Kérem Várjon!
Cikkek
Három furmintról, plusz még egy
Furmint Február nagykóstoló 2020
Pécsi Borozó
2020 February 11.
Ott voltunk szerkesztőségileg az idei Furmint Február nagykóstolóján a budapesti Mezőgazdasági Múzeumban. Standdal, újságokkal, sőt borokkal, ahogy kell. Mi csak színesítettük a közel száz magyar pincészetet felvonultató mezőnyt, horvát, szlovén és szlovák furmintokkal helyeztük közép-európaibb kontextusba a fajta ügyét. Három szerzőnk megírta az este kedvenceit, nem volt könnyű kétszáznál is több borból választani.

Árpád-hegy Pince Zafír-dűlő Furmint 2017 & Király-dűlő Furmint 2018

Ahogy a régi mondás szerint "Szerencs Hegyalja kapuja", úgy volt nekem a szerencsi Árpád-hegy Pince két remek bora "kapu a Furmint Február univerzumába". Varkoly Ádám, aki 2010 óta készíti saját borait édesapja, Varkoly István nyomdokain haladva, két nagyon szép tétellel lepett meg minket.

A Zafír dűlő Furmint 2017 60%-ban zempléni tölgyfahordóban, 40%-ban pedig tartályban lett érlelve. Magát a Zafír dűlőt lösz és barna erdőtalaj jellemzi, magas perlit tartalommal. A bor illatában elegáns fajtajelleges, sárga húsú gyümölcsökkel, trópusi gyümölcsös reflexekkel, őszibarackkal és leheletnyi sóssággal párosulva,amely a zempléni tölgyfahordó fűszeres jegyeivel izgalmas összhangban teljesedik ki. A korty vastag és intenzív, az édes gyümölcsökön kívül egyszerre fűszeres és sós.

A Király dűlő Furmint 2018 már teljes egészében első töltésű zempléni tölgyfahordóban érlelődött 6 hónapig (fele 500 literes, fele 220 literes hordóban). A talaj ezen e területen teljesen más: vörös agyagos ,ásványos nyiroktalaj, riolittufával  A bor illata izgalmas sós-ásványos, érett fehér húsú gyümölcsök intenzív aromájával, körtével, krémes ízzel, amelyet a zempléni tölgyfahordó fűszeres jegyei egészítenek ki nagyon elegánsan. Feszes savak és hosszú lecsengés jellemzik ezt a tételt.

Mindkettő bort ajánlom önmagában is, de kitűnő párosítás lehet grillezett ételekhez (például bárány, borjú) vagy füstölt halakhoz.
Varkoly Ádám 2017-ben fiatal tehetségként Gál Tibor Emlékdíjat kapott, amire méltán lehet büszke. Várjuk Ádám újabb borait, addig is legyen szerencsénk ezzel a két nagyszerű szerencsi furminttal.

 (Novák Barna)


Obzidian Bormanufaktúra Furmint 2015

Nehéz feladat egy bort kiemelni a 11. Furmint Február Nagy Kóstoló kínálatából, hiszen (ismét) megannyi izgalmas és különleges tételt kóstolhatott a nagyérdemű a furmint pezsgőktől a száraz szamorodnikon át az aszúkig. Egy olyan bort mutatnék be, ami őszintén meglepett, ez pedig nem más, mint a hercegkúti Obzidian Bormanufaktúra 2015-ös félédes furmintja (alk. 13%, cukor 29 g/l, sav 6.3 g/l).

Battonage vagyis seprőfelkeveréses technikával készült és 8 hónapot töltött hordóban. Trópusi gyümölcsök és érett barack, a krémes és selymes, arányos szerkezetű korty egy kis fanyarsággal köszön el. Ugyanitt gyöngyöző furmintot is kóstoltunk, ami zseniális ötlet mert egyrészt kompenzálhatja a 2018-as év nem túl szép savait, másrészt helyettesítheti a fröccsöt. Márciusban kerül majd forgalomba.

(Tüske Gyöngyi)


Filep Borászat - Közép-hegy dűlő - Furmint 2018 (Tokaj-Hegyalja)

Terület: 0,37 hektáros parcella a Közép-hegy dűlőben, Mád és Rátka határán. Korábban a hivatalos neve Hold-völgy és Holt-völgy dűlő volt, illetve a 2019 évjárattól újra Hold-völgynek fogja nevezni a hegyközség. Alapkőzete kemény, kovásodott riolit, a rajta kialakult talaj vékony, agyagos, a lejtő felső részén alig művelhető, hiszen az alapkőzet a felszínen vagy ahhoz nagyon közel található. A telepítés a ’80-as évek elején történt. Jelenleg középmagas kordon művelésű ültetvény.

Borkészítés: Szeptember 8-án szüretelt, tökéletesen egészséges, érett, de nem túlérett fürtök. A szőlő bogyózást követően, kíméletesen lett feldolgozva Kossuth-présen. A must egy éjszakán át ülepítve lett, így finoman opálos mustot kaptunk. Spontán erjesztés hordóban, majd az első fejtést követően fél éves érlelés 500l-es, negyedik töltésű tölgyfa hordóban (Dallos Kádár - Szőc). 1 hordó a teljes mennyiség. Palackozás 2019 nyarán végszűrés nélkül.

Bor: Vulkanikus tüzérség készíti elő a támadást, bizony az orrban egyértelművé válik, hogy ez egy tőrőlmetszett tokaji-hegyaljai minerális generális. Magyarán pattog a kovakő, az ásványok áradnak tanítható módon. Ez a bor a talajról szól, arról, hogy a kovásodott riolitból egy negyvenéves ültetvény mit tud megjeleníteni. Terroir-bor a javából, nincs kérdés, itt válaszok vannak. A mélyről gyökerező ásványosság egyenessége jelenik meg az illatban, némi citrusokkal, kicsi zöldalma, apró körte, fehérborssal egyetemben, virgoncak a savak, a hordójegyek minimálisak. A zamatban sem csalódunk, ott is ez a képlet. Harmonikus és egyöntetű ez a bor, közepesnél picit hosszabb lecsengéssel, amelyben szintén az ásványok viszik a prímet.

(Nyulasi Gábriel István)