Kérem Várjon!
Cikkek
Kékfrankos a fehérek felett
Dél-Balaton a Kalamárisban
szabogabi
2016 February 15.

Már egy ideje kallódik itt ez a beszámoló, a print verzióval annyira behavazódtunk, hogy alig marad idő webre tölteni. Viszont a Kalamáris Borbisztró és Vinotéka Szabó Zoli tematikusában dél-balatoni borokat kóstoltunk nem is olyan rég, méghozzá teltházzal. Nem titkolhatom, hogy elfogult vagyok. Én balatoni lánynak születtem és ott is nőttem fel, bár szőlővárosom – egyelőre - nem része a Balatonboglári borvidéknek.

Törley Chapel Hill Pinot Grigio

A nyitó tétel egy pezsgő. Évjáratmegjelölést nem látok a palackon. Szép szalmasárga színű, tiszta és visszafogottan illatos. Illatában a krémesség dominál. Kortyban kicsit lomhának tűnt, amin az erőtlen buborékok se segítettek. Könnyed pezsgőnek ígérkezett, amit szófogadóan be is tartott, talán egy kis frissesség azért hiányzott.

Légli Ottó 333 cuvée 2015

Az év 333. napján megjelenő újbor. Illatban nagyon kedves. Arra tippeltem: Irsai Olivér és királyleányka biztos van benne. Színe eléggé halvány. Ízében is a citrusos ízek viszik. Sajnáltam, hogy a behízelgő illat után a korty kicsit üres. Ez a bort nagy melegben kis szódával biztosan szebb arcát mutatná, és szívesebben fogyasztanám, mint egy téli estén.

Bujdosó Cirkáló 2014

Citrusos grapefruitos illatban az évjárat is megbújik. Intenzív savak mellett a test nagyon vékonynak tűnik. Leginkább egy kecskesajt mellé tudnám elképezni, de nem az önmagában ívós faja.

Légli Ottó Gesztenyés Rajnai Riesling 2013

Illatában a zöldes reflexek is azt igazolják, hogy ez a bor még pár évig biztosan érlelhető. Illatban elsőre a hordó mutatja magát. Jönnek a fajta jegyek is körte, grapefruit, enyhén petrolos. Érződik, a minőségi alapanyag használat, de az alkohol az egyensúlyt megbontja, kicsit kilóg. Ételhez jól párosítható.

Konyári Rozé 2015

Különösebben nem vagyok egy nagy rozé barát, persze egy rozé fröccs mindig áldás. Ez a bor valamiért mégis megfogott. Már színe is kicsit inkább lazacos, mint rózsaszín és nem is túl élénk. Illatában nagyon friss eper, menta. Egyszerre édes és hűvös. Nagyon kellemes arányokkal viszonylag hosszú lecsengéssel. Nagyon szerethető és elegáns rozé. Egy kevés szén-dioxidot elbírt volna, de így is tetszett.

Ikon Shiraz 2013

Közép intenzív rubin szín. Sokkal inkább a hordófűszerek adják meg a karakterét, mint a gyümölcsök. A 13 % alkohol nem tűnik túlzónak, de a beltartalom és a test mégsem bírja el, kicsit itt bomlik az egyensúly. Időt kell neki adni, akkor kicsit többet mutat meg magából.

Konyári Jánoshegyi Kékfrankos 2013

Illatban is érezni, hogy nem csak árkategóriát váltottunk. Összetett pirosbogyós-gyümölcsös, finoman fűszeres, nagyon egyensúlyos bort ígér az illata. És a korty se okoz csalódást. Pontosan azt kapjuk, amit várnánk. Elegáns rétegzett kékfrankos, jó hordóhasználattal.

Bujdosó Katamarán Cuvée 2011

Szabó Zoli véleménye szerint ez a bor kissé túllépett már a csúcsán. Illatban tényleg érződik a fáradtság, ízben még egész jól tartja magát. Viszont a hordó már szépen besimult és a gyümölcsök is még élvezhetők. Édes szilva, kávé és étcsoki. Ne várjunk vele sokáig.

Ikon Evangelista Cabernet Franc 2011

Illatban hecsedli lekvár, és alkoholédesség dominál. A barrique illatok is jönnek, kávé, enyhén dohány. Az alkohol számomra levon az élvezeti értékéből, nagyon eluralja megbontva az egyensúlyt. De érződik, hogy gazdag, tartalmas anyag, ami öregedése ellenére még élvezhető.

Az egyértelmű, hogy ebben a borrégiónkban is van potenciál. Sokan vitatkoznak, hogy az északi vagy a déli part a szebb. Mi viccesen azt szoktuk mondani, hogy persze hogy a déli onnan szebb a kilátás. A Dél-Balaton sajnos sokat vesztett fényéből az alatt a pár tíz év alatt is amióta az életem része, és őszintén remélem lát még jobb napokat is ez a régió. Remélem, sokan felfedezik, hogy nem csak a Kistücsök van a déli parton, sok bort lehet és kell még megkóstolni itt is.