Kérem Várjon!
Cikkek
Olivér a generosák előtt
Bács-Kiskun legjobb borai
Szünder Dezső
2016 July 28.

Egy meleg nyári délutánon közel 30 borkedvelő gyűlt össze a kecskeméti Koch Borszaküzletben, hogy megismerkedjen Bács-Kiskun megye legjobb boraival, a borokat készítőkkel. A szakmai rendezvényen borászok, kereskedők, valamint a sajtó képviselői vettek részt.

Az eseménynek helyt adó üzlet nem első ízben szervez boros rendezvényeket, így már felkészülten, rutinosan, terített asztalokkal várták a meghívottakat.

Rideg László, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés elnöke megnyitójában köszöntötte a megjelenteket, a borok elkészítőinek külön gratulált az elért eredményekhez. Rövid, egész megyére kiterjedő összefoglalójában ismertette az elmúlt év történéseit, a fejlődéseket, valamint felhívta minden érintett figyelmét a még megoldandó álló feladatokra. 

- Az ültetvény megújításokra országosan támogatásként szánt összeg közel 60 százalékát a megye nyerte el, ez kiváló lehetőség a fejlődésre, ezzel élni kell – kezdte beszámolóját a megye első embere. - A megyét járva egyre több szép pince és feldolgozó épülettel találkozhat az ember, mindez azt jelzi, hogy mind a bort készítők, mind a fogyasztók egyre inkább igénylik, hogy igényes, szép környezetben dolgozhassanak, kóstolhassanak.

Problémaként merült fel, hogy Kecskemét nagyobb éttermeiben szinte alig találkozni helyi borral. Ezért a  Megye Borát készítő borászokkal közösen a megye vezetői felkeresik az érintett éttermeket, bemutatják nekik a borokat, ezzel elősegítve, hogy a megye legnagyobb városában egy ebéd, vacsora mellé helyi tételeket is tudjanak kínálni.

A kóstolón a díjazottakkal együtt 8 bor került a poharakba:

Ádám Pince Cserszegi fűszeres 2015

Belövő tétel. A jánoshalmai birtok 300 hektáron gazdálkodik, ebből 8 hektár  a cserszegi. Halványsárga szín, visszafogott illat, kellemesen citrusos íz, rövid hossz. Korrekt, jól iható bor.

Frittmann Irsai Olivér 2015

A Megye legjobb fehérbora- A soltvadkerti pincészet halványsárga, tiszta, vonzó illatú tétele. Ízben szép egyensúlyos, mindenféle pacsulitól mentes, a végét kis kesernye zárja. A pince 60 hektáron gazdálkodik, valamint szőlőt is vásárolnak. Ezt az Irsait volt szerencsém 2 hónapja kóstolni, akkor sokkal játékosabb, friss arcát mutatta.

Frittmann Generosa 2015

A fajta egészen fiatal, 1951-es nemesítés, ezerjó és piros tramini keresztezése. Tartalmas fehérbor. Barackos, virágos, édes illatok kísérik, ízben szép édesfűszeres, kis mézzel. Sajnos kissé alkoholos a vége, kár érte.

Szemerey Generosa 2015

A fajta könnyedebb, friss, üdébb arca. Harmonikus tétel, a fő szerep itt az édesfűszereken van. Pici kesernye zárja, melyet szép savak kísérnek jó hosszan, igen kellemesen.

Szemerey Zweigelt Rozé 2015

A Megye legjobb rozébora. A császártöltési pincészet a hazánkban kissé talán kevéssé „foglalkoztatott” fajtát választotta rozé készítésre, és milyen jól tette! Szelektált tétel, hihetetlenül elegáns. Piros bogyós és fehér húsú gyümölcsök arzenálja áll össze komplex egésszé. Mosoly a mindennapokban, már-már provence-i szint.

Kovács Borház Hajósi Cabernet sauvignon 2012

A Megye legjobb vörösbora. Mélyvörös, integrált tanninban gazdag, tartalmas vörösbor. ízében fekete ribizli és piros bogyósok fahéjjal jó hosszan kísérve. Nagyon jól iható tétel, 12% alkohollal, 3 évig hordóban érlelve.

Kovács Borház Schwabenblut 2013

Kései szüretelésű zweigelt az alapja ennek a házasításnak. 23-as extrakt, 12% alkohol. Színben lilás reflexekkel, illatban pedig a tannat fajta borára emlékeztet. Mintha a savak még nem találnák helyüket, a kései szüretnek köszönhetően pedig „édes” is. Különleges, egyedi tétel, véleményem szerint megosztó lehet.

Kunvin Aureus Rajnai Rizling 2006

A megye legjobb édesbora. A pincészet Kéleshalmán, a Kunsági borvidék Felső-Bácskai körzetében található, 300 hektáron gazdálkodnak. Az Aureus jelentése: aranyból való. Színe valóban ilyen, tiszta, arany szín. Késői szüret, töppedt szőlőből. Illatban méz és füge, ízben dió, kis csipkebogyó. 80g cukor, 6,5 sav, 25-ös extrakt. Illatban talán izgalmasabb, mint ízben, a bort szép savak tartják még mindig egyenesben.


Címlapfotó: szegedma.hu