Kérem Várjon!
Hírek
A Takler (b)irodalom
Novák Barna
2019 October 31.
A kommunizmus évei alatt mindentől megfosztották. 2004-ben Takler Ferenc „Az Év Bortermelője”. 2019-ben szőlőbirtokuk Magyarország legszebb nagybirtoka. Történetük most már könyvben is olvasható.

A Pécsi Borozó október 24-én a TAKLER könyv bemutatójára volt hivatalos a budai Lóvasút Rendezvényközpontban. A könyv főhőse a szekszárdi Takler család: Ferenc, a családfő és két fia, András és ifjabb Ferenc, megálmodója Vitéz Attila, lelkes szekszárdi könyvkiadó, írója és szerkesztője pedig Tallián Hedvig.

A könyv, amely klasszikus interjúk formájában kelti életre a Takler család fordulatos történetét, kálváriáját és felemelkedését, múltját és jelenét, már megjelenésében is más, mint a többi. Szokatlan méretével külön helyet keres majd magának a polcon, ahogy történetével a család is kilóg a magyar borászatok közül. Sötét, érett merlot színhez hasonló borítójáról ki sem derül azonnal, mi van benne. Egyedül az aranyló TAKLER betűk adnak támpontot: borról van szó. Ezt a könyvet is ki kell nyitni, mint egy palackot, hogy megismerjük a titkot: a Takler család történetét.

A könyvben szereplő közismert személyek közül többen személyesen is megjelentek a megnyitón, akiket Tallián Hedvig rövid interjúkban szólaltatott meg.

Először a családfő, Takler Ferenc szólalt fel, akitől megtudtuk, hogy a kommunisták hogyan fosztották meg sváb származásuk miatt őket először földjeiktől, szőlőtermő gazdaságuktól, majd családi házuktól, és mindezek dacára hogyan sikerült kemény kitartással évek alatt talpra állniuk. A családfőt követve sorra szólaltak meg barátaik is, a magyar közélet híres szereplői: Eperjes Károly színművész, Kondor Katalin újságíró, Prof Dr. Freund Tamás agykutató, Balázs János zongoraművész, Dunai Antal labdarúgó. 

Eperjes Károly elmesélte, hogyan és mikor avatta őt Takler Ferenc borszakértővé már legelső találkozásukkor, hogyan sikerült egymással megkedvesedni és mit is jelent maga a megkedvesedés. Megtudtuk, mi a három közös szenvedélyük, és megtudtuk, melyik a színművész három kedvenc Takler bora (egyiket a bemutató után meg is kóstolhattuk).  

Balázs János, zongoraművész azt mesélte el, hogyan került közel Szekszárdhoz és a Takler családhoz felesége és az általa szervezett Cziffra zenei fesztiválok révén. A Liszt- és Kossuth-díjas fiatal zongorista játszott is nekünk, először Liszt Ferenc 6. magyar rapszódiáját. Liszt, aki Szekszárdon több alkalommal is fellépett, maga is nagy csodálója volt az itteni bornak, amit leveleiben Nectar Sexardique (szekszárdi nektár) néven említett. Balázs János rövid zenei improvizációban azt is eljátszotta, milyen lenne szerinte a szekszárdi bor, ha hangjegyek formájában testet öltene.

„bársonyos, meleg hangzású, nem lehengerlő, inkább biztonságot adó, mint egy bársonyos fotel, amiben jó leülni, továbbá tartása van, ünnepi” (idézet: könyv 112. old)

Játékát óriási tapsvihar köszöntötte! Bor és zene nagy találkozása volt ez…

Freund Tamás agykutató professzor azt mesélte el, hogyan ismerte meg a világ nagy borait, miket kóstolnak a professzorok Oxfordban, és hogyan terjeszti ő maga is a magyar bor jó hírét azokon a tudományos konferenciákon, ahol a rendezvényt kísérő vakkóstolókon sorra nyernek az általa bemutatott Takler borok is. Elmesélte, miért a borászat az utolsó reneszánsz foglalkozások egyike, majd megtudtuk, hogy a TAKLER TRIÓ nem csak a három Takler fiúra utal, nem csak egy borházasítás neve, hanem egy zenei formáció is, amelyben ő klarinétozik, felesége énekel és Balázs János zongorázik.

  

Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó arról mesélt, hogyan hozta össze őket a futball. Tallián Hedvig és a közönség arra szeretett volna választ kapni, mikor jön Messi Szekszárdra. Bár pontos választ nem kaptunk, de lehet, hogy Szekszárdra Messi egykori barcelonai csapattársán, Iniestán keresztül vezet az út, akinek saját borászata van Spanyolországban, ahová a közeljövőben készül a magyar futball legenda, aki a jeles rendezvényre természetesen visz magával Takler borokat is…

Felszólalt Kondor Katalin, újságíró, egykori rádióelnök is, aki a Takler családon keresztül a magyar borászat vívmányait is méltatta, és a két Takler fiú, ifjabb Takler Ferenc, aki dicsérte az idei évjáratot, amelyből klasszikus, nagy borok várhatók, és az elsőszülött Takler András, akinek felesége idén tavasszal második gyermeküknek adott életet. András elérzékenyülve ajánlotta a könyvet ősei emlékére. 

A különleges könyvbemutatót kóstoló követte, ahol megismerhettük a Takler Kékfrankos rosé 2019, Rubato 2016, Bikavér 2016, Szenta-hegyi kékfrankos 2016, Szenta-hegyi Cabermet franc 2017 és Primarius 2016 tételeket.

A gyönyörű kivitelű könyvből rengeteg más érdekességet is megtudhatunk. Kóbor János énekes például mesél a sváb sorsról, de megtudhatjuk, milyen baráti kapcsolat fűzi a családot Eszterbauer János szekszárdi, Bock József villányi, Thummerer Vilmos egri, Áts Károly tokaji, valamint Légli Ottó balatoni borászokhoz.

A könyv megvásárolható a kiadónál, a Takler családnál Szekszárdon, valamint az Anima Könyvkereskedés boltjaiban.

Programajánló
2019. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
2019. 11. 09. 17:00 - 23:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
2019. 11. 20. 15:00 - 17:00
PAB Székház Pécs, Jurisics M. u. 44.
21
22
23
24
25
2019. 11. 25. 18:00 - 20:00
PTE KTK B025 Pécs, Pécs, Rákóczi út 80.
26
27
28
29
2019. 11. 29. 18:00 - 21:30
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
30