Kérem Várjon!
Cikkek
Sör, Baja, BBQ
Élet a halászléfőző népünnepély után
Szünder Dezső
2018 August 06.
Baja hazánk egyik kisvárosa a sok közül, méreténél fogva annak minden előnyével és hátrányával egyaránt.  Nem egy idelátogatótól hallom, hogy ennek a városnak egyedi hangulata, bája van. Az, hogy ez minek köszönhető nem tisztem eldönteni, de úgy vélem, hogy a víz közelségének van némi köze ehhez. 

Ha kiejtjük bárhol a város nevét, mindenkinek egyből a hal, halászlé jut eszébe, majd mindjárt utána  a halászléfőző népünnepély, amit minden évben július közepén rendeznek meg, amikor is közel 4000 bográcsban, négyezerféle módon készül el minden bajai kedvenc étele. A város ilyenkor felbolydul, kivétel nélkül mindenki életére hatással van ez a pár nap.

2016 nyarán három jóbarát – talán éppen egy jó hangulatú esti sörözésen - egy ötlet nyomán megálmodott egy álmot, elméletben összerakott egy tervet, amit 2017 nyarán megvalósulás követett. Ez az álom pedig nem volt más, mint az első alkalommal megrendezésre kerülő egész hétvégés programot kínáló BeerBQ - bajai kézműves sör és streetfood fesztivál volt.

A tavalyi év élénk érdeklődése után Éberfy István, Lencsés Péter és Kovács Tamás az elmúlt hétvégére ismét elhozták Bajára hazánk legjobb kézműves söreit, legtrendibb stretfood ételeit, valamint a közeli Pörbölyön készülő kitűnő hazai készítésű whiskey-ket is. A szintén egész hétvégésre tervezett program jóvoltából hármójukkal közösen ismerkedhettünk tovább az utca ételeivel, kis sörfőzdéink rengeteg féle jobbnál-jobb söreivel, valamint közvetlen lakókörnyezetünk kézműves élelmiszereivel. A rendezvény 2017 után már kibővített helyszínen, nagyobb étel és italválasztékkal várta a kilátogató vendégeket, nem feledkezve meg a vegetáriánusokról sem.

Sok évi tapasztalat alapján mondhatom, hogy sok embernek szúrja bizony a szemét egy ilyen rendezvényen az, hogy nem elég a belépőt megvenni, fizetni az ételért, italért, de még a pohárért is pénzt kérnek a szervezők, sokszor kikötve azt, hogy csak abban szolgálják ki a nagyérdeműt. Nos, a bajai fesztivál ebből a szempontból is kilóg a sorból. A tavalyi üvegpohár után a szervezők idénre új poharat álmodtak meg, melyből véleményem szerint sokkal jobban lehet kóstolni. A fesztiválra való ingyenes belépés mellett azonban Baján idén sem kellett a fesztiválpoharat kötelező jelleggel megvásárolni. Nem csak a tavalyi poharat lehetett használni, hanem gyakorlatilag bármilyen pohárból szabadon lehetett kóstolni.

Bár a program kissé lassan indult a pénteki nap szűnni nem akaró esőzése miatt, a szombat és a vasárnap remek hangulatban, minden képzeletet felülmúló érdeklődés mellett zajlott. A fiúk egy nagy kerti partit varázsoltak Baja két kis terére, ahol minden korosztály megtalálta a szórakozás saját magának leginkább tetsző módját. A kicsiket ugrálóvár, arcfestés, gyerekkoncert várta, míg a család többi tagja gondtalanul érezhette jól magát a meghívott zenekarok, elfogyasztott sörök és ételek társaságában. A viszonylag csendes szombat délutánt zajos este, éjszaka követte, igazi fesztiválvárossá varázsolva kis városunkat.

A vasárnapi nap rekkenő hőséggel köszöntötte a szombat éjszaka után kissé nehezen ébredőket és mintha ez nemcsak a kilátogatókra, hanem a kiállítókra is igaz lett volna. Kora délután a faházak többsége sajnos még zárva volt, de aki megéhezett, megszomjazott, azért tudott választani így is. A hétvégét és a második alkalommal megrendezett fesztivált este fergeteges házibuli zárta, még emlékezetesebbé téve az eltelt néhány napot.

A szervezők nem titkolt vágya úgy tűnik egyre inkább valóra válik- már ha ez nem történt meg: olyan rendezvényt szerettek volna alkotni, létrehozni, mely alternatívát, másfajta szórakozási lehetőséget kínál a nemrég végetért halfőző mellett. Olyan szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget szeretnének mutatni, melyen minél szélesebb korosztály részt tud venni, jól tudja magát érezni.


Fotó: amve.hu