Kérem Várjon!
Cikkek
Skót csók
Csoki: Chocolate Tree Whisky
Harka Éva
2020 November 11.

Elbűvölő már a csomagolása is - gondoltam, amikor megláttam a kék-zöld-barna madáralakokat. A benne rejlő elegáns táblácskák bogáncs- vagy szamárkóró-mintázatot mutattak, szokatlan és szépen kidolgozott formában.

Már az illata megfogott. Annyira meglepően olyan, mintha egy pohár whiskybe szagolna az ember, hogy bele lehet szédülni. Füstös, édes, aszalt gyümölcsös. Nagyon férfias.

Amikor törtem, és bekaptam egy darabját, annyira beleremegett a térdem, hogy le kellett ülnöm.

Nem viccelek, tényleg így volt. Még soha nem kóstoltam ehhez foghatót.

Az íze is olyan, mintha whiskyt innánk - csak jobb. Maláta, füst, alga, frissen tört mogyoró. Földes jegyek is felbukkannak, és ott az étcsokis kesernye. Ahogy olvad a szájban, és ahogy megforgatjuk a kockát, a nyelvre finom, érdes morzsalék dörzsölődik. Igen, ilyesmi érzés egy borostás pasival smárolni. Aki érzett már hasonlót, tudja, miről beszélek.

Kóstoltam már elég csokit, ami alkoholos volt, de azok általában a töltelékükben vagy a belekevert szeszben ázott gyümölcs miatt hozták ezt az ízt. (És most sandítsunk ki a méltatlanul és sokat plagizált konyakos meggyekre, meg az olcsó “felnőttédességként” eladott sósborszeszes cukorkákra. Ez nem az a műfaj, ehhez a 10/10-es úrhoz képest azok külvárosi kamionosok.) Nincs töltelék, csak a sötét tábla, benne mégis 6%-nyi a whisky.

Na de hogy csinálták?

Előszöris: olyan kakaóbabot használtak, ami ízében már eleve a whiskyre hajaz. A Pécsi Borozó kitartó olvasói már tudják, hogy a kakaót ugyanúgy a terroir-szemlélet jellemzi, mint a szőlőt vagy a kávét. Na, ennek a csokoládénak az alapja a Maranon-völgyben termett kakaóbab, amit egyfajta füstös íz jellemez. Ez a termőhely Peruban van, az Andok lábánál. A kakaó szempontjából 13 éve kezdődött a felemelkedése, ugyanis vadon termő fákat találtak ezen a területen. Ez lett a Pure Nacional nevű kakaófajta. Itt jegyzem meg, hogy a kiugrott matematikus és a kalandos kedvű skót szerelméből sarjadt apró csokimanufaktúra nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a babokat közvetlenül a farmerektől, méltányos áron vegye meg. A Maranon völgyében is többször jártak, érdemes megnézni az erről szóló kisfilmeket a YouTube csatornájukon.

A másik titka ennek a csodának az a babok feldolgozásának módja. A kávébabok kapcsán kísérleteznek a termelők - rajta hagyják a gyümölcshúst és úgy érlelik, vagy a szokottnál több ideig érlelik, fermentálják, stb. És ez mind-mind befolyásolja a kávé ízét. A kakaóbabok feldolgozásánál is hasonló kísérletezések zajlanak. A ChocolateTree-nél ehhez a csokihoz a babokat malátawhiskyben áztatják. A párlat a nyugat-skóciai Islay szigetéről származik, ami elsősorban a tőzeges ízű szeszéről ismert.

A készítők ebben a táblában a skót nemzeti identitáshoz fűződő helyi jellegzetességet, egy italt ötvöztek a perui Marano-völgy nemzeti büszkeségének gyümölcsével.

Mestermű!


Chocolate Tree
WHISKY
NIBS
70%