Kérem Várjon!
Cikkek
Kék és zöld és felhő
Rumkóstoló a 19-ben
Váncsodi József Oberon
2020 April 01.

Talán az volna az igazi kegyelmi ajándék, ha a jó sorsú újságíró mindig olyan földrajzi területen írhatná meg beszámolóit, ahonnan az ital származik, amellyel éppen bíbelődik. És elfogadhatóak az áthallások is: amikor a koordináták nem azonosak, ámde a világ lenyomata jelentősen hasonlít az eredetiéhez

Mottó:

„Éjkék harangok
A csenden túl
Kegyelmezz, gyönyörű gyilkos,
A szívembe szúrj”

Bár a Karib térségben eleddig sosem jártam, mégis arra asszociálok, ahogy szobám ablaktábláin átbámulva a mahagónira pácolt hintaszék tetszhalott tétlenségét és a mindig nyughatatlan, forró szélben táncoló banánpálma, plasztik tapintatú, fragmentálódott leveleit figyelem tűnődve.

Ha őszinte akarok lenni, ezt szeretem igazán: amikor egy szöveg írni kezdi önmagát, dolgozik, és nem enged el, holott egyetlen leütés sem esett még; és ezt minden szövegre örökérvényűnek értem. Amikor két beszélgetés között, a botrányosan meleg tengervíz sósságában, a folyton hulló, de soha el nem fogyó viaszos levelek nemtörődömségében, a pálmafák valószerűtlen és felfoghatatlan égbe törésében ott van. Ez dolgozott bennem a délelőtt frissítő merülésében is, amikor a medence feszített tükrű kékje egybeért a tenger zöldjével és a felhő fehér gomolyával; a lélek készült, bár a test még erőtlen volt. Ezek a „szerelemszövegek”, amelyek kis szerencsével otthonukra találnak az Olvasó lelkében, ahogy a szemein át a mélybe szivárognak!

Ugyanakkor aggodalom is egyben: hogy lehetséges-e a frangipanik közötti bolyongást igazán hitelesen megírni. A fáét, amely sehol sem szereti a maradást, ezért mindenütt kinő, amely ötszirmú virágát hajdanában a rosszéletű nőknek adták, akik férjeket csábítottak el, amelyet jobb a türkiz víztükörre tenni, hadd vigye az örvény, amerre csak akarja. Vagy még nehezebb az illatát betűvé gyúrni, amely egyazon pillanatban borít lázba, ösztönöz hitszegésre és élethosszig tartó hűségre, amelyben egyszerre fedezhető fel a legszebb parfüm eleganciája és a tünékeny, a törékeny, a végletekig véges lét elmúlása és az enyészet ernyedt rothadása.

Az asszociációval – hogy a szöveget behuzalozzam a tárgyába –, jól párhuzamba hozható a rum, különösen a francia stílus. A rummal kapcsolatban valahogy azt érzem, hogy azon ritka italok egyike, amellyel egyaránt lehet flörtikézni, kócos kis romantikák tejfog-harapásai után ácsingózva, halálosan szerelembe esni, vagy keseregni azután, amely végérvényesen elveszett, és nincs, ki többé megragassza. – mindegyik szerepvállaláshoz találtunk megfelelő párlatot a legutóbbi rumkóstolón, amely a 19 Bar&Shop-ban zajlott. A hagyományokhoz hűen az est házigazdája, a derű és az életigenlés kapitánya, a bár tulajdonosa, Rektenvald Attila, a kóstolás szakmai vezetője, a rumadmirális Németh Zoltán, a www.whiskynet.hu munkatáras volt.

A kóstolósor szerelmi asszociációkkal:

(Javasoljuk a tételek mellett a hashtagelt dalok felkutatását, a párlatokkal történő összekapcsolásukat; a záró videóhoz pedig derűt kívánunk! – a szerk.)

#1 Beach House White Rum

Alkohol 40%, Érlelés: nincs, Származási hely: Mauritius

#hetes #honeybeast

Ha létezik randibor, akkor ez a tétel a randirum! Ha nem keltenék vele megbotránkozást, azt írnám az egyéjszakás kalandok optimális társa, a nagyotmondások kontyalávalója. – de ezt mégsem írom azért! Naná, hogy egy francia típusú, friss, cukornádléből készült párlat. És naná, hogy fehérrum, de ezt most nem rójuk fel neki, mert fűszeres, virágos, gyümölcsös jegyeivel az ujja köré csavar bennünket.

Talán mindnyájan emlékezünk a kb. 3 évtizedes kommersz fehérrum bullshit-re, amikor az ideálisan elhelyezett reklámspot azt sugallta, hogy, ha fehérummal dajkáljuk a sebeinket, akkor megtörténik velünk a minden. Benyeltük. – csúnyán! Azért a kóstolósor indító tételünk kapcsán másról lesz szó, és anélkül, hogy ezt a vonulatot temetnénk, ezekről az italokról tudható, hogy a lepárlást követően a kötelező pihentetésen túl semmilyen hordós érlelést nem kapnak, ennek köszönhető a fehér, azaz áttetsző színük. Ugyanakkor a parfümbombák is, szóval egy jól elhelyezett fehérrum optimális lehet egy nyári teraszon, egy vérlázító koktél alkatrészeként, vagy fül mögé simított parfümként a tarkószegleten-harapás előszobájában. Esetünkben a fűszerekkel és gyümölcsökkel macerált, francia típusú fehérrum prémium kategóriájú, így válasszunk mellé flörtpartnert is!

Szín: víztiszta.

Illat:    Komplex, amelyben narancs, grapefruit, licsi vibrál, utóbbi kapcsán bodzavirágra asszociálunk. Az elegáns illatban gyömbér és dohány bujkál.

Íz: Intenzív, vibráló bodza, mindent elhiszünk neki.

Lecsengés: hosszan zeng a szánkban, gyümölcsössége édes koszorúba fonva az emlékét.

#2 Admiral Rodney - HMS Royal Oak,

Alk. 40%, Érlelés: amerikai fehér tölgyfahordó, 7 év

#gondolnékrád #ákos

A tétel lepárlása Coffey-féle oszlopüstön történt, amely kapcsán kerek, letisztult és elegáns párlat készült, ezt követően 7-12 évet érlelődött bourbon hordóban, ennek okán szép, ámbra színe lett. Illetve, ahogy látható, a kormegjelölést mindig a legfiatalabb alkotóelem érlelési ideje adja. Angol stílusú rum.

Szín: Világos ámbra

Illat: Büszke, magabiztos, akár egy érett szerelem lehetősége. Trópusi gyümölcsök csábító illatát érezzük, amely mellé megérkezik a tölgyfa illata is a hosszú érlelésnek köszönhetően.

Íz: Dohány, csokoládé, vanília aroma a tölgyfahordós érlelés hatására.

Lecsengés: Hosszú és komplex, amelyben változó intenzitással édességet, fűszerességet és karamellt érzünk.

#3 Goslings - Family Reserve

Alkohol: 40%, Érlelés: nincs adat

#szerelmesdal #vadfruttik

Az angol típusú rum vegyes megoldással, rézüstben és oszlop lepárlóban készült, ennek és az érlelésnek köszönhetően egy igazán mély és komplex ital keletkezett, amelyet butterscotch jelzővel szokás iniciálni, tekintettel a vaníliás és karamellás illat- és ízjegyekre. Amúgy az italt a lepárló zászlóshajójaként tartják számon. A palack meglepő, egyöntetűen megosztja a kóstoló közönségét, viszont a giccsbe hajló külcsín szép belbeccsel kárpótolja kóstolóját.

Szín: Sötétarany.

Illat: Intenzív vanília, fahéj, dió, trópusi gyümölcsökkel körbe rakva.

Íz: A már említett vaníliás és karamellás ízek vibrálnak a nyelvünkön.

Lecsengés: Hosszan kitartott lecsengés.

#4 Diplomático - Single Vintage 2005,

Alkohol 43%, Érlelés: 12 évet érlelődött bourbon és single malt whiskys hordókban, finish: spanyol sherry hordóban, 1 év

#vérnász #kimnowak

Kis képzavarral single malt-nak is nevezhetjük a párlatot, ugyanis a rum egyetlen lepárlásból származik, amely körültekintően válogatott viszkis hordókban pihent, hosszú időn keresztül, majd a végső csavart sherry hordós finishsel kapta meg. Eredetvédett, 100%-ban rézüstben lepárolt, venezuelai rum.

Szín: Mély, óarany.

Illat: Gazdag, csokoládé, kávé, vanília, karamell és érett gyümölcsök illata.

Íz: Ízében dominálnak az érett gyümölcsök, keserű csokoládé és krémes vaníliás karamell íze tölti ki a szánkat.

Lecsengés: Hosszan és kitartóan vibrál a szánkban, az említett ízek örvénylésében.

#5 Plantation - Trinidad 1997 Single Cask,

Alkohol: 45,2%, Érlelés: 15,5 évet ex-bourbon hordó, trinidaidi lokációban, 6 év Ferrand cognac hordóban, majd 4 hónapot a Kilchoman lepárló hordójában, franciaországi lokációban.

#avonatnemvár #demjénrózsi

Már a párlat megnevezéséből látható, hogy egy bonyolult üggyel állunk szemben érlelés tekintetében, akárha egy halálos szerelem végére szeretnénk pontot tenni. Eleve hosszú múltra tekinthetünk vissza, amely esetében a meglepő fordulatot a füstös viszkihordós befejezés hozza. A gyanútlan kóstoló már az illatban megneszeli a füst jelenlétét, de olyan haloványan, hogy nem tereli el figyelmünket, azonban a hordó-hatás a korty lecsengésében igazán dominánssá válik, a párlat emlékét finom füstfátyolba burkolja. Éppen, mint akit a pályaudvarról kifutó vonat füstje megcsapott, amely elindult, a soha-vissza-nem-térés párhuzamosán…

Szín: Sötét, bronz

Illat: Az első füstös szenzáción túl citrusba fordul, amely visszafogott dominanciával nyílik fel, ezen túl feketebors és vajkaramella táncol az orrunkban.

Íz: Meglepően krémes, összetett íz tölti ki a szánkat, amelyben egyszerre próbálnak dominálni a hordók és éghajlatok, körte, barack, vanília és szerecsendió egyaránt megjelenik a nyelvünkön, amely határozottan és végérvényes átadja magát a füstös malátázott gabona ízjegyeinek.

Lecsengés: Igazán hosszan lecsengő, különlegesen izgalmas párlat, amely végül ellentmondást nem tűrve füstbe csavarodik.


Fotókredit: Andrási Máté

Adataink pontosságát a www.whiskynet.hu oldalon ellenőriztük.


Címkék
Programajánló
2020. Május
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
2020. 05. 05. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
6
7
8
9
10
11
12
2020. 05. 12. 20:00 - 20:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
13
14
15
16
17
18
19
2020. 05. 19. 20:00 - 22:00
Pécsi Borozó Pécs, Zoom.us
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31