Kérem Várjon!
Cikkek
A mecseki szarvas
Napi mandula: Hotel Mediterrán, Pécs
Győrffy Zoltán
2008 November 22.

Az eső szemerkélni kezd, amikor ebédelni indulunk. Pedig a Mediterrán szálló parkolójából van az egyik legizgalmasabb pécsi panoráma: a külfejtés, részben már újból élettel megtelve, a szinte végtelen mély alján a bányató, egy sci-fi ideális díszlete. Az esős Déli télből a Mediterrán éttermébe menekülünk, egy kis melegedés és pár finom falat reményében.

Aki nem tudná: a Hotel Mediterrán egy pár perces sétára van a Vidámparktól, tehát akár helyi járattal is megközelíthető. A Vidámpark most nem jöhet számításba, pedig a retro feeling itt tényleg tapintható. De ma nincs gyereknap és éhesek is vagyunk.  

Az erdőben járunk, mi mással indíthatnánk, mint egy erdei gombás krémlevessel. Klasszikus ízek, tejszínes-krémes, a szeletelt vargányát sem spórolták ki belőle. Ami egyre ritkább a Mecsekben, sajnos a Nyugatra dolgozók „betakarító csapatok” lerabolják az erdőt. Ami levesünkbe még jutott, ki is kanalazzuk tisztességgel. 

 

Az erdőnél maradunk, hiszen szarvassülttel folytatjuk mandulás menünket. Ez sincs túlcicomázva, hiszen egy hagyományos étel kerül a tányérra. Áfonyás barnamártás, krokett, no meg a sült szarvas. Ezzel az ízkombinációval nem itt találkozunk először, de mindig öröm, ha jól készítik el. A Mediterrán ablakán kilesve azt látjuk, hogy az eső lassan csendesül, elállni készül. Azért a desszertre még jut időnk.

 

Nem bánjuk meg. Tönkölyös szilvás, mandulás szeletet hoznak, nemcsak külsőre tetszetős, de abszolút házias, kerek, simogatós ízei vannak. Hogy még a kekeckedők se mondhassák rá, hogy picit száraz, itt van mellette a habosított vanília öntet. Jóllakottan gondolkodunk el a világ dolgain, és közben elszáll az idő, no meg az ebédszünet.

 

Ha a Mecsekben sétálunk, legyen célunk állatkert vagy vidámpark, esetleg a kisvasút, ne feledkezzünk meg a Hotel Mediterránról, kellemes pihenő lehet egy déli téli séta során.  

 

Hotel Mediterrán
Pécs, Hidegvölgyi út 1.
Tel:   72/514-110 
E-mail: mediterran@diacell.hu
Internet: www.mediterranhotel.hu
Nyitva tartás: H-V: 12.00-21.00 


Receptek 

Gombakrémleves

Hozzávalók: erdei gomba 250 g, újhagyma 1 nagyobb csomag, vaj 5 dkg, fokhagyma 2-3 gerezd, hús- vagy zöldség alaplé 8dl, tejszín 1,5 dl, 1 tojás sárgája, 2-3 ág friss kakukkfű és petrezselyem, 3-4 zsályalevél, só, durvára tört bors. 

Szarvas sült áfonyás barnamártás burgonyakrokett

Hozzávalók: szarvas comb 0,5 kg, olívaolaj 3 evőkanál, borókabogyó 6-8 szem, őrölt fekete bors, 1 teáskanálnyi vadhoz való fűszerkeverék, csont (marha) 60 dkg, paradicsompüré 2 evőkanálnyi, zöldség (répa, zeller, póré, fehérrépa) 1kg, vöröshagyma 2 fej, száraz vörösbor 1 l, egész bors, babérlevél, friss kakukkfű, zsiradék, só.

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült.