Kérem Várjon!
Cikkek
Az első 25 év
Jubilált a Villány-Siklósi Borút Egyesület
Győrffy Zoltán
2019 October 30.

Úgy emlékszem, hogy mindig is volt villányi borút. Elnézést a siklósiaktól, de nekünk így maradt meg, belső szlengnek könyvelhetjük el talán. Talán azért van így, mert amikor én elkezdtem Villányba járni, akkor már volt borút. Sőt éppen akkortájt indult be. Belegondolni is szomorú kissé, hogy ennek már negyed évszázada. Másrészt meg örömteli, mert 25 igencsak aktív év van a borút mögött, ez a jubileum megérdemelt egy ünnepséget a siklósi várban.

És úgy is emlékszem még, hogy ha Villány-Siklósi Borút Egyesület, akkor Becker Leonóra. És az ünneplésben ez volt az egyetlen szomorúságom, hogy ő már nem lehetett itt velünk, ezen a napon. A borút egykori elnökével, menedzserével, lelkével újságíróként találkoztam, akkor még napilaposként tettem a dolgomat, de a bor felé már akkor is kacsintgattam. Aztán bormarketing ügyekben dolgoztunk is együtt, vitatkoztunk is nem keveset, sok mindenben nem értettünk egyet, nem volt könnyű eset megfordítani eredeti álláspontját, de néha sikerült. Most, hogy a jubileumra készültem, átolvastam utolsó nagyobb levelezésünket, ami a Franc&Franc létrehozásáról, az egész mondanivalójáról, lebonyolításáról szólt. És a szomorúság meg elmúlt, mert amit létrehozott, amiért harcolt és amiben hitt, az kilengett ugyan néhanapján, főleg, hogy már nem lehetett rajta szigorúan óvó tekintete, de működik és megy tovább.

A negyedszázados jubileumra a siklósi várba hívta meg az egyesület (egyébként nem is olyan rég megválasztott) vezetése a tagságot, a volt borúti dolgozókat és elnököket, valamint meghívták az elmúlt időszakban a borúttal együttműködő szakértőket is. Így lehettem ott én is az ünnepségen, bár Zentai Juditra nézve eszembe jutott, hogy még talán ő íratott velem alá egyszer egy pályázatos projekt részeként borúti önkéntesi papírt, úgyhogy mivel vissza nem vontam, lehet, még a mai napig is önkéntes segítő vagyok.

Nézzük, mit ír a sajtóanyag:

„A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították, összesen 19-en. Azóta további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak a térségi szervezethez.

A Villány-Siklósi Borút kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása egy mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a borút teljes villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.”

A gálaeseményen elsőként Tiffán Ede, a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke szólalt fel aki felidézte a megalakulás előtti időszakot, hogyan is jutottak el a gondolatig, hogy Villánynak borútra van épp szüksége a fejlődéshez. Tanulságos és szórakoztató visszaemlékezés volt, sok apró műhelytitokkal, sztorival.

Ezt követően Takáts Gyula, a borút hajdani alelnöke (aki egyébként hosszú időszakon át volt Villány polgármestere) mondott el egy összefoglalót az elmúlt 25 év legfontosabb eseményeiről, mint például a minősítési rendszer kialakításáról, Villány jelképeként ismert borkapuk felállításáról, a borvidéki közösségi márkák népszerűsítéséről, valamint az évről-évre megrendezésre kerülő borúti közönségrendezvényekről.

„Valóban számos figyelemre méltó eredmény övezte a borút tevékenységét, ami a marketing műhely megalapításával, illetve a borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált .” – mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke. - Az elvek, amik mentén szerveződött a borút, most is áthatják a napi tevékenységünket. Mi is, most is az együttműködésben hiszünk. Együttműködni helyi szakmai partnereinkkel - láthattuk, például a nyár folyamán is milyen sikeres rendezvények szervezhetők itt, az egyedülálló adottságokkal bíró siklósi várban, ha összefogunk a közös célért, vagy együttműködni a borvidékkel, akik a borkapuk komplett megújításában nyújtottak hathatós segítséget, vagy éppen az egyetemmel, akik külföldi hallgatókkal dolgoztak ki nekünk nyári gyakorlatuk során egy használható tervet egy mobil applikációs rendszerre. Kiemelt prioritás persze a tagsággal való együttműködés. Ez egy nagyon szerencsés egyesület, ahol a tagok tesznek és nem csak elvárnak.”

A jubileum alkalmából díjat is alapított az egyesület, mégpedig a Becker Leonóra Emlékdíjat, amelyet az ötletadó borúti tag, Marton György javaslatára, ezentúl kétévente adnak ki, minden alkalommal egy magánszemély és egy szervezet veheti majd át az elismerést.

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűségéért aktívan tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket díjaznak.

A díjak Koczka Kornélia keramikus művész felajánlásából készültek. Az első Becker Leonóra Emlékdíjakat Tiffán Ede borász, a borút első elnöke, valamint a pécsi Bartók Béla Férfikar nyerte el.

Tiffán Ede a családi vállalkozásként működő Tiffán’s Pincészet tulajdonos-borásza, akinek aktív életének minden szakasza a borvidékhez kötődik. Az elsők között volt a rendszerváltás után, akinek neve nemzetközileg is ismertté tette a Villányi borvidéket a szakma és borfogyasztók számára egyaránt. Az országos ismertséget és elismertséget díjai, kitüntetései sora bizonyítja. 1991-ben Tiffán Ede kapta meg elsőként az Év Bortermelője címet. 1999-ben a Köztársasági Elnök a Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével tüntette ki. Saját borászatuk fejlesztése mellett mindig kivette részét a társadalmi feladatokból. Nevéhez fűződik többek között a Pannon Bormíves Céh megalapítása 1999-ben, melynek örökös tiszteletbeli alapító elnöke, illetve a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt. A Villányi borvidék számára azonban az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró kezdeményezése a Villány-Siklósi Borút megszervezése, melynek egyúttal az első elnöke is volt. Díjainak méltó folytatása a helyi közösség elismerése is.

A Bartók Béla Férfikar 1945-ben alakult Pécsett. A nagy hagyományokkal bíró kórus vezetését 1980-ban vette át elődeitől prof. dr. Lakner Tamás, Liszt-díjas karnagy. A rendszerváltás után tárultak fel olyan lehetőségek az együttes számára, amelyek nem csak hazánkban, de nemzetközileg is elismertté tették. A férfikar egyedülálló bordal-repertoárja évről-évre felcsendül a Villányi borvidék számos rendezvényén. A Villányi borvidék mindig is elkötelezetten támogatta a kultúrát, különösen a borkultúránkhoz olyan kiválóan illő zenei megoldásokat. A bor és a zene összefonódásának egy egyedülálló megtestesülése a Bartók Béla Férfikarral közösen szervezett Európai Bordalfesztivál, melynek első és záró napja hagyományosan a borvidék településeit tölti meg művészeti programokkal a hazai és külföldi vendégkórusok színvonalas fellépései által. A Kodály Központban megrendezésre kerülő gálakoncert a fesztivál koronája, ahol Villány vendégszeretetét, a kultúra iránti elköteleződésüket és kiváló borválogatásokat mutathatnak be a Villány-Siklósi Borút Egyesület borászai a férfikar jóvoltából.

A díjátadást követő, Tenkes Csárda által szervírozott vacsorából már csak szemezgethettem, lévén családi fennforgás és iskolai Halloween-buli akadályozta a huzamosabb siklósi tartózkodást, ezzel párhuzamosan a borászok által felajánlott, egyébként igencsak remek borok aktív kóstolgatását is. De a tombolán indultam, a szívecske jelű, 1-5 sorszámú jegyeket vásároltam meg és jelentem, nyertem: egy Heumann Lagona 2015 boldog tulajdonosa lettem, bár ezt csak egy hétfői találkozón kaptam meg Viktor Virág borúti menedzsertől. A részt vevők emlékei alapján remek hangulatú este volt ez, kétségtelen annak indult. Azt hiszem, amennyire bizonytalanok voltak az alapítók az induláskor, milyen lesz a sikere a borúti tevékenységnek, annál biztosabban állíthatjuk: ma a Villány-Siklósi Borút a legaktívabb magyar borúti egyesület, amely egy újabb huszonötös ciklust kezdett meg. Kitartást hozzá!


Fotók: Gönczöl Gábor