Kérem Várjon!
Hírek
Jótékony Rovinhud
bori
2019 December 18.
Az Etyeki Kúria Borgazdaság, a Laposa Borbirtok, a Patricius Borház, a Vida Családi Birtok és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet összefogva vett részt a Temesváron megrendezett Rovinhud Wine Show jótékonysági borrendezvényen. A teljes befolyt összeget, 23 500 eurót a Ceva De Spus egyesület a Temesváron és Romániában élő sérült emberek életminőségének javítására fordítja. 

A Rovinhudot a temesvári Szövérdfi-Szép Zoltán hozta létre kettős indíttatásból: egyrészt szeretett volna egy nívós, minőségorientált borrendezvényt létrehozni hazájában, másrészt mindezt nonprofit jótékonysági alapon működtetni, hogy segíthessen az arra rászorulókon, melyre a találó névválasztás is utal.

Szövérdfi-Szép a Ceva De Spus egyesületnél dolgozik, melynek célja a sérült emberek egyenjogúságáért és jogaiért való küzdelem. A csapat tagjai részt vesznek a rendezvény előkészületeinek szervezésében, valamint dolgoznak magán a Rovinhudon is, a jegykiadástól, a jégkiosztáson át a pohármosásig minden feladatot ellátnak, elsőként érkeznek és utolsóként távoznak.

A rendszerváltás előtt a romániai állami intézetekben uralkodó embertelen állapotok híre bejárta a világot, és bár rengeteg pozitív változás történt, a sérült emberek sajnos a mai napig rendkívüli diszkriminációnak vannak kitéve, az őket segítő szociális és infrastrukturális hálózat rendkívül alulfejlett. A sérült emberek egyenjogúságáért küzd a Ceva De Spus egyesület.

A Rovinhudon résztvevő borászatok kiállítói hozzájárulást és boraikat ajánlják fel, a nemzetközi borszakértők jótékonysági alapon tartják a meghirdetett mesterkurzusokat, a látogatók pedig belépőt vásárolnak. A Rovinhud teljes árbevételét minden évben meghatározott célra fordítják: idén egy harmadik apartmant terveznek felújítani, hogy újabb fogyatékkal élő emberek költözhessenek az állami intézményekből új, meghitt otthonba.

A rendezvényt az indulás éve, 2015 óta a nemzetközi borszakma olyan jelentős személyiségei támogatják jelenlétükkel, mesterkuzusok megtartásával, mint Jancis Robinson, Caroline Gilby vagy éppen Elizabeth Gabay. Idén a mesterkurzus előadói közül külföldről Caroline Gilby, Darrel Joseph és Rod Smith érkezett, míg a helyi szakma képviseletében Kormos Zoltán, Szakács-Orha Imre és Ádám Előd adott elő.

Nagy Vince, az Etyeki Kúria kereskedelmi vezetőjének tapasztalatai: „A Rovinhud a személyes történetekről, az emberi találkozásokról szól. Minden mesterkurzuson bepillantást kaptunk egy-egy életútba, de a legközelebbről Tibit történetét ismerhettük meg. A Ceva De Spus egyesület tagjaként Tibi egy a három ember közül, akik beszélnek magyarul, a rendezvény mindhárom napján folyamatosan biztosította, hogy a jegesvödör tele, a köpőcsésze pedig üres legyen. Megosztotta velünk, hogy több éves munka után felújította a házat, melyet örökölt. Feleségével, aki szintén segédkezett a Rovinhudon, mindketten dolgoznak és idővel gyermeket is szeretnének vállalni. Lenyűgöző volt látni, hogy milyen küzdőszellem és büszkeség van benne, hogy úgy gondolja a fogyatékossága nem jelenthet akadály. Megható és megtisztelő volt vele beszélgetni.

A vezető romániai borászatok tételei mellett a kereskedők asztalainál külföldi borokat is kóstolhattak a résztvevők. A 2019-es Rovinhudon öt magyar pincészet – az Etyeki Kúria, a Laposa Borbirtok, a Patricius Borház, a Vida Családi Birtok és a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - úgy döntött, hogy közösen támogatják a rendezvényt és elhozzák Magyarország öt borvidékét egy hétvégére Temesvárra, Románia egyik legfontosabb borszakmai eseményére.