Kérem Várjon!
Cikkek
Nem csak pinot noir
Az Etyeki Kúria 3 évre előre tervez
Ercsey Dániel
2018 November 02.

Az elmúlt másfél év a nagy, ámde csendes változások éve volt az Etyeki Kúriánál. Egyrészt a birtok ikonikus vezetője, Matolcsy Sára visszavonult, másfelől az eddig ugyan nem titkolt, de nem is reklámozott kapcsolat az Esterházy borászattal nyílt titokká vált, a címkéken is kommunikálják, mi több, közös eseményeket szerveznek a nagyérdeműnek. No meg lassan, de biztosan felzárkózik a birtok életében Etyek mellé Sopron, majdhogynem ők a legnagyobb, leginnovatívabb soproni szereplők a piacon, mindezt úgy, hogy a törvények értelmében a soproni boraikra nem írhatják rá, hogy soproni, hiszen a feldolgozás Etyeken történik.

Túl ezen az apró problémán, hatalmas sikerként könyvelhetik el, hogy megoldották a belépő borok esetleges beszorulásának problémáját, ez lett a Pláne gyöngyözőbor család. A White és a Rosé tételek jó eséllyel kifutnak ősz végére, de miután minden évben 3 lehetséges forgatókönyvvel készülnek a pincénél, elképzelhető, hogy a betervezett növekedés mégsem valósul meg, akkor viszont ezeket a borokat szaturálva születnek meg az évjárat nélküli Pláne borok, amik éppen a karácsonyi, újévi szezon előtt kerülnek a boltokba, méghozzá a pezsgők mellé, hiszen Magyarországon nincs külön polca a tradicionális pezsgőknek, így a készleteket olyan gyorsan söprik ki a buborékra vágyó szezonális vásárlók, hogy a pincészetnek pislantani sincsen ideje. Nem véletlen, hogy idén már 40.000 palack Plánét terveznek, ami már jelentősnek mondható az 52 hektárról lassan évi 500.000 palackot előállító borászatnál is.

A borászat épülete Etyeken (fotó: Ercsey Dániel)

A főborász (Mérész Sándor) személye változatlanul garanciát jelent a minőségre és a saját nevével fémjelzett alacsony palackszámú tételek a kísérletezésnek is teret engednek, miközben a birtok folyamatosan várja a borturistákat, részt vesz Etyek és a szőlőhegy életében és immár a birtok vezetése is etyeki kézbe került Nagy Vince személyében, a helyi birtokok közül talán egyedüliként.

Vendéglátás etyeki módra (fotó: Ercsey Dániel)

A kóstolóteremben ülve azon gondolkodtam, vajon hány olyan borászat van ma Magyarországon, ahol nem csak a borokat és a hozzá járó falatokat lehet megvásárolni, de a tételek különböző kiszerelésekben (van 0.375 is!) is elérhetőek és emellett a különböző színű díszpárnáktól a galléros pólókon át az ajándékkártyáig mindenféle logózott terméket is hazavihetünk, ha szeretnénk. Számoljon utána mindenki, a megfejtéseket a facebookon várjuk! Addig is álljanak itt a kóstolási jegyzeteim, hátha éppen ezekkel csinálok kedvet az Etyeki Kúria felkereséséhez.

Díszpárnák (fotó: Ercsey Dániel)

Kóstoltuk

Pláne White

Friss ill érett szőlővel, pici citrussal, fehér virágokkal, körtével, almával. Közepes test, eléggé bor-szerű anyag, széles korty, élénk savakkal és szép felhabzással. Zamatos, jól iható, szuper! 87/100 pont

Pláne Rosé

Illatában citrusok és piros bogyós gyümölcsök. Kerek, jó savú, telt és gyümölcsös, hosszú lecsengéssel. 85/100 pont

Mérész Sándor Projekt Zenit 2017

Visszafogottan ásványos illat, inkébb a krétás vonalról. Nagy test, kerek és elegáns savkészlet, az ízképben menta, körte, mandarin és egy izgalmas élesztős jegy. Engem egy kicsit Burgundiára emlékeztetett. 88/100 pont

Sauvignon Blanc 2017

Pici egres és déligyümölcsök az illatban. Jó savak, közepes test, vibrálóan elegáns karakter. Az ízben hűvös elegancia, menta, körte, citrusok, egres, ásványosság. A korty a végén pici kesernyével búcsúzik. 87/100 pont

Chardonnay 2016

Illatában pici fás jegy, érintésnyi kukorica, vaj, alma. Kóstolva szép mineralitás, a vajasság itt is megjelenik, mellette fehér húsú gyümölcsösk, főleg alma és körte. Telt és széles, jó savú, hosszú lecsengésű tétel. 88/100 pont

A kóstoló első fele már az asztalon (fotó: Ercsey Dániel)

Red 2016

Illatában meggy, meggymag, szegfűszeg. Kóstolva közepes test, jó savak, pici fa, meggy, fűszerek, fekete cseresznye. Nagyon jól iható vörösbor a mindennapokra. 86/100 pont

Pinot Noir 2016

Illatában pici avar, szilva, cseresznye, ribizli. Kóstolva közepes test, élénk savak, rengeteg piros bogyós gyümölcs. Elegáns és jól iható, felbukkan benne egy érzéki cukorkás ízjegy is. Nagyon pinó szerű szerkezet, hosszú lecsengés. 89/100 pont

Kékfrankos 2015

Visszafogott illat piros és fekete bogyós gyümölcsökkel vegyesen. Kóstolva szuper savak, rengeteg gyümölcs, közepes test és feszes tanninok. Vibráló, élő tétel, abszolút osztrák stílus, vagy ha úgy tetszik Sopron modern arca. 90/100 pont

Programajánló
2018. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2018. 11. 10. 16:00 - 0:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
2018. 11. 10. 16:00 - 23:55
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
2018. 11. 19. 18:00 - 21:00
Balkán Bisztró Pécs, Ferencesek u. 32.
20
2018. 11. 20. 18:30 - 20:55
CEWI (Hotel Zenit) Budapest, Apáczai Csere János u. 7.
21
22
23
2018. 11. 23. 9:00 - 18:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
24
2018. 11. 24. 8:00 - 18:00
Villányi borvidék Villány, Több helyszínen
25
26
27
28
29
30