Kérem Várjon!
Cikkek
R(h)um a szívbe!
Rumkóstoló a 19-ben
Váncsodi József Oberon
2019 January 04.

Az, hogy a rumok megítélése a hazai alkoholfogyasztók körében viszonylagos, aligha vitatható. Köszönhető ez az éjszakai életben vég nélkül a rummal (fehér) kólát elegyítő partiarcoknak, illetve annak, hogy valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva az emberek jelentékeny része nem kedveli a kuglófba belesütött mazsolát. Holott, éppen ez utóbbi kapcsán feldereng emlékeimben egy egyetemista társam, aki a cimborájával rendszeresen sütőrummal melegítette a lelket a csütörtöki egyetemi partik előszobáiban; ízlések és pofonok!

Közben sejthető, hogy fent említett két zsákutca aligha tekinthető reprezentatív mintának. Tovább kalandozva a sztereotípiák múzeumában hangos kardcsörgés és ágyúropogás kíséretében behajóznak látóterünkbe a kalózok, illetve havas telek, bernáthegyi kutyák, rumos hordócskák és lavinaveszélyt jelző üzenetek villannak fel a horizonton; látható: előítéleteink leláncolt rabjai vagyunk!

***

Viszont a pécsi 19 – Bar&Shop csapatáért már nem aggódom, szépen megtalálták helyüket a városban és egy messzemenően hiánypótló tevékenységet űznek mesterfokon. És ez fontos egy város életében: hogy van hova menni, amikor a lélek elunja a lefölözött kommersz élményeket, és valami stabil minőség után nyújtózna. De ezt a bekezdést csupán azért írtam le, mert fontos, hogy ez valósággá vált.

Azonban e szöveg kapcsán sokkal fontosabb, hogy a 19 – Bar&Shop láthatóan egy fontos missziót is magáénak tudhat: edukálja a minőségi párlatok iránt érdeklődő közönséget. Amely tevékenység valóban azt jelenti, hogy egy-egy tematikus kóstoló során különleges italok kontextusában próbálhatja ki magát az érdeklődő, hozzáértő narrátor asszisztálásával. A különleges italok alatt olyan nehezen hozzáférhető termékeket értsen az olvasó, amelyekből általában csupán 1-2 palack érkezik Magyarországra, amely nem is olyan rossz arány, föltéve, ha tudjuk, hogy esetlegesen az adott tételből összesen 400 palacknyi készült világviszonylatban!

Érkezik időről-időre olyan kérdés, hogy miért nem a középszegmensből állnak össze a kóstolóik szereplői? De az üzletvezetés szerencsére elkötelezett a tekintetben, hogy egy-egy alkalom során felesleges azokat az italokat pohárba tölteni, amelyek bárki számára, bármikor elérhetőek. És ezzel könnyű egyetérteni, mert van abban valami különleges, amikor a barátainknak elmesélhetjük, hogy olyan kiváló rumot kóstolhattunk, amely 40 évet érlelődött hordóban; de ne szaladjunk előre!

A rumról tudható, hogy cukornádból készül, alapja lehet a frissen learatott nádból kinyert cukornádlé, illetve a nád cukoripari feldolgozásakor keletkezett nádmelasz. Előbbi esetén a rum édesebb tónust kap. Mint annyi minden, az ital felfedezése is a véletlennek köszönhető, amikor is a cukornádfeldolgozás során felismerték, hogy a növény cukros leve erjeszthető, lepárolható. Persze ez a történet immáron többszáz éves alkoholgőzbe vész. Az ital közben szépen megtalálta és elfoglalta helyét a mindennapokban, közben történelmi karrierje során használták fizetőeszközként, zsoldként, orvosságként, belekeveredett háborúkba, forradalmakba, a kalózkodás és rabszolgakereskedelem piszkos ügyeibe, ahogy ez ilyenkor lenni szokott…

Annak ellenére, hogy a rum esetében is kialakult számos minőségi osztályozás, talán egy kicsit lazábbak a globális szabályok a tekintetében, hogy a világ különféle pontjain mit is értenek pontosan rum alatt. Ehhez hozzá csaphatjuk, hogy számos ország egyedi elnevezésekkel akar kitűnni vagy éppen rendet tenni ebben a színes forgatagban.

Persze a komolyan vehető rumkészítő közösségekben a szabályok szigorúak, amely kapcsán könnyebben elboldogul a rumfogyasztó, miközben a számára legkedvesebb párlatok nyomát kutatja.

Ami bizonyosan kijelenthető, hogy az ital 37,5-60 alkoholfok között mozoghat, a fehér rum kevés kivétellel azért fehér, mert nem esik át hordós érlelésen, hanem rövid időn belül palackozásra kerül, illetve, hogy a ’rum’ és ’rhum’ szavak láttán nem kell kétségbeesni, csupán a franciák finomkodnak egy kicsit, szokásukhoz híven, a belvilág jó közelítéssel ugyanaz.

***

Szóval rumokat kóstoltunk ezúttal, a szokásoknak megfelelően 5 érdekes tételt. Az eseményt Német Zoltán, a www.whiskynet.hu szakavatott munkatársa vezette. A kiválasztott öt tétel a világ meghatározó rumkészítő területeiről érkezett, egy kis ízelítőt adva arról, hogy mit is keressen illat és íz tekintetében az ember, ha rumok után ácsingózik.

A teljes kóstolósor a következő volt:

1. Rum Nation Demerara Solera No. 14.

Egy házasított tétel, amelynek több érdekessége is van: spanyol rumok adják az alapot, amelyek elsőként Olaszországba utaznak, hogy ott 12-24 hónapot érjenek spanyol sherry hordókban, majd érésük utolsó 3 hónapjában a tulajdonos 1997-es rummal gazdagítja azokat. Ízében olajosság érezhető, amely a gyors érlelés következménye, illetve trópusi gyümölcsök, dió, karamell, ánizs. A korty lecsengése hosszú.

2. Diplomatico TDC Single Batch Kettle

A venezuelai terület szigorú szabályozásának köszönhető ez a rum minimum 2 évet pihen hordóban. A 47 fokos alkohol kissé kilóg az előző tétel diszkrétsége után. A korty markáns, férfias, kissé megrázó, de vékony illatában vaníliát érzünk a dominás, fás burbon hordós jegyek mellett. A relatív gyorsan lecsengő korty ízében trópusi „robbanós” gyümölcsökre és karamellre találunk.

3. Rhum JM Cuvée 1845

Az elnevezésből látható, hogy francia „felségterületről” származó „rhummal” van dolgunk, amely nádcukor léből készült, AOC besorolású párlat. Az aratást követően egy órán belül feldolgozásra kerül a nád, amelynek köszönhetően egy florális, illatosabb rum került a poharunkba. A 42 alkoholfokú ital bársonyosabb, könnyebben befogadható, amely évjárat házasítással készül, a legfiatalabb komponense 10 évet érlelődött hordóban. Illatában aszalt gyümölcs, dohány, csipetnyi koriander, ízében kakasosnyalóka és kandírozott gyümölcsök köszönnek vissza.

4. Rhum Clément 15yr

A párlat egy martinique-i, családi jellegű, azonban a világ top tízébe sorolt lepárlóból származik, ahol szigorú területbesorolás van érvényben. A rum francia stílusú, cukornádlé szűrletből készül, ezért a kortyban édeskésebb tónus köszön vissza. Illatában sült fűszereket, egzotikus gyümölcsöket és tölgyfát találunk, ízében vanília, fahéj, fűszeres teasütemény és sült alma érezhető, a korty hosszú, lassan lecsengő.

5. Dictador Best Of 1976 (❗️)

Vitán felül ez a tétel az est nagyágyúja, amely egy 43 fokos, columbiai párlat, és 40(!) évet töltött hordóban. A név egy valaha, a régióban élt történelmi személyre utal, akinek pontos személyazonossága elveszett az idő fodrozásában. E a finom homály azonban kiválóan asszisztál a patinához, amely rátelepszik a rumra. Az érlelés során egészen sötétre sűrűsödött párlat illatában intenzív fásság és diós jegyek laknak, ízében sült gyümölcsök, ananász, banán köszön vissza. Iszonyatosan hosszú, lassan lecsengő korty, amely emléke még húsz perccel a kóstolót követően is ott táncol az újságíró szájában, egyfajta patetikus tisztelgés gyanánt a tornyosuló évtizedek előtt…


Fotók: Andrási Máté
A meghívást köszönjük a 19 Bar&Shopnak!
Programajánló
2019. Február
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
2019. 02. 08. 8:00 - 2019. 02. 10. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
9
2019. 02. 08. 8:00 - 2019. 02. 10. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
2019. 02. 09. 10:00 - 2019. 02. 10. 18:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
2019. 02. 09. 11:00 - 18:00
Szekszárd Szekszárd, Béla király tér
10
2019. 02. 08. 8:00 - 2019. 02. 10. 17:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
2019. 02. 09. 10:00 - 2019. 02. 10. 18:00
Zsolnay Negyed Pécs, Zsolnay Vilmos utca 37
11
12
13
14
15
16
2019. 02. 16. 16:00 - 20:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
17
18
19
20
21
22
23
2019. 02. 23. 10:00 - 18:00
Magyar Mezőgazdasági Múzeum Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
24
25
26
27
28