Kérem Várjon!
Cikkek
Miénk? Övék?
Két bor: ZELNA Olaszrizling 2015 (Balatonfüred) és TASSILO Grüner Veltliner 2015 (Wachau)
zoranka
2016 September 15.

Van két fajta. (Van ilyen sok KK Európában...) Hozzánk az olaszrizling áll közelebb, abból készül a fröccs alapjáraton, míg az osztrákoknál a veltelini a nép bora. Az is. De mindkét fajta többet tud. No meg mindkettőből van a szomszéd kertjében is. Kóstolni szeretjük mindkettőt, főleg ha ráakadunk értékes újdonságokra. Rövidjelentés.

ZELNA Olaszrizling 2015 (Balatonfüred)

A Zelna talán még a kevésbé ismertebb márkanevek közé tartozik az északi parti pincészetek közül, de érdemes odafigyelni a tucatnyi hektáron gazdálkodó fiatal borászatra.

Olaszrizling. Welschriesling.

Az illat közepes intenzitású. Szép, tiszta, gyümölcsös. A korty zamatos, telt. Itt is a szép gyümölcsösség, alma, barack a hangsúlyos, halvány ásványosság a háttérben. Jól eltalált arányok. Utóízben pici borsos fűszeresség. Van benne kis játékosság, izgalom. Szépen nyílik a pohárban, egyre kedvesebb az illata. Telt, jó anyag, jó inni.

1900 forint a pincészetben. 87/100 pont.


TASSILO Grüner Veltliner 2015 (Wachau)

A Weingut Müller egy kilencven hektáros birtok, Kremstal és Wachau borvidékeken. A Wachau térségéből származó borok jönnek ki Tassilo márkanéven. Számomra eddig ismeretlen volt.

Grüner Veltliner. Zöldveltelini.

Azt olvastam, 893 óta van szőlő az ültetvényen. Hm. Ez hagyomány volna, ugye? Könnyed, tipikus osztrák illattal, pici bors, sok gyümölcs. Barack, citrusok, kovakő, jó a szájban is, van lendülete, szépen nyílik ez a bor is a levegőn. Egy fárasztó nap után örömmel kortyolnék belőle 1-2 pohárral. Szépen formált bor, de különlegességet nem mutatott.

Kábé 10 eurós tétel. 86/100 pont.