Kérem Várjon!
Cikkek
Péntek esti hedonizmus
Új séfétlap a Balkánban
Győrffy Zoltán
2019 January 21.

Meghívtak bennünket Gadget kollégával, együnk, fotózzunk, beszélgessünk. Nevesített kolléga épp több hetes nem előrelátott koplaláson van túl, vagyis alig húsz másodperc alatt reagált az üzenetemre és pénteken végig is kóstoltuk, amit a pécsi Balkán Bisztró elénk tárt.

Hosszasan nem is értekeznék az ételekről, a fotók alatt majd jönnek az oda illő szövegek, a séf szezonális ajánlatában minden hónapban 5-6 új étel érkezik, ezek nem annyira Balkán-ihletésűek, viszont mutatják, a csevapon és köftén túl mire képes a Balkán konyhájának csapata. Sarus Zoltán séfet érdemes megjegyezni, van humora, ez az ételekben is visszaköszön. A stábnak javasoltunk borokat is, ha mégsem passzolnak, bennünket érhet kritika.

RIZOTTÓ • ERDEI GOMBA • BRIE 

Erdei gombás rizottó langyos brie sajttal.

A kellemesen krémes-földes-gombás ízek, csipetnyit még az al dente határán innen hagyott rizzsel, az éppen csak folyósított brie sajttal végre nem uncsi vegakaja, amihez bort is tudunk javasolni, legalább kettőt, fehérben a Krauthaker Grasevina Mitrovac, vörösben az Eberhardt Pinot Noir pont ide illik.

OLDALAS • COLESLAW • HÁZI BUCI

Sertésoldalas szálakra tépve coleslaw salátával házi buciban.

Szaftos, sokszalvétás, de muszáj kézbe fogni, beleharapni, kicsit ázsiai fűszerezésű, de még europeér gasztroízléssel is élvezetes. A Plantaže Vranac pont jó ide, nekem a laza, gyümölcsös, de telt vörös jött be igazán, ahol nincs hordó, nincs túlzás, de a fűszerességet jól bírja.

CSIRKEMELL • „RIZIBIZI” 

Rántott csirkemell sült rizstésztával és zöldborsópürével.

A legkreatívabb megoldás, ahol semmi sem az, aminek látszik. Vizuális poén és hozzá ízharmónia. A csirkemell szaftos, a sült rizstészta épp hozzáteszi a rizsfeelinget, a borsópüré lágy és krémes, ide a Jeruzalem Ormož Sauvignon Blanc-ja lett a kiválasztott, üde, friss étel, üde, friss bor, nem csak csirkemellen élőknek ajánlott.

VÉRES HURKA • LENCSE • ZÖLDALMA

Véres hurka lencsesalátával, zöldalmával és cékla jus-vel.

A legmegosztóbb étel lehet, mert hát elemenként is az. Véreshurka, azaz igazándiból ez black pudding, fűszeres, édeskés, krémes, hozzá lencse, cékla… Mégis, aki túlteszi magát az első blikken, egy harmonikus ételt kap, ahol működik az ellentétek vonzása, finom és játékos. A bor legyen Skaramuča Premium Plavac Mali, egy igazi déli vörös, a gyümölcsösebb, de azért nem a könnyed vonulatból.

MARHAPOFA • VADAS • KNÉDLI

Omlós marhapofa vadas mártással, vajon pirított knédlivel

Ha már kell egy kis kukacoskodás, a knédli itt nem igazán az, amit vártunk, kicsit tömött, tömény és sós is volt, de emellett meg ízletes, ahogy a vadas-krém is nagyon finom. A hús omlós, a szaftja ízes, ha az emlékeink lágy knédlijén túllendülünk, itt sincs nagy gond. Kortyoljunk hozzá egy keveset Balla Géza Ménesi Kadarkájából és máris helyreáll a lelki béke.

BATÁTA • MÁK • MEGGY 

Batáta nudli mákkal és cigánymeggyel

A vége mindig nagy kérdőjel, mert az marad meg legtovább. Nincs okunk panaszra, a batátanudli jó, a mákot imádjuk, a meggy kiváló partnere, ha nem szúrják el és itt nem teszik meg, akkor ez mindig remek harmóniát ad. Bort nehezen mondjunk hozzá, ha mégis, akkor legyen a Jeruzalem Ormož Sárgamuskotály, ami félédes ugyan, de jó savakkal, még a mákrémet is bírja.


Fotók: Kiss 'Gadget' Zoltán 

Köszönjük a Balkán Bisztró meghívását!