Kérem Várjon!
Cikkek
Elegancia mindenekelőtt
2008 utolsó kóstolója: Bordeaux
zoranka
2009 January 09.

December utolsó előtti napján látott bennünket vendégül Evelyne & Erhard Heumann a siklósi Heumann Pincészet tulajdonosai. Ezúttal azonban nem Heumann-borokat kóstoltuk (vagyis a kötelező program lefutása után már azokat is…), hanem kicsit behatóbban ismerkedtünk, milyen is Bordeaux. Azaz milyen a (felső-)középkategóriás bordói, hiszen javarészt a 20-30 eurós tartományból kóstoltuk a borokat - ez ma Villányban talán a kicsik felső, a nagyok felső-középkategóriája.

Egy nagyon jól összeállított sorral várt ránk a Heumann-család egy hűvös decemberi estén. Előzetesen csak annyit árultak el: mivel említettük nem túlzott jártasságunkat Bordeaux ügyében, ezért szerveznek egy kis kóstolót, hogy közelebb kerüljünk ehhez a borvidékhez.

Erhard Heumann (Fotó: Wéber Tamás)

Erhard Heumann (aki civilben a bankszektorban tevékenykedik, hol másutt is dolgozna egy svájci!) sokat mesélt és közben arra gondoltam, hogy milyen jó lett volna a nyolcéves német nyelvtanulást komolyabban venni. De azért így is sokat tanulhattunk, én bizonyosan.

A sor 2005-től indult vissza egészen 1989-ig, és elsősorban nagyjából azonos kategóriájú és árfekvésű borok kerültek a pohárba. Az utolsó előtti azonban dugós volt sajnos, így Erhard a pince mélyéből előhúzott a végére, zárásként egy Haut-Briont. Nem panaszkodtunk. Sokat beszélgettünk, későn értünk haza.

 

Chateau Monbrison 2005

Grand Vin de Margaux

Elsőre picit zártnak tűnik, de a pohárban egyre szebb. Feketeribizli jön egyre intenzívebben, édes, érett, fűszeres gyümölcsök. Nagyon fiatal még, ez kitűnik. Kortyban még inkább. Erőteljesek a tanninok, ugyanakkor mégis valahogy nagyon simulékonynak tűnik. Szép egyensúly van itt kialakulóban, nagyon sok anyag, gazdagság van benne, a savak jók, nem gyengék, és ezzel arányosan jelentkezik az alkohol is. Nagyon sok gyümölcs, áfonya és ribizli dominánsan, de van benne kis csokisság, nem túl édeskés, de mégis behízelgően tartalmas, erőteljes és elegáns egyszerre. Nagyon szép, hosszú a korty. Tudom, hogy fiatal még, de mármost nagyon jólesik. Van még ideje bőven, jó lenne belőle egy ládányi kitapasztalni a beérését.

Nálam 94 pont.

Beszerzési ár: 21 € (előjegyzés)
Jelenlegi ár: 49.99 $ (www.bottleshop.com)
Wine Spectator 94 pont
Web: www.chateaumonbrison.com

 

Chateau Phélan-Ségur 2005

Saint-Estephe

Van valami melegség az illatában. Idő kell neki, jó megfigyelni, ahogy kibontakozik. Nem annyira lehengerlő, mint amennyire az egyensúly sugárzik belőle. A test is nagyon harmonikus és összhangban van az illatokkal. Jól jön belőle a cabernet sauvignon, szép érettség, kis fűszeresség, semmi éretlen, semmi zöld. Viszont ha nem is rövid, de jelen állapotában nem túl hosszú. Fekete szeder és ribizli, ha ki kell emelni valamit. Erhard Heumann szerint lassabban érő bor, amit nagyon fiatalon kell kóstolni vagy csak inkább a tizedik éve felé érdemes elővenni. Nem tudom, én még nem követhettem végig egy évjárat évtizedes érését, de van benne bizodalmam. Hiszen bontás után napokig úgy állt, mint a cövek, sőt. De aztán elfogyott.

Nálam 91 pont.

Beszerzési ár: 27 € (előjegyzés)
Jelenlegi ár: 13.500 Ft (www.bortarsasag.hu)
Wine Spectator 89 pont
Web: www.phelansegur.com

 

Chateau d’Aiguilhe 2000

Comtes de Neipperg
Cotes de Castillon

Nagyon erőteljesen kezdi az ismerkedést, izgalmas illatok. Sötét, tömény megjelenésű. Picit talán alkoholosnak tűnik és dől belőle a szilva és az aszalt áfonya. Aztán meg kávés-újhordós illatok is előbukkannak. Ízben is érezni, hogy az alkohol picit kilóg, határeset, de még belefér. Tömény bor, a merlot férfias arca. És kell bele az a húsz százalék cabernet franc is. Sok gyümölccsel és legalább annyi tanninnal felfelé tart még az ívelése. Szép fahasználat, szépen érlelt bor. Mindenből bőven van benne, de mégsem tűnik túlzásnak. Van benne egy kis villányiasság. Vagy csak nekem tűnt úgy…

Nálam 89 pont.

Beszerzési ár: 21 € (előjegyzés)
Jelenlegi ár: kb. 30 €
Wine Spectator 90 pont
Web: www.neipperg.com/index.php?act=1,12,1

 

Chateau Ferriere 2000

Grand Vin de Margaux

Számomra az este egyik meglepetésbora volt. Sötét, mélyvörös megjelenéssel kezdett be. Tetszett elsőre is. Aztán az illatok abszolút magukkal ragadtak. Nem nyílik elsőre, szépen adagolja magát. Cabernet sauvignon jön dominánsan, érett és telt. Kis csemege fűszerpaprika bolondítja meg a dohányos-bogyós világot, az illatot követi az íze is, nincs csalódás, visszaesés, sőt, még teljesebben, még komplexebben mutatja magát. Jó savak, visszafogott alkohol. Harmónia és elegancia. Piros bogyós, érett meggyes, ribizlis és kávés ízek kavalkádja, az édeskés erdei gyümölcsök mellett van egy kis keserűcsokis ízkíséret, és persze ellensúlyként a frissítő savak.. Ha beraknánk egy magyar 2006-os sorba, nem lógna ki, annyira sok élet van benne. Még 5-10 év biztos van benne.

Nálam 94 pont.

Beszerzési és jelenlegi ár: 30 €
Wine Spectator 93 pont
Web: www.ferriere.com

 

Chateau Sociando-Mallet 2000

Haut-Medoc

A kettőezreseket Haut-Medocban zártuk. Picit fülledten indul, de ez nem tart sokáig. Színben rubin és bíbor árnyalatok, illatban vanília és feketeribiszke. Szép, telt, arányos. Koncentrált, intenzív, kicsit harapósabb tanninokkal és nagyon szép, hosszú lecsengéssel. A tanninok picit éretlennek is tűntek, de sok más hibát nem tudtunk kipécézni. Fűszeres, gyümölcsös, a nyolc év meg se kottyant és még felfelé ível. Jól felépített bor, döntően a cabernet sauvignon érződik ki belőle – kis csípős paprikával és dohánnyal. De szép az avarossága is, mintha jönne kis eukaliptusz, ami jól vegyül a ribizlis-málnás alapízekbe. Gazdag bor, sok rétegű, sokáig lehet kóstolgatni, fejtegetni.

Nálam 93 pont.

Beszerzési ár: 25 € (előjegyzés)
Jelenlegi ár: kb. 64 € (www.1855.com)
Robert Parker 93 pont
Web: www.sociandomallet.com

 

Chateau Sociando-Mallet 1989

Haut-Medoc

A helyszín, a pincészet ugyanaz, csak ugrottunk 11 évet. A nagykorúságon túllépett bor kerül a pohárba, már betöltötte a tizenkilencet is. Szép színe van még, kis téglás-narancsos árnyalatok villannak fel. Egy elegáns, idősödő, ősz halántékú úriember. Már mindent tud az életről, de már nem izgatják az apró-cseprő napi ügyek. Kicsit filozofikus alkat lett, a legjobb vele egy hosszú téli estén, a kandalló előtt, kettesben. Csak lassan, nyugodtan. Mindent lát, de csak ritkán szól. Akkor viszont igaza van. Érett, még van benne élet, még tervezi a jövőt. Az öltöny alatt izmos test, szépen érett tannin, gazdag és koncentrált struktúra. Nem kellene már sokáig tartogatni, mert most még biztosan szép. Robert Parker jó pár éve 20+ évre javasolta eltartani. Nagyjából igaza lehetett, talán egy éve még szebbvolt, talán egy év múlva se lesz rosszabb. Ha lenne, én bontanám és élvezném a társaságát.

Nálam 88 pont.

Beszerzési ár: 25 € (előjegyzés)
Jelenlegi ár: kb. 75 € (www.snooth.com)
Robert Parker 90 pont
Web: www.sociandomallet.com

 

Chateau Haut-Brion 1998

Pessac-Léognan
Cru Classe des Graves

Valami miatt a legszebbekre jut a legkevesebb szó. Fanyalogni oldalakon át tudunk, de ha találkozunk egy szinte hibátlannal, akkor elhallgatunk. Pedig valahogy azt is át kellene adni, ha egy bor úgy indít, úgy folytatja és úgy zár, ahogy a mi utolsó borunk is tette. Túl rövid ideig hagytuk pihenni bontás után, nem is dekantáltuk, így kellett neki idő a pohárban, amíg felengedett. A fokozatos kibontakozásból először csak azt észleltük, hogy itt valami nagyon komplex történettel állunk szemben. Ribizlis és málnás, cigánymeggyes-csokoládés és vaníliás-krémes. Az első korty is ezt követi. Szilva, némi kávé, pici bőrösség. Érett, erőteljes, vibráló bor, még így, 10 évesen is. Habár ez még csak a kezdet, azt jósolják az okosok, hogy 2009-2035 között ajánlott fogyasztani. Két nappal korábban bontottuk a javasoltnál, de így is zseniális volt. Egy teljes illatminta-gyűjtemény, mégis harmónia van benne. A pici dohányosság, a nemes vanília, a bogyós gyümölcsök végtelen spektruma és a tartalmas, hosszú lecsengés valami hihetetlen eleganciát sugároz. Szinte valamennyi bordói ilyen volt ezen az estén, de harmónia és elegancia terén a Haut-Brion volt a csúcs.

Nálam 96 pont.

Jelenlegi ár: kb. 599 $ (www.bottleshop.com)
Wine Spectator 97 pont
Web: http://haut-brion.com

 

Evelyn Heumann (Fotó: Wéber Tamás)Azt hiszem, a fentiekhez nem kell túl sok komment, azt azonban hozzá kell fűznöm ehhez a kis beszámolóhoz, hogy az utolsó bor előtt (legyen ideje szellőzni) tettünk egy kis kitérőt és megkóstoltuk a 2007-es Heumann-borokat, amelyek alig egy-két nappal korábban lettek összeállítva. Fel kell hívnom a figyelmet a kékfrankosra és a cabernet franc-ra (ez utóbbi először kerül palackba önállóan, nem véletlenül). A 2006-osokhoz képest sokkal gyümölcsösebb illat- és ízvilág, határozott, de nem eltúlzott barrikkal. Evelyne Heumann azt is elárulta, hogy a korábbi évjárathoz képest nem terveznek nagy ármelést, így például a cabernet franc várhatóan a tavalyi merlot árán lesz majd kapható. Jelen állapotukban is nagyon kiemelkedő minőséget mutattak, pár hónap a palackban kifejezetten jót tesz majd nekik. Főként a házasított borokra értem ezt, hiszen készül egy új alapcuvée és lesz ebben az évben is Terra Tartaro, ami a Heumann-csúcsküvé. Tavasszal érdemes lesz odafigyelni ezekre a borokra.

Köszönjük Erhardnak és Evelynnek a rendkívüli élményt, a szép estét!