Kérem Várjon!
Cikkek
Aszúk mérnöki precizitással
Holdvölgy Culture & PreCulture
Bertalan György
2019 July 22.
A cím nem saját adomány – ez a Holdvölgy koncepciójának alapja. Immáron 13 éve találtak rá arra az etalonra, melyet azóta is kivétel nélkül minden évben újra és újra megteremtenek. Saját maguk által felvállaltan nem romantikus, hanem pontos borászat kívánnak lenni, mely maximálisan kielégíti a megrendelők igényeit.

A Holdvölgy izgalmas helyszínen, a budapesti Corinthia Hotelben található Caviar&Bull étteremben, pontosabban annak egy titkos, jól elrejtett különtermében tartotta a kóstolót. A hamarosan megnyíló részleg látványos audiovizuális effektekkel szórakoztatja majd a vendégeket a tízfogásos degusztációs menü elfogyasztása során.

Ebben a valóban különleges helyiségben ismerkedhettünk meg a Holdvölgy vertikális aszúsorával 2006-tól egészen a 2018-as, kereskedelmi forgalomban természetesen még nem kapható, fejlődésben lévő tételig. A birtok alapítója, Demkó Pascal és kollégái segítségével betekintést kaphattunk a pincészet történetébe, no meg abba a szemléletbe, mely talán nem egyedülálló, ám mindenképpen ritkának számít a Tokaji borvidéken.

A Holdvölgy csapata ugyanis hisz abban, hogy évjárati sajátosságoktól függetlenül mindig elkészíthető ugyanaz a magas minőségű aszú. Fontos tudni, hogy ezen a birtokon kizárólag hatputtonyos aszúk készülnek, mivel – idézet következik a megjelenésében is rendkívül elegáns és ízléses sajtóanyagból – „a Holdvölgy hite szerint ebben a kategóriában lelhető fel a bort alkotó elemek legintenzívebb harmóniája.” Ezek az elegáns borok viselik Holdvölgy-nyelven a Culture nevet.

A szigorú minőségi követelményeket és elvárásokat jelzi, hogy a borok kétéves hordós érlelés után hat évig palackban érlelődnek tovább, és csak ezután kerülnek forgalmazásra. Ez praktikusan azt jelenti, hogy jelenleg a 2010-es és korábbi évjáratok szerezhetők be, míg idén augusztustól a 2011-es Holdvölgy aszú is elérhetővé válik. Ha azonban valaki egy ennél későbbi, neves évszámhoz kötődően szeretné megvásárolni az innen származó kiváló bort, a PreCulture elnevezésű előjegyzési program segítségével biztosra mehet. Az adott évjárat tételei minden év december 10-től, azaz az aszú világnapjától kezdve válnak előjegyezhetővé.

A minőség és a tűpontos technológia melletti elköteleződés jele az is, hogy a pincészet saját kísérletsorozatot hajtott végre, melynek során a préseléskor alkalmazott ideális nyomást keresték. Az aszúszemek préselése lassú folyamat, és nagy nyomás szükséges hozzá. Egész pontosan 9,5 bar a maximum, amely mellett még nem roppannak össze a szőlőmagok, kesernyés ízt juttatva a készülő borba. A présprogramot természetesen számítóép vezérli.

A Holdvölgy 17 országba szállít bort. Átlagosan évi 4500 palackot állítanak elő, melynek nagyjából fele marad itthon, a másik felét exportálják. Erősségük, hogy a megrendelők számíthatnak az egyenletesen magas minőségre, legyen szó a kiemelkedőnek számító 2007-es, 2008-as, 2013-as és 2017-es évjáratról vagy akár egy nagyobb kihívásokat tartogató, munkásabb évről.

A poharakba kerülő aszúk mindegyike tartalmas és elegáns volt, mézes-virágos-gyümölcsös illatokkal és ízekkel. Az árnyalatnyi különbségeket az évjárati adottságok mellett az jelentette, hogy a hat tokaji szőlőfajta váltakozó összetételben és arányban jelenik meg a borokban. Annyi bizonyos, hogy ha az utóbbi 13 évben fontos esemény történt az életünkben, melyre egy aszúval szeretnénk méltóképp megemlékezni, a Holdvölgy kínálatában nem fogunk csalódni.