Kérem Várjon!
Hírek
Átadták a Bognár Pincészet villányi borászatát
bori
2019 April 16.
Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében adták át a Bognár Pincészet villányi borászatát, a Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. már meglévő borfeldolgozó üzemét újították fel saját és uniós forrásból. 

A villányi Bognár Pincészet létrehozásának álma 1973-ban kezdődött, amikor Bognár Gábor birtokba vette 1 -1 holdnyi kunsági szőlőjét. Három fia, Andor, Csaba és Attila már kisgyermekkoruktól kezdve a szőlőben dolgoztak, lassan, mondhatni szemenként tanulták meg a borkészítés művészetét. A szaktudás, a termés iránti tisztelet így generációról generációra száll tovább, hogy a minőség állandó, a korty kínálta élmény pedig örök maradjon.

Az azóta eltelt évtizedekben a vállalkozássá nőtt szőlőtermesztés tovább fejlődött, 2019-ben pedig megvalósult az egyik legnagyobb családi álom is: 2019. április 12-én megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással. A beruházás teljes összege 405.109.222 Ft volt, melyből a Villányi Borok Háza számára 195.007.703 Ft támogatást nyújtott Magyarország Kormánya az Európai Unió Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapjából.

A Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. borászati feldolgozóegysége Villány és Nagyharsány határában található, a híres Kopár-dűlő közvetlen közelében. A borászok és borszakértők számára legendássá vált területen borászat 24,9 ha szőlővel rendelkezik. A Bognár Pincészet megálmodóinak hosszútávú stratégiája egy olyan modern, helyi borászat létrehozása, melyben nagy szerepet játszanak a környékbeli munkavállalók, gazdálkodók, családok. Az elnyert pályázatban a Bognár Pincészet már meglévő borfeldolgozó üzemét újította fel saját és uniós forrásból. Ez a terület a pincészet központja, hiszen itt történik a leszüretelt szőlő fogadása, préselése, szűrése, tárolása, feldolgozása, majd az elszállítása.

A felújított feldolgozóban a technológiai folyamatokhoz és raktározási helyekhez szükséges helyiségeken kívül különböző technikai egységek is kialakításra kerültek. Ezeken felül 3 db 300 hl-es tartállyal, egy zúzó-bogyózóval, nagynyomású mosóval, valamint szivattyúkkal is bővült a pincészet. Az energiahatékony működés további elősegítésére pedig egy szélgenerátor-napelem hibrid rendszer is telepítésre került, ezzel is kiaknázva a térség kedvező megújuló energia-hasznosítási lehetőségeit.

Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott dr. Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Font Sándor országgyűlési képviselő (második képünkön), az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke és a szőlő-, bor-, pálinka albizottság elnöke, valamint dr. Szarkándi Zita, Nagyharsány község jegyzőasszonya. A beszédek sorát Bognár Gábor, a Bognár Pincészet alapítója (első képünkön) zárta, aki köszönetét fejezte ki, hogy megvalósulhatott a pincészet felújítása.
Beszédében kiemelte továbbá, hogy a Bognár Pincészet számára a minőségi borok készítése mellett kiemelten fontos a helybéli munkavállalók alkalmazása, valamint megemlítette a beruházás megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos pozitív hozadékát is.

A Bognár Pincészet első komolyabb vörösbora a 2015-ös évjáratú 100% Merlot, mely a Villányi Borvidéki Borversenyen aranyérmet nyert. A Nemzeti Borkiválóság Program megmérettetésén a Bognár Pincészet 2016-os Cabernet Franc bora TOP Borkiválóság díjat nyert el a szakmától. A Bognár Pincészet tervei igen komolyak; 2018. május a saját területek megkapták a prémium minősítést a Merlot, a Kékfrankos, a Portugieser és a Cabernet Sauvignon fajtákra, a Cabernet Franc esetén pedig a super prémium készítése is lehetséges.