.

A sertésszűzpecsenyét tisztítás után sózzuk, fűszerezzük színes borssal, kakukkfűvel, kevés forró étolajon lekérgezzük, majd lassú tűzön lefedve készre sütjük. Zsiradékában apróra vágott vöröshagymát pirítunk, felöntjük húslevessel, ha felforrt, vízzel elkevert keményítővel besűrítjük. Cirfandli borral ízesítjük. A zöldségeket egy forma darabokra vágjuk, forró roston, kevés olívaolajon resssre pirítjuk. Sóval, petrezselyem zölddel ízesítjük. A megfőtt sós burgonyát kevés forró étolajon lepirítjuk, és apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük.

 

Mandulás almás palacsinta, fahéj mártással

Hozzávalók: 10 adagra

0,10kg mandula, 1 kg alma, 0,2 liter méz, 0,20 liszt, 5db tojás, 0,8 liter tej, 0,5 kg kristálycukor, őrölt fahéj, keményítő, 3 tojássárgája

Az almát hámozzuk, lereszeljük, mézzel ízesítjük, belekeverjük a szeletelt mandulát. A lisztből, tojásból és tejből palacsintát készítünk és sütjük, majd bele töltjük az almatölteléket. A tejet felforraljuk, a tojássárgáját cukorral elkeverjük, és a tejjel felforraljuk. Őrölt fahéjjal ízesítjük.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.