Kérem Várjon!
Cikkek
Belvárosi séta
Napi mandula: Hotel Palatinus & Pátria, Pécs
Győrffy Zoltán
2008 November 21.

Elegánsan érkezünk, most a hotel mélygarázsában helyezzük el ideiglenesen autónkat. Ebédelni érkeztünk a belvárosba, a téren nincs már szabad hely, gyalogolni meg, nagy fotóstáskával nem szeretnénk. A mélygarázs azonban abszolút megfelel a célnak. Lentről közelítjük meg a Palatinus szálloda éttermét, amely az egyik legszebb terem a városban. A Déli tél során itt a szállás kedvezményes, no meg van mandulás menü is.

A Hotel Palatinus Pécs belvárosának meghatározó, egyben kikerülhetetlen intézménye. Voltunk már itt konferencián, első pécsi bálunkon, lobbi partin vagy éppen sajtóreggelin. A „pávás” étterem pedig az egyik kedvenc belsőépítészeti éttermünk, hiszen hangulattól függően néha a határon mozog, de mégis tetszik, mégis otthonosan elegáns.

Asztalunkon kísérnek minket, helyet foglalunk, és amíg az ételre várunk, koktélt kapunk. A Luca névre hallgató koktél aperitív és unaloműző. De nem unatkozunk, mivel egyrészt a Királyutca forgataga mindig kínál látnivalót, másrészt a főételre sem kell sokat várnunk. Roston csirke és pirított mandula: kellemes, klasszikus páros. Az erdei gyümölcsös mártás és a burgonyapüré hangulatos kísérők, nincs panaszunk. Az ételt nem hibázták el, a húst nem sütötték túl, nem csontszáraz, mint hajdan a csirkemell az egyetemi menzán. Itt az egész egy korrekt, kerek egész, így van kitalálva, így van rendjén. Megkívánja azonban a fehérbort, a Luca koktél már csak távoli emlék, kérünk egy pohár száraz fehéret és komótosan eszegetve, kortyolgatva kibámészkodunk a kirakatból.

A desszertre térve át, itt sem feledkeztek meg a manduláról, de mégsem az uralja az édességet. A narancsos szelethez felhasználták a narancs héját, belsejét és levét is. És a narancs valahogy tényleg a mediterránt idézi fel nekünk az egyre hűvösödő déli télben. Kis csokiöntet és egy kávé, akár a desszert mellé, nem feltétlenül utána. A desszertből már egy morzsa sincs, de valahogy belefeledkezünk a beszélgetésbe, jólesik itt üldögélni, beszélgetni, nézelődni. Ez is hozzánk tartozik itt. Aztán felkerekedünk és kísérletet teszünk arra, hogy lesétáljuk az ebédet egy könnyű belvárosi sétával.

A menü egyébként ugyanez a Pátriában is, a Kórház tértől három lépésre - érdemes ott is kipróbálni, ott sem fogunk csalódni a Déli télben.

 

Hotel Palatinus
Pécs, Király u. 5.
Tel:   72/889-444 
E-mail: palatinus.restaurant@danubiusgroup.com
Internet: www.danubiushotels.com/palatinus
Nyitva tartás: H-V: 07.00-23.00

 

Hotel Pátria
Pécs, Rákóczi u. 3.
Tel:   72/889-555
E-mail: patria.restaurant@danubiusgroup.com
Internet: www.danubiushotels.com/patria
Nyitva tartás: H-V: 07.00-22.00


 

Receptek

 

Csirkemell filé roston, pirított mandulaszirmokkal, erdei gyümölcsmártással, burgonyapürével

Hozzávalók 4 főre:

60 dkg csirkemell, 25 dkg teavaj, 1 evőkanál só, csipet grillfűszer, 5 dkg mandulaszirom, 20 dkg erdei gyümölcslekvár, 1 dl vörösbor

A felszeletelt csirkemellet megsózzuk, grillfűszerrel meghintjük, vajon mindkét oldalát megsütjük. Közben a gyümölcslekvárt vörösborral összeforraljuk, burgonyapürével tálaljuk.

 

Francia narancsos szelet

Hozzávalók:

8 db tojás, 35 dkg cukor, 1 db narancs, 15 dkg liszt, 15 dkg keményítő, 1 db sütőpor, 15 dkg olvasztott vaj (ráma), 10 dkg mandula forgács, 5 dl narancslé, 1 citrom leve, 2 evőkanál cukor, 4 evőkanál porcukor

A tojásokat szétválasztjuk, a tojás sárgákat a 35 dkg cukorral habosra keverjük. A narancs héját lereszeljük, majd a 15 dkg lisztet, a 15 dkg keményítővel és a sütőporral összekeverjük és a tojásmasszához adjuk. A tojás fehérjét kemény habbá keverjük és a langyos vajhoz hozzákeverjük. A tortakarikát becsomagoljuk zsírpapírba, vajjal meglocsoljuk és a vágott mandulát szórjuk a tortakarika aljára. A tésztát ráöntjük a mandulára. 50 percig 180°C-on sütjük. A narancslevet a citrom levével, a 2 evőkanál cukorral és a 4 evőkanál porcukorral összekeverve felmelegítjük. A papírt lehúzzuk a karikáról és a narancsos cukros lével meglocsoljuk. Tálaláskor meghintjük porcukorral.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.