Kérem Várjon!
Cikkek
A mi édeseink
Aszú Day 2019
Győrffy Zoltán
2019 December 10.
Ma van az Aszú nemzetközi napja. Nem tudom, hányan tervezik, hogy ma bontanak egy tokaji aszút, de tegyék meg bátran. Az aszú az ünnepek itala, de ünneppé tehet a szürke decemberi keddet is. Mi előkóstoltunk vagy harminc aszút, mutatjuk, ki nyerte a tesztet, a többiért érdemes megvenni a Pécsi Borozó téli lapszámát!

Rendhagyó bortesztet indítottunk útjára az ősz folyamán, Tokaj édes arcát szerettük volna felfedezni. Kései szüretek, szamorodni, aszúk, a termelői oldal is jól vette a lapot és mintegy 80 bort bíztak zsűrink ítéletére.

Nem gyakran van ilyen alkalom a Pécsi Borozó életében, így kicsit kibővítettük a szokásos csapatot, a tokaji borok kóstolását Ercsey Dániel szerkesztő kollégánk vezette le, aki talán a legjártasabb közülünk Tokajban. És érkeztek barátaink a határokon túlról is, Igor Luković, a legrangosabb szerbiai bormagazin, a Vino i fino főszerkesztője, valamint az amerikai Matthew Horkey, az Exotic Wine Travel formáció egyik fele, aki épp adatgyűjtési céllal jár hazánkban, lévén egy magyar borról szóló könyvön dolgoznak.

Biztosan más, ha valaki nap mint nap kóstol tokajit, máshogy áll hozzá, másra figyel, mi azonban olyan kóstolót szerettünk volna, ahol olyan sommelier, borász, borszakíró csapat jön össze, akik nem Tokaj-profik, de véleményük talán jobban tükrözi, milyen lehet az édes tokajik fogadtatása a borkedvelő publikumnál.

Nem tervezünk sok ilyen tesztet, nem tervezünk sűrűn nagyobb tematikus teszteket egyáltalán, de ez most rendkívül tanulságos volt. Nekünk, kóstolóknak is és bízom benne, az lesz olvasóinknak is.

Segített megfogalmazni, milyen is a mi saját tokajink, hiszen mindenkinek van valamiféle elvárása, ideálja. Segített eligazodni, miben más a három kategória, a kései szüret, a szamorodni és az aszú. És azt is megmutatta, nem csak mi tanulunk, de a borászok is keresik az utat, az egyéni hangot, a kategóriák megfogalmazását borban.

Nézzük a legmagasabbra értékelt aszút, az aszúk nemzetközi ünnepnapján:

Pannon Tokaj 
Dominium Tokaji Aszú 6p 2013

Illatában vilmoskörte és ásványosság, aláfestésként hordófűszerekkel. Kóstolva feszes szerkezet, elegáns savak, az ízképben sós ásványosság, méz és ananász, keleti fűszerekkel megbolondítva. Komplex, elegáns bor, szinte végtelen lecsengéssel.
tokajiborbolt.hu, 9990 Ft
96 pont