Kérem Várjon!
Cikkek
Pincéről pincére
A neszmélyi borvidéken
Jánosi Csilla
2019 October 18.

Talán a legszebb időszak bortúrázni egy őszi napsütéses nap. A reggeli köd felszáll, a nap sugarai kellemesre melegítik a hűvös levegőt, a szőlőszemeken megcsillan a fény, a dűlőkben javában zajlanak a szüreti munkálatok és pincékben már forrnak az első borok. A szőlőhegyek élettel, várakozással vannak tele.

Egy ilyen csodás szeptemberi reggelen indultunk útnak, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett Újjáéledő Borvidékeink tanulmányúton a neszmélyi borvidékkel és borturisztikai lehetőségeivel ismerkedjünk. (A Pécsi Borozó nagy kedvelője a Neszmélyi borvidéknek - főleg, mióta 2018/2 lapszámunk kapcsán már egyszer alaposan bejártuk és végigkóstoltuk a vidéket.)

Az 1300-as években, amikor még a tokaji boroknak híre-hamva sem volt, a neszmélyi bor már királyok szomját oltotta. Híre a szerémségi borokéval vetekedett, jó savainak köszönhetően jól bírta a szállítást. A török világ hódításával a szerémségi és neszmélyi szőlőskertek hanyatlásnak indultak, végül a neszmélyi bornak sikerült túlélnie a török időket, ugyanis Neszmélyen a Duna parton fogadták a törökök a nyugati világ követeit, itt történt a követek átadása a Dunán, amit két-három napos mulatság kísért. Ehhez természetesen borra is szükség volt, a jó ízű neszmélyi borokat pedig a követek is szívesen magukkal vitték. Később a komáromi polgári asztalok sem maradhattak neszmélyi bor nélkül. Amikor Petőfi Komáromba látogatott, természetesen Jókai is Neszmély nedűivel kínálta.

Jelentős hírnevet szerzett a neszmélyi borvidéknek az Esterházy család. A Tatán felépített pezsgőgyár báltermébe még felújítás előtt állapotban is rögtön elvarázsol. Képzeletünkben felrémlik a Budapestről vonattal érkező vendégsereg vidámsága, az egykori lóversenyek izgalma, a pezsgőspoharak koccanása, a kocsik zörgése, amint a baji szőlőhegyre szállítják a mulatozni vágyókat.

Mi is a baji szőlőhegy felé vesszük az irányt, ahova, ha nem is lovaskocsival, de elektromos kisvonattal, nosztalgia busszal vagy éppen kerékpárral is eljuthatunk Tatáról.

A baji pincék nyitott hétvégéin öt kispincét is meglátogathatunk, a baji boros gazdák kedvessége, közvetlensége mindenkit magával fog ragadni. Ahogy minket is magával ragadtak a Turay Családi Pincészetben Turay István ízes történetei, anekdotái és Éva asszony nagy szeretettel készített kemencés remekei. Ne csodálkozzunk, ha nem bírunk innen elszakadni, nemcsak a bor teszi. Kétségtelenül hozzájárul a szíves vendéglátás és a csodálatos kilátás a szőlőhegyről.

Dunaszentmiklós pincesorára érve, itt is, ott is építkezésekbe botlunk. Épül, szépül a pincesor, kerékpáros pihenőhely került kialakításra, a Neszmélyi Borút Egyesület által elnyert Tanösvény fejlesztés keretében kültéri boros bemutatóhely is készülni fog. A Kősziklás Borászat új gravitációs pincéje, csodás zöldtetős borterasszal már jövőre várni fogja a vendégeket, addig a régi présházban fogadják a kisebb csoportokat kóstolásra. A 2008-ban alapított borászat tulajdonosai Béger Ákos borász és Emmer Szabolcs szőlész igazi kísérletezők, több szőlőfajtával dolgoznak, próbálgatják melyik fajta érzi a legjobban magát a neszmélyi talajon, melyikből készül a legkiválóbb, a terroirt leginkább tükröző bor. A királyleánykát, furmintot, juhfarkot kóstolgatva úgy gondoljuk, mindhárom fajta alkalmas lehet a feladatra.

Alig pár kilométerrel tovább, a Meleges-hegy tetején, páratlan kilátásban gyönyörködhetünk. Körülöttünk mindenhol szőlőskertek, alattunk a Duna mintegy harminc kilométeres szakasza, a hegyen pedig, a Hilltop borászatnál a kiváló borok mellett komplex borturisztikai szolgáltatásokat találunk. A gyönyörű pince és modern borászat mellett, remek étterem, úszómedence, vendégszobák és kiváló programok várják az idelátogatókat. Csapatépítésre, élményszüretre (akár gyerekeknek is) kiváló a helyszín, ifjú párok felejthetetlen esküvőt szervezhetnek a birtokon. A Duna és Neszmély települése pár kilométerre, a környék rengeteg látnivalót, túralehetőséget kínál, akár vízen is.

Utolsó állomásunk az kesztölci Szivek Pince. Az öreg prés mellett a kis présházban Szivek Péter és György mesélnek nekünk a Kesztölci Köztársaság legendájáról, a pince és a család történetéről, majd terepjáróba pattanunk és Klastrompusztán a pálos rend és kolostor történetével ismerkedünk. Göröngyös dűlőutakon kalandozunk, a Gyógynövénykert levendula, zsálya, szurokfű bokrai burkolnak illatfelhőbe. Saját készítésű kolbász, sonka és természetesen bor és szőlő vár a terített asztalon a szőlőben. Egy kis dűlőséta után, a lemenő nap aranysárgára színezi a vidéket, a Pilis felől hűvösebb levegő árad. Csodálatos zöldvelteliniket kóstolgatva tovább lazulunk egy függőszékben és úgy érezzük, innen sohasem szeretnénk elmenni. Pedig csak belekóstoltunk a Szivek Pince szíves vendéglátásába, de biztosak vagyunk benne, hogy ide még visszatérünk, kipróbálni az Élményszüretet vagy az egész napos Agrowellnesst. Igazi feltöltődés lesz jógázni, nordic walkingolni a szőlősorok között, gyógyteát kóstolni, vagy éppen bort kortyolgatva fürdeni egy dézsában.

Nekünk csak egy napunk volt belekóstolni a borokba és a borvidékbe, de ennél sokkal több időre van szükség felfedezni a környéket. Rengeteg túra- és zarándok útvonal, kerékpárosút, Tata szépségei, a majki kamalduli remeteség, a komáromi erődrendszer, Vértesszőlősön az előember telep, a Duna és az Öreg tó kínálta vízi sport lehetőségek, fesztiválok várják az idelátogatókat. S mindennek megkoronázásaként, a Neszmélyi Borút Egyesület, valamint a Baji és Dunaszentmiklósi Önkormányzatok támogatásával épül a mintegy 100 kilométeres tanösvény, mely a Tatai medence és a Nyugat-Gerecse tájértékeit, élővilágát fogja bemutatni, információs táblákkal, ökoturisztikai bemutatóhelyekkel.

Egy szó mint száz, a borvidék megér egy misét és akár egy teljes hétvégi programot is!

Címkék
Programajánló
2019. December
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2019. 12. 01. 11:00 - 18:00
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pécs, Janus Pannonius utca 6.
2
3
4
5
6
7
2019. 12. 07. 10:00 - 14:00
Mecseknádasd, a rejtőzködő borfalu Mecseknádasd, Mecseknádasd
2019. 12. 07. 13:00 - 20:00
Littke Palace Látogatóközpont Pécs, Szent István tér 12.
2019. 12. 07. 14:00 - 19:00
Mecseknádasd, a rejtőzködő borfalu Mecseknádasd, Mecseknádasd
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31