Kérem Várjon!
Cikkek
Remek rumok kóstolója
Rumkóstoló a Király utca 19-ben
Tóth Mariann
2019 March 21.

Különleges eseményen volt szerencsém részt venni, ahol kollegámtól vettem át a lantot ideiglenesen, ez pedig nem más volt, mint a 19 Bar&Shop által szervezett immár harmadik rumkóstoló március 9-én. Finomabbnál finomabb rumokat kóstoltunk, a hangsúly megkérdőjelezhetetlenül a kiemelkedő minőségen volt.

Az est kezdetén Rektenvald Attila tulajdonos köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy a különböző, havi rendszerességgel szervezett gin, rum, whisky kóstoló esteken a kivételesen finom tételeken túl olyan ritka tételeket is igyekeznek megmutatni a közönségnek, amelyekből adott esetben az egész országban csak egy palack van. Szép gesztus, és ki nem hagyható lehetőség annak, akit az ilyesmi érdekel, hogy azt az egy palackot nem eladni szeretnék, hanem inkább megosztani az élményt egy-egy tematikus kóstoló alkalmával – érdemes figyelemmel követni a Facebook oldalukat is, hiszen a jegyek általában hamar elkelnek. Nagy örömömre szolgál, hogy Pécsett van egy ilyen hangulatos műintézmény, ahol meg lehet kóstolni lenyűgöző párlatokat, és kifejezetten koncentrált tudást szerezhetnek az érdeklődők.

Elöljáróban annyit tennék hozzá, hogy néhány éve jött el csak a fordulat, ahonnan kezdve bátran állítom, hogy a jó whisky, vagy egy kiemelkedő rum nagyon is remek. A whisky esetében az áttörést egy 15 éves Cardhu skót single malt, rum esetében pedig egy venezuelai sötét rum, a Pampero Aniversario Reserva Exclusiva hozta meg.

A rumkóstolót Fülöp András, a whiskynet.hu munkatársa vezette, hatalmas tudását bőkezűen osztotta meg a közönséggel, rengeteg érdekességet tudhattunk meg az ital történelméről, készítéséről, jellemzőiről. Az esten szó esett természetesen arról is, hogy mit is nevezünk rumnak? Kiderült, hogy sem a nevének eredete, sem magának az italnak az eredete nem teljesen tisztázott, sőt a készítési eljárás szabályai sem olyan szigorúak és egységesek, mint például a whisky esetében.

Amit biztosan állíthatunk, hogy a rumgyártás főbb területei a Karib-térséget, valamint közép-és dél-amerikai országokat foglalják magukba, de máshol is készítenek rumot, például Ausztráliában, Indiában vagy Spanyolországban. Az alapanyag hagyományosan a nádmelasz, a cukorkészítés mellékterméke, vagy a frissen préselt cukornádlé. Ehhez aztán élesztőt kevernek, így erjesztik, majd desztillálják – ilyenkor még színtelen - majd rövidebb-hosszabb ideig érlelik, így nyeri el a sötét színét, például az égetett tölgyfahordós érlelés során. 37,5-60% alkoholtartalommal palackozzák őket.

A rumokat régiók szerint három fő csoportba sorolhatjuk: spanyol, angol és francia rum. A spanyol és az angol rumok nádmelaszból, a francia rumok cukornádléből készülnek. A spanyol rum származási országai: Kuba, Puerto Rico, Dominikai Köztársaság, Venezuela, Guatemala, Nicaragua, Panama, Kolumbia, Peru, Costa Rica és Ecuador. Könnyedebb párlatok, ugyanakkor olajos, édes, kerek aromák jellemzik, nem ritka a hozzáadott melasz. Az angol rumok sötétebbek, nehezebbek, testesebbek, élénk, élesebb aromákat mutatnak. A volt brit gyarmatokról származnak: Jamaica, Barbados, Trinidad és Tobago, Virgin-szigetek, Antigua és Barbuda, Saint Lucia, Brit Guyana (Demerara), Mauritius. A francia stílusú rumok, az ún. rhum agricole-ok alapanyaga, mint említettük a frissen préselt cukornádlé. Gyártási sztenderdje szigorúbb, mint az előző két típusé. Ízviláguk elegáns, komplex, előtérbe kerülnek bennük az intenzívebb gyümölcsös, virágos jegyek. Származási helye: Martinique, Guadeloupe, Marie-Galante, Haiti, Francia Guyana, Réunion, Mauritius.

Az 5 tételes kóstolósor a következőkből állt:

  1. Plantation Barbados Old Reserve 2002

Ez a 14 évig érlelt rum egy Barbados-ról származó, angol stílusú rum, 2002-ben palackozta a Maison Ferrand. Ezt követően 12 évig Barbadoson érlelték, fiatal bourbon hordókban, majd Franciaországban, használt konyakoshordókban érlelték tovább még két évig. Ez az ún. ’double aging process’ – a kétszeres érlelés. Míg a trópusi, párás, meleg klíma gazdag aromákat ad a rumnak, addig a francia utóérlelés lassabb, kevésbé meleg éghajlaton történik és kifinomultságot, eleganciát, tanninos jegyeket kölcsönöz az italnak, lekerekíti az éleket.

Ízjegyeiben tejkaramella, tejcsoki fedezhető fel, először kis pikáns cseresznyés, konyakmeggyes, gránátalmás, maracujás gyümölcsösséggel, majd édeskés, vaníliás, kókuszos, fahájas, sültalmás aromákkal társulva búcsúzik.

  1. Clément Elixir

Ebben a Martinique vulkáni szigetéről származó francia stílusú rumban a legfiatalabb párlat is legalább 6 éves. Alapanyaga a frissen préselt cukornádlé, amelynek előállítása is kissé költségesebb, azonban egy kifinomultabb, borosabb italt eredményez, amelyben jobban el lehet mélyülni.

A rum aromagazdag, komplex, ízében távoli tejkaramella érződik, továbbá égetett fás jegyek, avar, pirított cukor, egy kis zöldalma, majd pikáns fűszerek, mint szegfűszeg, szerecsendió, szegfűbors – szaunaillat emléke keveredik a gondolatok közé.

  1. Rhum J.M Cognac Cask Finish

Szintén Martinique-ről származik a Rhum J.M., amely az előző tételhez hasonlóan a rhum agricole-ok elegáns táborát erősíti. Ez a francia stílusú rum egy hármas sorozat részét képezi, amelyekkel a lepárlót körülvevő birtok 225-dik évfordulóját ünnepli a Rhum J.M. A trió tagjai 8-9 éven át bourbon hordókban érlelődtek, majd ezt követően három nagy presztízsű francia italgyártótól származó három különféle hordó egyikében - konyak, armagnac, vagy calvados – további 10-12 hónapig érlelődtek. A kifejezetten komplex J.M rum így még különlegesebb zamatokkal bővült, egy igazán harmonikus teltséget és aromagazdagságot elnyerve a single cask kiadásban, amely annyit tesz, hogy egy hordó tartalma kerül a palackba. Ez a tétel az egyik legpatinásabb konyakház, a Delamain használt hordóiban kapott utóérlelést. A második palackozásból (az általunk kóstolt tételből) összesen 941 darabot adtak ki, ez a 179-es számú palack. Több mint 10 évig érlelték, 2006. július 31-én történt a lepárlás, a palackozás pedig 2017. április 28-án.

Illatában fás, ánizsos jegyek, karamella, orvosi pemetefű cukorka köszön vissza, ízében keksz, őszibarack, nagyon enyhe friss citrusosság is megjelenik, tölgyfás illatokkal, toffee apple (karamellás alma), szerecsendió, cukorka, épphogycsak előbújó virágokkal, virágmézes hatással. Nagyon komplex, szájat betöltő aromák! Kifinomult ital, kerek, lágy, olajos tónusú, gazdag aromákkal. Kiemelkedő!

  1. Rum Nation Panama 21 yr

Ez a spanyol típusú párlat Panamában érlelődött amerikai tölgy hordókban, Olaszországban palackozták. Alapját a cukornádmelasz adja. A sötét, borostyánszínű ital 21 éves korához képest meglepően élénk maradt, nem túlzóak a hordójegyek, a kubai Don Francisco (Pancho) Fernández keverőmester (master blender) keze munkáját dícséri.

Illatában trópusi gyümölcsök, sherry, dohány. Ízében medvecukor, barnacukor, füge, datolya, narancslikőr és csokoládé jelenik meg. A jelentős édeskés karakter sima, kiegyensúlyozott, a végén egy kis borsos, fűszeres lecsengéssel köszön el.

  1. Cubaney Exquisito 21 yr

Ez a spanyol típusú, dominikai tétel a híres kubai rumkészítő Oliver család terméke. Szintén 21 éves, de ún. solera rendszerben érlelődött, amelyben a 21 éves párlat fiatalabbakkal keveredik. Úgy kell elképzelni ezt az eljárást, hogy több sor hordót egymásra pakolnak. Az alsóban kap helyet a legidősebb párlat, ebből palackoznak, maximum a hordó 1/3-át. A megüresedett helyre a feljebb lévő hordókból fiatalabb párlatokat töltenek, a második sorba a harmadikból, a harmadikba a negyedikből, és így tovább. Az egyes évjáratok így kiegyenlítődnek, az újabb évjáratokkal gazdagodnak.

Illatában aszalt szilva, citrusok jelennek meg, míg ízében élénk, édes, vaníliás, demerara cukros, medvecukros, ánizsos aromák mutatkoznak, majd fűszeres, tölgyes, komplex jegyeket fedezhetünk fel. Testes, gazdag, szirupos jellege erőteljes.

A kóstolósor meglepetés tétele egy Clément XO 6 éves mini rum volt, amit vagy elfogyasztott valaki, de akár haza is vihette.

Az est végén szavaztunk, hogy kinek melyik rum ízlett a legjobban, érdekes módon egészen arányosan eloszlottak a levegőbe lendülő kezek. Számomra a francia típusú rhum agricole-ok voltak a legkedvesebbek, a két kóstolt tétel közül kifejezetten nehéz volt döntenem, de talán egy hajszálnyival a Rhum J.M Cognac Cask Finish nyert.


Fotók: Andrási Máté

Programajánló
2020. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
2020. 05. 05. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
6
7
8
9
10
11
12
2020. 05. 12. 20:00 - 20:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
13
14
15
16
17
18
19
2020. 05. 19. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31