Kérem Várjon!
Cikkek
Olaszrizlingek októberre 2.
Az évjárat: 2013
zoranka
2015 October 01.

Olaszrizlingekkel ismerkedünk ma is, a második körben egy évet ugrunk az időben és a 2013-as évjáratot vesszük elő. Nincs előválogatás, különösebb koncepció, olaszrizlingek, a gazda bevallása szerint tisztán. A friss boroknál azt tapasztaltuk, hogy sok arca lehet a fajtának, sok irányba lehet elvinni és szinte mindegyik hoz izgalmakat, ad élvezetet, szépséget, játékosságot. Vagy éppen mélységet, bár ez utóbbira majd a későbbiekben több példa akad.

Egy év, kilenc bor és nem volt kieső. Volt visszafogottabb és nagyon intenzív, frissebb és érettebb, csak lestünk, hányféleképpen tud működni az olaszrizling?!

JAKOPIĆ Graševina 2013 (Medjimurje, Horvátország)

A Muraközben járva elsősorban furmintokat (pušipeleket) és sauvignon blanc-okat kóstoltunk, egy-két kivétel persze akadt. Olaszrizlingre nem igazán emlékszem, azt mondták, neki az sosem úgy sikerül, mint Kutjevóban. Nem is kell másra hasonlítani, ha ezt a minőséget tudják, ezt már a bor kóstolását követően gondoltuk. Alma, almakompót és süti. Illatban intenzív, szép, hízelgő, kis hordó, kortyban mellette némi ásványos érzet, pici sós-kovás játék az érett almás zamatosság mellé. Selyemcukros, szaftos, jóivású, tiszta örömbor. 87/100 pont.

JOSIĆ Graševina 2013 (Baranja, Horvátország)

Pici redukcióval indul, de pillanatok alatt kiszellőzik. Itt is az alma a vezető gyümölcsös jegy, de jön belőle egy limonádés citrusosság. Édes, lédús grapefruit és lime, talán a kandírozott verzió is bejátszik. A sav kicsit háttérbe szorult, kevesebb benne a lüktetés. 85/100 pont.

BELWARD Olaszrizling 2013 (Pécs, Magyarország)

Wax, viasz, érett alma, némi barack. Illatra erősen rajnais jegyeket mutat. Kortyban pici gyöngyözés is jön, tehnológiailag szépen kidolgozott bor, kicsit gyorsan öregszik, az érlelt egyek erre utalhatnak. De egyébként olyan, mint egy elegáns parfüm, határozott, de nem túlzó. Korábban is kóstoltuk, nem is egyszer, mostanra a fogyasztási optimum állapotba került, érdemes bontani, meginni, élvezni. 86/100 pont.

KRAUTHAKER Graševina Dilike 2013 (Kutjevo, Horvátország)

A legszebb sauvignon blanc volt a sorban. Bár Szabó Zoli szerint az olaszrizling is tud néha bodzás-egreses illatokat mutatni itt túlzónak éreztük, inkább élesztő-hatásnak azt a fajta burjánzó bodzás limonádésságot, ami a borból jött. Valahogy nem állt teljesen össze az illat és a zamat, rövidnek is éreztük, mindazonáltal nem hibás, azt nem merném mondani, sőt, visszakóstolásra egy kicsit össze is szedte magát, csak ez volt az egyik legkevésbé olaszrizling. 82/100 pont.

WASSMANN Olaszrizling 2013 (Villány, Magyarország)

Érett, nem túl intenzív, de tartalmas illat. Nagyon olaszrizling, az jön ki belőlünk, hogy ennek magyarnak kell lennie. Vakon kóstolunk persze, csak játszunk a tippeléssel. Jó gyümölcs van benne, érett és egészséges, kerek zamatok. Némi menta és méz, hűvös és édes, jó savak lendítik hosszan, nagyon tartós, szép ízek, csettintgetős bor. Van ugyan alkoholérzet, de beleépül, mert a struktúra kibírja, sűrű textúrája van, úgy erős, hogy közben elegáns. Nagy olaszrizling. 91/100 pont.

KRAUTHAKER Graševina Korija 2013 (Kutjevo, Horvátország)

Intenzív, burjánzó illatok, alma, barack, citrusok, édes gyümölcsösség, megfűszerezve diszkrét mezei virágmézzel, Kortyban vastag, édes érettséggel, szaftos gyümölcsökkel, gyömbéres keksz és gyümölcskenyér. Viszont a korty végében ott bujkál a kesernye, halványan, de érezhetően visszavesz az édesből, majd  a szárazpróba is hihetetlenül gazdag. Más értékek miatt, de ez is nagy olaszrizling. 90/100 pont.

VINA BELJE Graševina 2013 (Baranja, Horvátország)

Az illatok nem annyira buják, de szinte minden megvan benne, amit egy olaszrizlingtől elvárunk. Rétegzett, szépen nyílik, élénk gyümölcsök, pici virág, pici fűszer, van mélysége. Kortyban élénk, még élő, vibráló, érezni, hogy van benne robusztusság, nagy test, van tartása, hossza, szélessége. Jó anyag, jól kezelve, szép az egyensúly, a gyümölcsök, az intenzitás eleganciája, és még bőven van benne idő. Édes, citrusos, játékos, fűszeres, pici kesernyével a finisben. Ami jár, az jár. 92/100 pont.

FEIND Fahordós Olaszrizling 2013 (Balatonfüred-Csopak, Magyarország)

Kis fülledtséggel indít. Nagy borok után nehéz pálya. Illatában hordófűszer, pörkölt mogyoró, narancs és alma. Kortyban alkoholédesség és hordós jegyek, viszont kicsit rövidnek érezzük. A fajtajegyeket keressük, megoszlanak a vélemények, van benne rizlingesség, de valahogy több kellene az izgalomhoz. 83/100 pont.

KRAUTHAKER Graševina Mitrovac 2013 (Kutjevo)

Egy klasszikus kedvenc, a sorban nem ugrik ki, de nagyon szép, arányos bor. Alma, érett citrusok, a háttérben fűszeresség, bodza és vilmoskörte a kortyban. Kell neki idő, nyílni és hozza is szépen az újabb impulzusokat. Barack és citrusok, főleg grapefruit jön tovább, enyhe fűszeresség, mineralitás. Arányos, kedves, behízelgő, szép bor, élmény. 89/100 pont.

Már kezdtünk aggódni, annyira rendben ment minden, szépek a borok, jókat beszélgetünk, nincs hiba. De miért is lenne? Az olaszrizling hálás fajta, Közép-Európa az otthona, a borászoknak ezzel a fajtával van talán a legtöbb tapasztalatuk. Biztosan vannak klónbeli, területbeli, felfogásbeli különbségek, de éppen az a szép, hogy elbírja. Mindenkinek lehet saját olaszrizlingje...